„Šiais metais, per pirmus devynis mėnesius, palyginti su praėjusių metų atitinkamu laikotarpiu, tai skaičius žmonių, nusprendusių išeiti į ankstyvą pensiją yra labai panašus. Jis yra apie 2700 žmonių“, – skaičius pristatė J. Varanauskienė.

Jos teigimu, jau dvejus metus galioja pakeistas įstatymas – 40 metų darbo stažą turintys žmonės išeidami į pensiją jau praranda mažiau. Tai atsispindi ir statistikoje, teigė „Sodros“ direktorė.

„Todėl, kad buvo taip pakeisti teisės aktai. Anksčiau buvo taip, kad jeigu žmogus išeina į pensiją anksčiau, nei sueina pensinis amžius, tai jis yra savotiškai apmokestinamas. Todėl kiekvieną mėnesį pensija būdavo mažesnė 0,4 procento. Dabar yra sumažinta iki 0,32 procento. Tai palyginti su tuo, kas buvo prieš porą metų, sąlygos išeiti į ankstyvą pensiją yra mažiau skausmingos.

Ir tai iš tikrųjų ir pasijuto. Kai įstatymas buvo pakeistas, prieš dvejus metus, žmonių, pasirinkusių išankstinę pensiją skaičius šoktelėjo dvigubai. Bet kita vertus – dar reikia prisiminti, kokie tai buvo metai – tai vis dar buvo pandeminiai metai. Platesnė tendencija, stebima ir užsienyje – didžiojo atsitraukimo tendencija – kai kurie vyresnio amžiaus žmonės tokiu būdų gal net saugojosi ir nuo pandemijos, pasirinkdami nebedirbti“, – teigė „Sodros“ direktorė.

LNK pašnekovė, jog šiuos metus lyginant su praėjusiais – į ankstyvą pensiją išeinančių žmonių skaičius neauga.

„Sodros“ direktorė J. Varanauskienė tikino, jog šiais metais tikrai nereikės ilginti pensinio amžiaus.

„Mes sudarinėdami prognozes dar žiūrime dvejus metus į priekį. Tai irgi „Sodros“ biudžetas būtų pajėgus mokėti pensijas tomis sąlygomis, kokios yra dabar. Tai yra – tame pačiame lygyje išlaikant ėjimą į pensiją.

O dėl tolesnės ateities parodys skaičiai. Vieną dalyką mes žinome – 2026 metais nustos ilgėti pensinis amžius. Ir vien dėl to išėjusių į pensiją žmonių turėtų būti 2027 metais jau 9 tūkstančiais daugiau nei prieš metus. Tokiu būdu pradės sparčiau augti pensijų gavėjų skaičius.

Nes šiuo metu kol kas turime situaciją, kad turime nedaug mažėjantį pensininkų skaičių. Tai šita tendencija pasikeis. Ir tada, prognozuojant toliau, anksčiau ar vėliau ateis tas laikas, kai pamatysime, kad einamųjų įplaukų galimai nebeužteks išmokoms“, – įžvalgomis LNK dalijosi J. Varanauskienė.

LNK pašnekovė J. Varanauskienė kalbėjo, jog „Sodra“ sudaro prognozes trejiems metams į priekį, tada ir bus aišku, teks priimti tam tikrus sprendimus.

„Tie sprendimai gali būti įvairūs. Bet žiūrint į tai, kaip elgiasi kitos šalys, tai pensinio amžiaus ilginimas būtų pats realiausias“, – teigė „Sodros“ direktorė.

Paklausta, kiek dar galima ilginti pensinį amžių, J. Varanauskienė teigė, jog jeigu žvelgiame „matematiškai, tai tol, kol atsiranda lygybė tarp įplaukų ir išmokų“.

„Bet atsižvelgiant į tokius dalykus, kad žmogus, didėjant jo amžiui, jis praranda darbingumą, tai yra kitas ribojantis veiksnys. Ir į tai irgi turi būti atsižvelgiama“, – tikino ji.

J. Varanauskienė teigė, jog dėl jau stebimo mažėjančio gimstamumo, darbdavys vien tik jaunų žmonių įdarbinti negalės.

„Tai arba darbdavys ieškos būdų, kaip automatizuoti, arba savo darbuotojams, tokie, kokie jie yra turės pritaikyti darbo vietas“, – LNK sakė ji.

Visą LNK pokalbį su „Sodros“ direktore J. Varanauskiene žiūrėkite čia: