Tikėtasi, kad lapkričio pabaigoje ESBO PA Nuolatinis komitetas svarstys ir priims atitinkamus Statuto pakeitimus, kuriais remiantis karą prieš Ukrainos pradėjusios Rusijos narystę Asamblėjoje būtų galima suspenduoti. Tačiau klausimas, išsiskyrus šalių nuomonėms, net nebuvo teiktas balsavimui,

Po šio sprendimo Ukraina paskelbė, jog boikotuos tolesnį darbą ESBO PA ir grįš į posėdžius tik tada, kai bus priimtas sprendimas dėl Rusijos narystės. Taip pat elgtis ruošiasi ir Lietuva.

Vilija Aleknaitė Abramikienė

„Bus ne viena delegacija, kuri kaip nors reaguos, ir, tikriausiai, mūsų reagavimo būdas bus panašus, nes mes bendraujame“, – anksčiau Delfi komentavo V. Aleknaitė-Abramikienė.

Pirmadienį ji pranešė nuotoliniu būdu dalyvaujanti Europos liaudies partijos, kuriai priklauso Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Politinėje Asamblėjoje. Politikė teigė bendraminčiams pristačiusi savo požiūrį dėl to, kaip reikėtų sustabdyti Rusijos ir Baltarusijos delegacijų dalyvavimą ESBO PA žiemos sesijoje.

„Ką tik informavau kolegas apie pasibaigusią ESBO Parlamentinės asamblėjos rudens sesiją, kurioje nepritarta Statuto pataisai dėl šalies agresorės suspendavimo. Mano manymu, pirmas žingsnis iš aklavietės būtų Austrijos vyriausybės sprendimas nesuteikti vizų Rusijos ir Baltarusijos delegacijoms vadovaujantis ES sankcijomis. Tai leistų atvykti į Vienoje vyksiančią žiemos sesiją ne tik Baltijos šalių, bet, tikėtina, ir Ukrainos parlamentarams“, – feisbuke rašė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Politikės vertinimu, kai kurioms šalims narėms ir delegacijoms, ypač ukrainiečiams, tai yra politinės ir moralinės higienos klausimas: nebūti priverstam vienoje patalpoje sėdėti su kruvinu ir purvinu nusikaltėliu, neklausyti karo propagandos.

Seimo delegaciją ESBO PA sudaro jos pirmininkė V. Aleknaitė-Abramikienė, narys L. Kasčiūnas, pirmininkės pavaduotoja Rūta Miliūtė, pavaduojantys nariai Giedrius Surplys ir Orinta Leiputė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)