Konservatoriai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje skleidžią naują žinutę apie dabartinę Vyriausybę ir ypač apie užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį.

„Mūsų balsas yra labai stiprus. Nes mes paprastai brėžiame tas gaires“, – LNK sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Nori sustiprinti savo pripažinimą visuomenėje, teikdami, kad jūs vietoje mūsų gal iki galo neįvertinate, bet užsienis labai vertina“, – svarstė opozicijos atstovas Algirdas Butkevičius.

Konservatorių lyderiai atsidūrė viename įtakingiausių pasaulio verslo leidinių „Financial Times“. Buvo išleistas 7 straipsnių ciklas apie Lietuvos saugumą, užsienio politiką, istoriją, krepšinį, verslo startuolius.

Užsienio reikalų ministerija (URM) džiaugėsi ypatingu dėmesiu, kurį leidinys skyrė Lietuvai.

Europarlamentaras Andrius Kubilius feisbuke džiaugėsi, kad dėl Ingridos Šimonytės ir G. Landsbergio lyderystės leidinys parašė tokius straipsnius.

Paaiškėjo, kad straipsnius apie Lietuvą šalis nupirko.

„Na, žinote, norėta kaip geriau, išėjo kaip visada“, – tokį įvertinimą pateikė prezidentas G. Nausėda.

Straipsnių ciklą apie Lietuvą nupirko agentūra „Investuok Lietuvoje“.

„Tikiu, kad buvo tų argumentų, „Financial Times“ yra tikrai skaitomas leidinys“, – kalbėjo ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

„Galutiniam turiniui jokios įtakos neturi. Realiai yra išperkamas tik dėmesys ir garantija, kad apie Lietuvą bus rašoma tam tikru metu“, – LNK sakė „Investuok Lietuvoje“ rinkodaros vadovė Rūta Nemunytė.

Leidiniui „Financial Times“ buvo sumokėti 57 tūkst. eurų.

„Buvo leista vieną kartą pasiūlyti savo temas, ką mes tikrai darėme, kaip nepasinaudosime tokiu pasiūlymu. Bet nei kontrakto sąlygose, nei darbiniuose susitikimuose nebuvo leidinio įsipareigojimo kažkaip į tuos mūsų siūlymas atsižvelgti“, – kalbėjo „Investuok Lietuvoje“ rinkodaros vadovė.

Verslo lyderiai, taip pat valdančiuosius konsultuojantis komunikacijos ekspertas sako, kad užsakomieji straipsniai šaliai reklamuoti yra normali praktika.

„Pamatę auditorijas, kurias pasiekė, pamatę, kiek žmonių pamatė šitą reklamą, suprastume, kad nei pinigai tai kažkokie labai dideli, nei čia kažkas labai išskirtinio“, – LNK sakė komunikacijos konsultantas Arūnas Armalis.

Leidinio „Financial Times“ auditorija – pasaulio politikos ir verslo lyderiai, investuotojai. O „Investuok Lietuvoje“ tikslas – populiarinti Lietuvos vardą.

„Po straipsnio tarptautinėje žiniasklaidoje esame sulaukę ir potencialių investuotojų užklausų“, – sakė „Investuok Lietuvoje“ atstovė.

„Financial Times“ publikacijos apie Lietuvą

Bet neįprasta praktika – nenurodyti, kad straipsniai nupirkti.

„Kad po to žmogus sužinojęs, kaip tie straipsniai atsirado, jis nepasijustų apgautas. Šiuo atveju dalis auditorijų pajuto tokį kartėlį“, – svarstė komunikacijos konsultantas.

Anot „Investuok Lietuvoje“, pirkti ne straipsniai, o garantiją, kad leidinys apie Lietuvą parašys.

„Tai yra redakcijos, o ne partnerių produktais. Todėl ir nėra žymima kaip partnerio, ar kaip užsakytas turinys. Užsakovas, mes, galutiniam turiniui jokios įtakos neturi“, – tikino R. Nemunytė.

Keisčiausia ekspertams ir opozicijai yra konservatorių reakcija.

„Truputį persistengta džiaugiantis“, – teigė A. Armalis.

Kai buvo sudarytas įspūdis, kad leidinio „Financial Times“ žurnalistai patys parašė apie Lietuvą.

„Valstybė tikrai gali užsisakyti reklamą, gali reklamuoti savo verslus, idėjas, turizmą. Tą daro visos valstybės. Bet kada perkama reklama konkretiems politikams, turime labai aiškios valstybinės propagandos pavyzdį“, – savo ruožtu situaciją vertino opozicijos atstovė Agnė Širinskienė.

Prezidentas G. Nausėda sako davęs pats ne vieną interviu pasaulio žiniasklaidai, bet mokėti nereikėjo.

Ir užsienio reikalų ministrą G. Landsbergį pasaulio žiniasklaida dažnai kalbina savo iniciatyva, be pinigų.

„Šiandien susidomėjimas Lietuva, jos požiūriu į įvykius Ukrainoje, Baltarusijoje tikrai yra natūraliai didelis. Galima būtų sutaupyti valstybės pinigų tiesiog duodant interviu“, – kalbėjo šalies vadovas.

Nors ir nupirkti, „Financial Times“ straipsniai yra kritiški. Kalbant apie Lietuvos politiką Kinijos, Taivano atžvilgiu, yra cituojamas vienos Baltijos šalies politikas sako, kad lietuviai – triukšmingi kaimynai ir kartais jie turėtų ir užsičiaupti.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: