Mitalas: čia nėra klausimas apie PVM lengvatą

Seimo Laisvės frakcijos seniūnas V. Mitalas žiniasklaidai jau sakė, kad istorija dėl M. Majausko jau virsta cirku.

„Mes tikrai negalime jaustis atsakingi už tai, ką konservatoriai sprendžia savo frakcijoje, kaip jie priima sprendimus dėl savo kolegų. (…) Suprantu, kad visa šita istorija, stebėdamas konservatorius, kodėl kolega Mindaugas Skritulskas yra išteisintas, o M. Majauskas nubaustas, rodo, kad ne apie PVM lengvatą čia yra kalba.

Nes dėl PVM mes sakėme nuo pat vasaros, mes tai nuolat kartojome – kad metams sprendimas yra logiškas, nuo jo nesitraukėme, nebalsavome kitaip“, – laidoje pabrėžė Laisvės partijos atstovas V. Mitalas.

Jis dar kartą pakartojo, jog PVM lengvatos klausimas M. Majausko istorijoje nėra esminis.

„Geras logiškas Seimo sprendimas, Seimas apsisprendė, buvo šiek tiek skirtingų nuomonių. Bet klausimai čia yra gilesni“, – aiškino politikas.

Mykolas Majauskas

Koalicija dengia savas bėdas?

Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas E. Gentvilas laidoje tikino, jog koalicijos vadovybės pasitarime nebuvo griežtai pasakyta, kad negalima registruoti minėto pasiūlymo dėl PVM lengvatos, kitokios, nei siūloma Vyriausybės.

„Tikrai buvo griežtai prašoma, kad nebebūtų tęsiama nuo kitų metų rudens. Tai aš įžvelgiu, kad Laisvės partija galėjo teikti tą savo projektą, labai didelio prieštaravimo tam nebuvo. Tuo labiau, kad tas projektas buvo registruotas pavasarį, dar iki biudžeto. Ir šitoje vietoje yra reikalas, kurį V. Mitalas formulavo taip – M. Majausko išmetimas iš partijos yra ne apie PVM lengvatą. Žiūrėkite, kas atsitiko – konservatoriai turi, nežinau dėl ko, dėl kieno kaltės, milžiniška problemą su M. Majausku.

Ar tai yra asmeniniai M. Majausko ir partijos pirmininko Gabrieliaus Landsbergio santykiai, M. Majausko ir Ingridos Šimonytės santykiai – aš nežinau, nesigilinu. Bet tai yra jų problema“, – pabrėžė liberalas E. Gentvilas.

Jis laidoje kalbėjo, jog priėmus kitų metų biudžetą, už kurį balsavo visa koalicija, tą pačią dieną išsaugojant G. Landsbergio postą per jam rengtą interpeliaciją, koalicija parodė, kad viskas yra tvarkoje. Tačiau TS–LKD teiginiai buvo kitokie, kalbėjo liberalas E. Gentvilas.

„Nepaisant to, G. Landsbergis po to pasakė – dėl M. Majausko mes spręsime, bet koalicijos partneriai mus išdavė, sulaužė sutartį ir taip toliau. Aš šituos dalykus išskaitau šitaip – PVM lengvatos klausimas tėra figos lapelis, kuris leidžia mūsų mylimiems konservatoriams uždengti savo problemas su M. Majausku. Ir išplėsti tas problemas – suprask, kad koalicijoje betvarkė“, – tikino Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime seniūnas.

Seimo narys teigė, jog nežada gilintis, kokie yra M. Majausko ir jo partnerių konservatorių santykiai. Jis taip pat teigė besistebintis, kodėl TS–LKD ir M. Majausko problema pridengiama menamomis koalicijos bėdomis.

„Tik žinau, kad partija turi didžiules problemas su M. Majausku. Bet kad nebūtų vieni konservatoriai su savo problemomis, tai šiek tiek paaukokime koalicijos ir pasakykime, kad joje visoje yra problemų. Ir išdavystės, sutarties sulaužymas... Tai konstatuota, bet dėl to nieko nedaroma. Mano manymu, net jokia sutartis nėra sulaužyta.

Tai štai, tokiu būdu, per PVM lengvatą, kurią Laisvės partija sąžiningai, ar ne, apgalvotai, ar ne, su M. Majausku suderinus, ar ne įkišo, tai tampa pretekstu kalbėti apie koalicijos problemas“, – įžvalgomis laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ sakė liberalas E. Gentvilas.

Jis teigė, jog koalicijos bėdas galima išspręsti susėdus ir pasikalbėjus, jei tik „nei vienas konservatorius nepradės kalbėti, kad teks mums šliaužioti keliais ir maldausite“.

