Pietinis Ukrainos Chersono miestas vėl buvo smarkiai apšaudytas rusų – liepsnojo namai, sužeisti buvo mažiausiai 2 žmonės.

„Mama buvo kitame kambaryje, atsiguliau miegoti, bet užmigti nespėjau – pasigirdo trenksmas ir ant lovos pažiro šukės. Pusės namo nebėra – nei langų, nei stogo“, – pasakojo vienas sužeistasis.

Kai Ukrainos kariai prieš tris savaites susigrąžino šį miestą, jis ypač intensyviai apšaudomas.

Invazijos pradžioje Vladimiras Putinas planavo vos per tris dienas užimti Kyjivą. Bet dabar supranta, kad be kitų valstybių pagalbos susitvarkyti nesugebės.

Dėl to Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu nuvykęs į Baltarusiją dėkojo už paramą, papuolė į paties Aliaksandro Lukašenkos glėbį. Bet įvelti autoritaro A. Lukašenkos visa jėga imti kariauti iki šiol nepavyksta.

„Nesistengiu nieko gąsdinti, visi jau ir taip išsigandę. Bet jei jie nori, kad gyventume taikiai mūsų regione, nesižvalgydami, ką mano už vandenyno, tai Rusija ir Baltarusija yra tam pasirengusios.

O jei jie nori kovoti iki galo – ukrainiečiai, lenkai ar samdiniai, tai yra jų reikalas. Kol kas nei aš, nei specialiosios tarnybos nemato, jog jie norėtų žmogiškai derėtis“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Sergejus Šoigu, Aliaksandras Lukašenka

Rusijos ir Baltarusijos gynybos ministrai pasirašė saugumo susitarimo pakeitimą, bet dokumento detalės neatskleidžiamos.

O į Kyjivą atskridusi JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland aplankė pagalbos centą nuo karo perkeltiems ukrainiečiams. Ir atvirai rėžė diktatoriams.

„V. Putinas puikiai žino, kad šis karas galėtų baigtis dabar, jei jis nuspręstų karą sustabdyti ir išvestų savo pajėgas“, – teigė ji.

Agresorės Rusijos karą palaiko naftą. Ir ES, didysis septynetas ir Australija, po ilgų ginčų galop nusprendė nubrėžti lubas laivais iš Rusijos gabenamai naftai – 60 dolerių už barelį.

Baltijos šalys spaudė numušti ribą žemiau – iki 30 dolerių. Ukrainos prezidentas V. Zelenskis teigia, kad sutartoji riba yra per menka ir Kremlius iš naftos vis dar gebės finansuoti savo karo mašiną.

„Logika yra akivaizdi – rusiškos naftos kaina neviršys 60, o ne 30 dolerių, apie kurią kalbėjo Lenkija ir Baltijos šalys, Rusijos biudžetas per metus gaus apie 100 milijardų dolerių. Tie pinigai keliaus ne tik karui, bet bus naudojami destabilizuoti toms šalims, kurios nesiryžta imtis skaudžių sprendimų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: