„Kodėl visi rūpinasi tik Ukraina ir ukrainiečiais, o apie mus negalvoja?“ – pareiškė net 31 kartą teistas 33 metų Trakų rajono gyventojas Janas Pelevinas.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ieva Narbutaitė išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje šiuo metu Vilniaus pataisos namuose kalinčiam J. Pelevinui yra pateikti kaltinimai dėl melagingų pranešimų apie visuomenei gresiantį pavojų.

Baudžiamojoje byloje valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė Vita Gedvilienė teigė, kad J. Pelevinas dar birželio 7 d., apie 11 val. iš pataisos namuose esančio taksofono paskambino į LNK televiziją, o vėliau – į STT, ir pranešė, kad abiejų įstaigų patalpos yra užminuotos, jos po 8 minučių „išlėks į orą“.

Dėl to, prokurorės teigimu, buvo sutrikdytas tiek LNK, tiek STT darbas – televizijoje buvo sustabdyti laidų filmavimai, teko atšaukti iš anksto suplanuotas transliacijas, o darbuotojai buvo priversti laukti lauke, kol patalpas patikrins specialiųjų tarnybų darbuotojai. Tuo metu dėl grasinimų susprogdinti Vilniaus centre esantį STT pastatą nukentėjo net 155 tarnybos darbuotojai – STT atstovai teigė, kad į darbo vietą jie negalėjo patekti net pustrečios valandos, buvo priversti laukti ir į apklausas iškviesti įtariamieji bei liudytojai, nes patalpas tikrino antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnai, taip pat saugumą užtikrino policijos pareigūnai, ugniagesiai bei medikai.

STT atstovai paskaičiavo, kad dėl priverstinės evakuacijos tarnyba patyrė beveik 7 tūkst. eurų žalą, tuo metu LNK televizijos atstovas nurodė, jog dėl sutrikdytos veiklos bendrovė turėjo daugiau kaip 200 Eur nuostolių. Šiuos pinigus civiliniais ieškovais pripažinti STT ir LNK prašo priteisti iš J. Pelevino.

Tuo metu šis teigia, kad žalą galėtų atlyginti, jeigu Vilniaus pataisos namuose pareigūnai jam sudarytų sąlygas dirbti. Dabar gi, jo teigimu, jis visą laiką yra įkalintas vadinamojoje drausmės grupėje, negali nei dirbti, nei dalyvauti įvairioje veikloje, nors kitiems nuteistiesiems tokios sąlygos ir yra sudaromos.

Būtent dėl to, kad nepatenkintas kalinimo sąlygomis, J. Pelevinas ir melagingai pranešė apie STT ir LNK gresiantį pavojų.

Janas Pelevinas
Teisme kalinys pasakojo, kad mintis paskambinti ir pameluoti apie užminuotus pastatus kilo ekspromtu – jis tikino, kad iš pradžių paskambino vienos populiariausios LNK televizijos laidos „KK2“ kūrėjams – įmonei „Be tabu ir Ko“.

Nuteistasis aiškino, kad telefono numerį jam davė pataisos namų pareigūnai, o kai jam buvo sudaryta galimybė pasinaudoti taksofonu, jis paskambino: „Pasakiau savo vardą ir pavardę, taip pat, kad esu nuteistasis, įkalintas Vilniaus pataisos namuose.“

Jis tikino, kad tai buvo ne pirmas kartas, kai skambino šios laidos kūrėjams – norėjo, jog šie atvyktų į įkalinimo įstaigą ir su juo parengtų interviu. Bet laidos redaktorių J. Pelevino pasakojimas, ko gero, nesudomino – jie nurodė, kad neturi galimybės apsilankyti pataisos namuose.

Pokalbio įrašas tarp J. Pelevino ir vieno laidos „KK2“ redaktorių nebuvo daromas, nuteistasis teigė, jog šio pokalbio metu žurnalistai esą jį įžeidė.

„Mane pasiuntė, todėl po šio pokalbio nutariau dar paskambinti į STT – numerį turėjau iš anksčiau užsirašęs“, – sakė baudžiamojon atsakomybėn patrauktas nuteistasis.

