Visgi, pasak jo, ketinama sąlygas dar labiau pagerinti Pabradės poligone ateityje statant nuolatinių kareivinių rajoną.

„Amerikiečių dėmesys niekur nebuvo dingęs, amerikiečių dėmesys buvo aiškus ir atitinkamai adekvatus į atitinkamą grėsmę tuo metu. Tai dabar, kai ta grėsmė yra tikrai padidėjusi, yra kažkoks nenuspėjamumas, kas gali įvykti pasekoje šio karo, kur jis gali pakrypti, atitinkamai amerikiečiai yra padidinę bendrai ir labai ženkliai buvimą Europoje“, – LRT radijui teigė V. Rupšys.

Lietuvos kariuomenės vadas atkreipia dėmesį, kad amerikiečiai Europoje yra dislokavę savo vadavietes, taip pat nemažai savo logistikos. V. Rupšio teigimu, akivaizdu, kad prasidėjus karui Ukrainoje amerikiečių atgrasymo strategija Lietuvoje perėjo į gynybos stadiją.

„Tada buvo atgrasymo faktorius pagrindinis, parodymas, kad mes čia esame, bet kada galime pajėgas padidinti ir buvimo forma gali pasikeisti, kas dabar ir demonstruojama. (...) O dabar kai situacija pasikeitė, yra dislokuojami tie vienetai, tos priemonės, kad tas vienetas iš karto galėtų kariauti. Tai grynai toks nuoseklus, gražus perėjimas iš vieno režimo į kitą“, – sakė jis.

V. Rupšys atkreipia dėmesį į JAV karių Lietuvoje rotacijos didžiulę pridėtinę vertę.

„Mes kalbame apie vienetus, kurie pagal Lietuvos ir JAV susitarimą yra rotuojami. Dabar mes tą rotaciją esame aptarę ne mažiau kaip iki 2025 metų, kad mes turėsime rotuojamus vienetus JAV, kurie vykdys savo karinį rengimą, treniruotes. Aišku, tai turės tokį atgrasymo faktorių, bet taip pat tie vienetai bus pasirengę vykdyti gynybinius veiksmus kartu su mumis ir kartu su kitais sąjungininkais“, – akcentavo Lietuvos kariuomenės vadas.

„Aš nenoriu kalbėti politiko vardu arba diplomato vardu. Aš kalbu kaip karininkas, kuris yra atsakingas už ginkluotą valstybės gynybą ir aš tas pajėgas turėdamas kartu Lietuvoje aš matau didžiulę pridėtinę vertę ir vieną iš esminių garantų mūsų užduočių vykdyme“, – pridūrė jis.

Kariuomenės vadas akcentuoja, kad amerikiečių kariai patenkinti Lietuvos jiems suteikiama infrastruktūra.

„Tai, ką mes suteikėme kaip valstybė, tikrai JAV karius, vadus tikrai tenkina. Jie mums Lietuvai ir Lietuvos kariuomenei, kuri betarpiškai tuo rūpinasi, padeda ir kartu treniruojasi yra labai dėkingi, nes mes suteikiame sąlygas gal net ir geresnes nei kitose valstybėse yra šiai dienai“, – sako V. Rupšys.

Taip pat, pasak jo, siekiant dar labiau pagerinti sąlygas JAV kariams, Pabradės poligone ateityje ketinama statyti nuolatinių kareivinių rajoną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)