Už nepasitikėjimą M. Majausku balsavo 9 Seimo nariai, prieš – 44, penki parlamentarai susilaikė ir vienas balsavimo biuletenis buvo sugadintas. Valdantieji, kaip ryte ir žadėjo jų atstovai, balsavime nedalyvavo.

Siūlymą pasitikrinti M. Majauskui pasitikėjimą Seime pateikusi opozicinės Seimo Lietuvos regionų frakcijos atstovė A. Širinskienė aiškino, kad Seimas, nepritardamas nutarimui dėl nepasitikėjimo, taip išreikš pasitikėjimą esamu Seimo BFK pirmininku M. Majausku.

Tiesa, jos įsitikinimu, M. Majausko elgesiu nepatenkinti partiečiai ras kitą būdą kaip išversti jį iš pareigų. Panašiai kalbėjo ir opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis.

Pristatydama iniciatyvą A. Širinskienė priminė visą kontekstą. Klausimų ir atsakymų M. Majauskui sesijoje iš valdančiųjų dalyvavo tik keli atstovai.

„Turime beveik 30 proc. – trečdalio Seimo narių nepasitikėjimą, kuris išreikštas jų partijos lūpomis. Antra vertus, negali nepamatyti to, kad M. Majausku pasitiki jo vadovaujamo komiteto nariai“, – tvirtino parlamentarė.


Ji teigė, kad užkulisiuose dalis pačių valdančiųjų teigiamai atsiliepia apie M. Majauską.

„Objektyviai žiūrint, seimo statistikoje matome, kad BFK yra ūtent tas komitetas, kuris išnagrinėtais projektais, parlamentinės kontrolės klausimais aplenkė Teisės ir teisėtvarkos komitetą, anksčiau garsėjusį įtempta darbotvarke“, – pastebėjo A. Širinskienė.

Taip pat, pasak jos, nepasitikėjimo procedūrą paskatino ir faktas, kad komitetų vadovus patvirtina ne partijos, o visas Seimas.

„Tai parodys, ar pakanka Seimo narių, kurie mano, kad vis dėlto M. Majauskas negali dirbti. (…) Kadangi turime slaptą balsavimą, tai rezultato iškreipti neįmanoma“, – sakė politikė.

Jos teigimu, balsuoti neplanuojantys valdantieji tiesiog bijo, kad bus išreikštas pasitikėjimas iš TS-LKD išmestam Seimo nariui.

Majauskas: komitetas dirba ir dirbo sklandžiai

Pats M. Majauskas teigė, kad BFK darbas vyksta ir vyko sklandžiai bei pateikė komiteto darbo statistiką.

„Tai yra maždaug tris kartus daugiau nei bet kuris kitas komitetas Seime“, – sakė politikas.

Jis kalbėjo ir apie komiteto darbą parlamentinės kontrolės srityje.

„Visus du metus BFK dirbo neturėdamas daugumos – opozicija, mažuma turėjo daugiau Seimo narių komitete. Nepaisant to, BFK visuomet stengėmės priimti bendru sutarimu, kaip buvo priimtas ir kitų metų biudžetas“, – akcentavo M. Majauskas.

Seimo narys priminė ir kitas komiteto iniciatyvas, susijusias su bankais, atlyginimų pervedimu, atsiskaitymais, Futbolo federacijos reikalais ir kitais klausimais.

„Tai nėra vieno komiteto nario darbo rezultatas – tai yra viso komiteto, viso jame dirbančių Seimo narių darbas, kurie dirbo kartu kaip kumštis“, – pabrėžė M. Majauskas, dėkodamas BFK kolegoms.

Politikas teigė esąs tikras, kad vykdė savo pareigas sąžiningai.

„Nors nebegaliu vadintis Tėvynės sąjungos partijos nariu, tačiau kolegos man visada išliks bendražygiai. Čia stovėdamas tikrai nesijaučiu vienas. Džiaugiuosi, kad salėje yra Jurgis Razma – jis man yra autoritetas, o jo buvimas leidžia man jaustis kiek ramiau“, – atsakydamas į opozicijos klausimus sakė BFK pirmininkas.