Teisėjos paklaustas, kuo jam užkliuvo STT, J. Pelevinas negalėjo paaiškinti, tik kalbėjo, kad norėjo pasiskųsti netinkamomis sąlygomis Vilniaus pataisos namuose.

„Būčiau jiems neskambinęs, bet kai LNK mane pasiuntė, šovė tokia mintis paskambinti – pasakiau, kad už 8 minučių išlėksite į orą“, – kalbėjo J. Pelevinas.

Nuteistasis tikino nemanęs, kad į jo skambučius bus sureaguota – juk prisistatė, be to, nurodė iš kur skambina, pareigūnai šią informaciją galėjo iš karto patikrinti ir įsitikinti, jog tai tebuvo nevykęs pokštas.

„Anksčiau esu skambinęs į Marijampolės teismą ir tai pasakęs, bet niekas nereagavo, galvojau, kad ir dabar taip bus“, – aiškino jis.

„Skambindamas norėjau į save atkreipti dėmesį, juk nuolat esu laikomas uždarytas kameroje, anksčiau net buvau laikomas neatskirtas nuo sanitarinio mazgo, nežinojau, kur man kreiptis, todėl visiems ir skambinau“, – teisme kalbėjo nuteistasis.

Jis ne kartą pažymėjo, kad Vilniaus pataisos namuose esą yra kankinamas.

„Neatlaikiau pataisos įstaigos administracijos spaudimo, norėjau, kad kas nors reaguotų ir rūpintųsi ne tik Ukraina ir ukrainiečiais, bet ir Lietuvos įkalinimo įstaigomis, juk jos yra finansuojamos, nuteistiesiems turi būti taikomos užimtumo programos, – sakė jau 13 metų kalintis nuteistasis. – Kaip galvojate, kas bus, kai mane išleis į laisvę? Kaip man reikės gyventi, jeigu manęs visai neruošia?“

Teisme J. Pelevinas atsiprašė visų, kurie dėl jo melagingų pranešimų patyrė nepatogumų bei žadėjo atlyginti žalą, jeigu bus įdarbintas.

Janas Pelevinas
„Jūs geriau nusiųskite ieškinį į Vilniaus pataisos namus – tegul mane įdarbina, tada sumokėsiu, nes kitaip aš turiu sukčiauti, kitokio gyvenimo aš nežinau“, – aiškino jis.

Už tai, kad melagingai pranešė apie gresiantį pavojų LNK ir STT, valstybinį kaltinimą palaikanti prokurorė V. Gedvilienė siūlė J. Pelevinui skirti realią 8 mėnesių laisvės atėmimo bausmę.

Anot jos, pranešimai apie gresiantį pavojų visuomenei buvo melagingi, J. Pelevinas suvokė, kad jo pateikiama informacija neatitinka tikrovės ir specialiosios tarnybos bus priverstos ją patikrinti.

Prokurorės teigimu, melagingus pranešimus nuteistasis pateikė būdamas recidyvistu, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę. „Tai rodo, kad jis ne visai kritiškai vertina savo veiksmus, turėdamas tokį didelį teistumų skaičių jis nesuvokia ir net nebando taisyti savo elgesio“, – sakė V. Gedvilienė.

Kuriam laikui J. Pelevinas bus įkalintas, Vilniaus miesto apylinkės teismas paskelbs po dviejų savaičių.

Tai jau ne pirmas kartas, kai J. Pelevinas griebiasi grasinimų – kalėdamas Vilniaus pataisos namuose jis ne kartą yra yra iškoneveikęs jį prižiūrinčius pareigūnus, taip pat yra sužalojęs kitus įkalintus nusikaltėlius, o vieną – nuplikė karštu vandeniu.

„Jeigu pareigūnai neįvykdys mano reikalavimų, geriau tegul užsideda neperšaunamas liemenes“, – buvo pareiškęs nuteistasis.

Šokiruojantis jo prisipažinimas – vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)