„Jeigu taip šnekės – ačiū, koalicijos nebėra“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Delfi primena, kad neįvardintas konservatorius naujienų portalui tv3.lt taip jau kalbėjo.

„Čia paliktas toks Damoklo kardas, kad mes matome, mums nepatiko, pažeistas pasitikėjimas ir kamuoliukas jūsų pusėje. Jeigu jūs norite atstatyti pasitikėjimą, tai turėsite šliaužti ant kelių ir sakyti, kad mes geri būsim“, – naujienų portalui tv3.lt teigė neįvardintas politikas.

Trapi dauguma

Laisvės partijos frakcijos Seime seniūnas V. Mitalas laidoje pakomentavo ir opozicijos atstovės Agnės Širinskienės sprendimą rinkti parašus dėl nepasitikėjimo M. Majausku.

„Tai čia tas nepasitikėjimas, kuris iš tikrųjų yra pasitikėjimas. Esu sakęs, kad ne tokiais triukais mes problemas sprendžiame. Slaptas balsavimas, kuris surengtas dėl to, kad neva norima parodyti pasitikėjimą, manęs ši gerbiamos A. Širinskienės iniciatyva tikrai nejaudina, nežavi. Tokioje iniciatyvoje aš tikrai nedalyvausiu“, – kalbėjo laisvietis.

V. Mitalas tikino, jog „tikrai nenori prisiimti atsakomybės, ką daryti M. Majausko atžvilgiu“.

„Nes, atsiprašau, už atvirumą, tai nėra mano atsakomybės sritis. Galiu pasakyti, kad tą turi, natūralu, padaryti ta partija, kuri sprendžia šį klausimą, kažkokiais būdais mums siūlyti, kažką pradėti parlamente. Ir jeigu ši istorija nesibaigs taip, kaip baigėsi Žygimanto Pavilionio, kur pati partija priėmė sprendimus.

Kažkas ten įvyko – jis nebuvo komiteto pirmininkas, dabar vėl yra. Aš tikrai noriu tame nedalyvauti. Vienintelis dalykas, dėl ko man neramu ir dėl ko reikia šnekėtis – bendras koalicijos narių skaičius“, – kalbėjo politikas.

Laisvės partijos atstovas teigė, jog laikai yra sudėtingi, todėl „reakcingų veiksmų dabar mažiausiai reikia“.

„Gal geriau tada eikime dirbti. Nes mes čia nesusitikome, kad padraugautume šeimomis. Bet čia susitikome tam, kad tam tikrus darbus padarytume“, – laidoje sakė V. Mitalas.

Jo teigimu, būtina jau dabar galvoti ir kalbėtis apie tai, ar kovo mėnesį valdančioji dauguma turės daugumos Seime.

„Nes tada kažkokių itin rimtų sprendimų priėmimas gali tapti sudėtingas. Ir čia tas yra neramu, nes galima džiaugtis, kad liko tik vienas biudžetas patvirtinti, bet dar liko dveji metai ir tai yra daug“, – kalbėjo Laisvės frakcijos seniūnas Seime V. Mitalas.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Parlamentaras V. Mitalas priminė, jog koalicijos sutartyje yra deklaruoti keletas dalykų.

„Ir kalbant apie tuos du klausimus (narkotikų ir partnerystės, aut. p.) – ten yra ne formuluotė „sutarę nesutarti“, bet „sutarę dėti maksimalias pastangas, jog per įmanomai trumpą laiką jie būtų išspręsti“. Tai ir viskas. Jeigu mes koalicinės sutarties nenutraukiame, dirbame toliau ir ties šiais dviem klausimais taip pat“, – kalbėjo V. Mitalas.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Seime E. Gentvilas priminė, jog 16 Seimo narių kandidatuoja į merus.

„Tai gali atsitikti taip, kad šiandien oponuojantis žmogus iš opozicijos tampa meru. Vietoje jo, per partijos sąrašą ateina toks žmogus, kuris pritaria šiems klausimams. Sunkiai prognozuojama situacija – kas taps meru, kas jį pakeis – čia kalbant apie daugiamandatininkus. O kalbant apie vienmandatininkus, situacija yra dar sunkiau prognozuoti“, – laidoje „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ kalbėjo E. Gentvilas.

Jis sutiko, jog įmanomas scenarijus, kad valdančioji koalicija Seime neteks daugumos.

„Bet aš lygiai taip pat skaičiuoju, kad kažkas iš vienmandatininkų ir opozicijos gali laimėti, ten irgi gali keistis. Ta riba yra visiškai trapi, sutinku, kad per pusę dar turi būti nauji vienmandatininkai turi būti išrinkti, kas ten bus – aš nežinau“, – tikino Seimo narys E. Gentvilas.

Visą laidą „Info komentarai su Arnu Mazėčiu“ žiūrėkite čia: