Neviešas žemės ūkio ministro K. Navicko komandos susirašinėjimas su asociacija, kuri galbūt galėjo veikti kaip neregistruota lobistė, o tada jai palankus ministro įsakymas. Taip asociacijos atstovaujami ūkininkai išsikovojo galimybę gauti finansinės naudos.

Delfi surinko duomenų, kad Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos vadovo pavaduotojas Almantas Liorentas elektroniniu laišku kreipėsi į žemės ūkio ministrą K. Navicką su konkrečiais pasiūlymais ir formuluotėmis, kaip reikėtų keisti ministro įsakymą. Tačiau nei asociacija, nei jos vadovai nėra registruoti kaip lobistai. Taigi, klausimas, ar tokios iniciatyvos nereikėtų laikyti neregistruotu lobizmu?

Gavęs tokį kreipimąsi K. Navickas padarė asociacijos prašomus pakeitimus. Tačiau reikia pažymėti, kad jiems pastabų turėjo tiek ministerijos teisininkai, tiek ir ministerijai pavaldi VšĮ „Ekoagros“.

Teisės akto projekto antikorupcinio vertinimo pažymoje nurodyta: „Projektas sudaro išskirtines sąlygas ekologiškos augalų dauginamosios medžiagos/sėklos gamintojams Lietuvoje.“

Delfi kalbintas asociacijos pirmininkas Saulius Daniulis nurodė, kad ministrui padarius pakeitimus asociacijos atstovaujami ūkininkai išvengė didelių finansinių nuostolių.

Tuo metu Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininko pareigas einanti pirmininko pavaduotoja Evelina Matulaitienė Delfi nurodė, kad šioje vietoje gali kilti klausimas, ar nebuvo atlikti neteisėtos lobistinės veiklos veiksmai.

„Atsižvelgiant į aukščiau nurodytą ir į Komisijos formuojamą praktiką, manytina, kad, jei juridinis asmuo ar jo atstovas, ministrui siuntė konkrečius pasiūlymus dėl konkretaus teisės akto pakeitimo ir tuo metu nebuvo įrašytas lobistų sąraše ir jam negali būti pritaikytos LVĮ nustatytos išimtys, galima daryti prielaidą, kad buvo atlikti neteisėtos lobistinės veiklos veiksmai“, – nurodė E. Matulaitienė.

Delfi publikaciją galite rasti čia.

Trečiadienį Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos pirmininko pareigas einanti Komisijos pirmininko pavaduotoja E. Matulaitienė Delfi informavo, kad komisija kreipiasi į žemės ūkio ministrą K. Navicką prašydama suteikti papildomos informacijos.

„Pranešame, kad Komisija, siekdama įvertinti, ar yra pagrindas pradėti tyrimą dėl Lietuvos ekologinių ūkių asociacijos veiklos atitikties Lietuvos Respublikos lobistinės veiklos įstatymo nuostatoms, nusprendė kreiptis papildomos informacijos į Lietuvos respublikos žemės ūkio ministrą. Apie priimtus sprendimus informuosime papildomai“, – nurodė E. Matulaitienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)