Siūlymą pasitikrinti M. Majauskui pasitikėjimą Seime pateikusi opozicinės Seimo Lietuvos regionų frakcijos atstovė Agnė Širinskienė aiškino, kad Seimas, nepritardamas nutarimui dėl nepasitikėjimo, taip išreikš pasitikėjimą esamu Seimo BFK pirmininku M. Majausku.

Tiesa, jos įsitikinimu, M. Majausko elgesiu nepatenkinti partiečiai ras kitą būdą kaip išversti jį iš pareigų.

Agnė Širinskienė

„Valdantieji supranta, kad balsų pareikšti nepasitikėjimui M. Majausku neturi, nes a:) dalis išvykę, kaip kad I. Šimonytė ir G. Landsbergis komandiruotėse, b) likusieji nepatikimi, nes dar nemaža dalis iš jų tyliai pritaria M. Majauskui ir balsuotų jį paremdami. Todėl saugiausia yra valdančiųjų frakcijų nariams uždrausti dalyvauti balsavime. Kas ir buvo padaryta.

Bet juk tuomet, kai Seimas nepritaria nutarimui dėl nepasitikėjimo, pagal Statutą daroma išvada, kad Seimas pasitiki tolesniu komiteto pirmininko darbu. Ir pirmininkas dirba toliau, kol konservatoriai sugalvos kokią maklę, kaip jį išmesti kitu būdu, nes dėl nepasitikėjimo šią sesiją jo jau negalės atleisti, nes Seimas bus išreiškęs pasitikėjimą. Tą, matyt, ir reikėjo įrodyti sprendžiant visą šitą M. Majausko rebusą“, – feisbuke dėstė parlamentarė.

Panašiai kalbėjo ir opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Saulius Skvernelis.

„Jeigu nedalyvaus valdantieji [balsavime], tai vadinasi nepasitikėjimas komiteto pirmininku nebus pareikštas, jis toliau dirbs savo pareigose“, – Seime žurnalistams antradienį komentavo S. Skvernelis.

„Jeigu jie kalba apie nepasitikėjimą komiteto pirmininku, nepasitikėjimo procedūra yra slaptas balsavimas ir [galima] išreikšti nepasitikėjimą. O jeigu jie (valdantieji – Delfi) viena vertus sako, kad nepasitiki, o nepasitikėjimo procedūroje nedalyvaus, tai keistai atrodo“, – pažymėjo jis.

Saulius Skvernelis

Žada keisti atstovą BFK

Tačiau Seimo vicepirmininkas konservatorius J. Razma Delfi teigė nesutinkantis su tokiomis Seimo statuto interpretacijomis.

„Taip negalima išvartalioti Seimo statuto. Tie, kurie balsuos prieš nepasitikėjimą, bus aišku, kad tiek būtent Seimo narių juo pasitikti. Bet čia ir taip aišku dabar, kad opozicija jam reiškia didžiulį pasitikėjimą, ir be to balsavimo tai galima nustatyti“, – komentavo politikas.

Tolesni pozicijos veiksmai dėl M. Majausko, pasak jo, paaiškės ateityje, galbūt kitą savaitę.

„Kokie bus frakcijos sprendimai, man būtų nekorektiška iš anksto dabar sakyti“, – teigė J. Razma.

Jis neatmetė galimybės, kad konservatoriai į Seimo BFK deleguos naują kolegą ir po to bus imtasi keisti Seimo komitetų sudėtis.

„Gali būti, kad bus sprendimas pakeisti savo atstovą BFK. Tai paprastuoju būdu daroma – Seimo nutarimu, atviru balsavimu“, – pažymėjo J. Razma.

Jurgis Razma

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė anksčiau antradienį teigė, kad M. Majauskas bet kokiu atveju bus patrauktas iš BFK pirmininko pareigų artimiausių savaičių bėgyje, iki Kalėdų.

Ieško potencialaus kandidato

Neseniai į Seimo BFK konservatoriai delegavo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narį Justą Džiugelį. Politikas išreiškė norą vadovauti BFK.

Delfi žiniomis, užimti Seimo BFK pirmininko pareigas buvo siūloma šio komiteto nariui, konservatoriui Matui Maldeikiui, tačiau jis pats teigė to nenorintis daryti.

Konservatorių prezidiumas prieš kurį laiką kreipėsi į Seimo frakciją, kad deleguotų naują BFK pirmininką, kai ligšiolinis vadovas M. Majauskas nepakluso partijos įpareigojimui neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų kitų metų biudžeto iniciatyvų.

M. Majauskas buvo vienas iš parlamentarų, kuris balsavo už Seimo „laisviečių“ siūlymą 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą maitinimo sektoriui taikyti visus 2023 metus, o ne iki liepos, kaip siūlė Ministrų kabinetas.

Už tokią laikyseną M. Majauskas buvo pašalintas iš partijos, konservatoriai taip pat spręs dėl jo narystės frakcijoje, M. Majauskas yra stumiamas ir iš BFK pirmininko pareigų. Tiesa, jį palaiko opozicija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)