Jis taip pat teigė norintis toliau dirbti šiame komitete.

„Aš nenorėčiau eiti partijoje, frakcijoje tokio žmogaus, kuris taip aršiai eitų į konfliktą su frakcija“, – replikavo Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas.

„Esu giliai įsitikinęs, kad atėjo laikas žmonėms, nebijantiems asmeninės atsakomybės. Priklausymas partijai nėra privalomas, atstovaujant žmonėms“, – atsakydamas sakė M. Majauskas.

Nors pripažino, kad jo išmetimas iš partijos skaudus, tačiau politikas pabrėžė esąs įsitikinęs, kad gali dirbti kaip nepartinis parlamentaras.


Konservatoriai žada vis tiek patraukti Majauską iš BFK

Tačiau Seimo vicepirmininkas konservatorius J. Razma Delfi teigė nesutinkantis su tokiomis Seimo statuto interpretacijomis.

„Taip negalima išvartalioti Seimo statuto. Tie, kurie balsuos prieš nepasitikėjimą, bus aišku, kad tiek būtent Seimo narių juo pasitikti. Bet čia ir taip aišku dabar, kad opozicija jam reiškia didžiulį pasitikėjimą, ir be to balsavimo tai galima nustatyti“, – komentavo politikas.

Mykolas Majauskas

Tolesni pozicijos veiksmai dėl M. Majausko, pasak jo, paaiškės ateityje, galbūt kitą savaitę.

„Kokie bus frakcijos sprendimai, man būtų nekorektiška iš anksto dabar sakyti“, – teigė J. Razma.

Jis neatmetė galimybės, kad konservatoriai į Seimo BFK deleguos naują kolegą ir po to bus imtasi keisti Seimo komitetų sudėtis.

„Gali būti, kad bus sprendimas pakeisti savo atstovą BFK. Tai paprastuoju būdu daroma – Seimo nutarimu, atviru balsavimu“, – pažymėjo J. Razma.


Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau antradienį teigė, kad M. Majauskas bet kokiu atveju bus patrauktas iš BFK pirmininko pareigų artimiausių savaičių bėgyje, iki Kalėdų.

„Apie kolegas galiu pasakyti tik pačius geriausius žodžius – ministrė pirmininkė yra puiki Vyriausybės vadovė, puikiai atlieka savo darbą. Aš suprantu, kad iššūkių, su kuriais susiduria Vyriausybė, yra daug“, – sakė M. Majauskas.

Drausmė priimant sprendimus, anot jo, yra labai reikalinga.

„Aš suprantu, kodėl partija kėlė reikalavimą dėl drausmės, tačiau norėčiau atkreipti dėmesį, kad drausmė ypač svarbi priimant biudžetą, balsuojant dėl jo. Priimant biudžetą pasirodo, ar Vyriausybė turi palaikymą – aš balsavau už biudžetą: šį ir visus kitus šios Vyriausybė biudžetus“, – teigė M. Majauskas.

Ieško potencialaus kandidato

Neseniai į Seimo BFK konservatoriai delegavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narį Justą Džiugelį. Politikas išreiškė norą vadovauti BFK.

Delfi žiniomis, užimti Seimo BFK pirmininko pareigas buvo siūloma šio komiteto nariui, konservatoriui Matui Maldeikiui, tačiau jis pats teigė to nenorintis daryti.

Konservatorių prezidiumas prieš kurį laiką kreipėsi į Seimo frakciją, kad deleguotų naują BFK pirmininką, kai ligšiolinis vadovas M. Majauskas nepakluso partijos įpareigojimui neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų kitų metų biudžeto iniciatyvų.

M. Majauskas buvo vienas iš parlamentarų, kuris balsavo už Seimo „laisviečių“ siūlymą 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo sektoriui taikyti visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Ministrų kabinetas.

Už tokią laikyseną M. Majauskas buvo pašalintas iš partijos, konservatoriai taip pat spręs dėl jo narystės frakcijoje, M. Majauskas yra stumiamas ir iš BFK pirmininko pareigų. Tiesa, jį palaiko opozicija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)