Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė patvirtino informaciją, kad gyventojai skundžiasi kai kuriuose regionuose ar konkrečiose vaistinėse negalintys gauti jiems reikalingų vaistų.

„Pavyzdžiui, skambino iš Kėdainių rajono – sergančioji diabetu vaistinėje negavo jos naudojamų vaistų ir gavo paaiškinimą, kad vaistinė užsako tik vieną kartą per mėnesį vaistus, ir jai liepė laukti kito mėnesio, bet žmogus tai laukti negali“, – „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ antradienį sakė V. Augustinienė.

Jos teigimu, problemų atsiranda ir tada, kai keičiasi kainynai ir dalis vaistų yra išbraukiami iš kompensuojamųjų sąrašo.

„Jei žmogus renkasi tą patį vaistą, nors ir nekompensuojamą, kartais būna, kad farmacinės kampanijos, jei vaistų nebekompensuoja, tai ir nebetiekia į vaistines“, – sakė pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė.

Pašnekovė teigė, kad pastabos įvairiems įstatymų pakeitimams yra teikiamos iš jų pusės nuolat.

„Tačiau į tas mūsų pastabas nėra atsižvelgta ir toliau, kaip suprantu, ir būsimame kainyne kažkiek vaistų neliks. Vėl žmogus ieškos to, ką jis įpratęs vartoti. Taigi, yra labai sudėtinga. Ministerija aiškina, kad nėra tokių vaistų, kurių veikliosios medžiagos nebūtų. Su ta pačia veikliąja medžiaga gali būti ir 5, ir 10 vaistų, bet nebūtinai kiekvienas vaistas tinka kiekvienam žmogui, nes ypač sunku suderinti vaistus, jei žmogus serga keliomis sunkiomis lėtinėmis ligomis“, – akcentavo V. Augustinienė.

Pacientų atstovės nuomone, atsiradus naujam vaistui su ta pačia veikliąja medžiaga, prieš tai buvusių preparatų iš kompensuojamųjų sąrašo nereikėtų išbraukti.

Vaistų pirkimas internetu

„Visą laiką Ligonių kasos aiškina, kad taip jie nori sutaupyti privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšas, bet nelabai suprantama, kaip jie sutaupys, nes už visą vaistų grupę yra mokama vienoda bazinė kaina, tik skiriasi priemokos. Turbūt pagrindinis akcentas yra tai, kad yra nustatyta maksimali tos vaistų grupės priemoka“, – svarstė laidos dalyvė.

Ji pripažino, kad žmonėms regionuose, kur vaistinių nedaug, yra varginantis.

„Tas lakstymas... Jei žmogus gyvena kaime, jis atvažiavo į miesto centrą, žino vaistines, jam patogiausia ten pirkti. Pavyzdžiui, Kėdainiai, Jonava. Jei neranda savo mieste, tada jie turi važiuoti į kitus miestus – yra sudėtinga, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kurie turi mažas pajamas. Juk kainuoja ir kelionė. Pagal ministro įsakymus, jei žmogus nuėjo į vaistinę ir tuo metu ji neturi jam reikalingų vaistų, jie privalo užsakyti, bet kartais būna aiškinama, jog nėra kur užsakyti“, – pasakojo V. Augustinienė.

„Kartais vieno vaisto pakeitimas sugriauna visą gydymo schemą. Tai yra papildomos problemos tiek pacientui, tiek gydytojui, kuris turi ieškoti kažkokių naujų variantų“, – pridūrė ji.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacijos politikos skyriaus vedėja Anželika Oraitė teigė, kad vaistų tiekimo problema yra žinoma visoje ES.

„Vaistų tiekimo sutrikimai arba tiekimo problemų priežastys būna labai įvairios. Dažniausiai būna identifikuojamos problemos, susijusios su vaistų gamyba, veikliųjų medžiagų trūkumas, logistikos problemos, padidėjęs vaistų poreikis ir kitos. ES lygmeniu ši problema labiausiai paaštrėjo COVID pandemijos pradžioje“, – sakė SAM atstovė.

Dėl to, pasak jos, 2020 metų pradžioje ES sutarė dėl strategijos, siekiant išspręsti išvardintas problemas.

„Problema yra tuomet, kai dėl vaistų sutrikimo tam konkrečiam pacientui nėra galimybės gauti gydymu tuo vaistu, kurio sutrikimai fiksuojami arba negalima pakeisti kitu vaistu. Kitais atvejais, kai fiksuojamas vaisto sutrikimas, tai nebūtinai reiškia, kad pacientas negaus gydymo“, – paaiškino A. Oraitė.

Ji paaiškino, kad dar visai neseniai kompensuojamų vaistų kainynas būdavo keičiamas keturis kartus per metus.

„Tuomet, kai keičiama keturis kartus per metus, vaistų tiekėjai nespėdavo dažniausiai prisitaikyti, vaistinės nespėdavo užsakyti ir susidarydavo tam tikras laikotarpis, per kurį atsirasdavo trūkumas“, – sakė ministerijos atstovė.

Dėl to dabar, anot A. Oraitės, tvarka yra pakeista ir kainyno pokyčiai daromi du kartus per metus.

„Kainynai patvirtinami mėnesį prieš įsigaliojimą – vienas įsigalioja nuo sausio mėnesio, o kitas nuo liepos. Gruodžio pirmą ir birželio pirmą visi suinteresuoti asmenys gali žinoti, kokie vaistai patenka į kainyną. Tikimės, kad šis pakeitimas leis išspręsti tą trūkumų problemą“, – teigė pašnekovė.

Visą „Žinių radijo“ laidą žiūrėkite čia: