Apie ministro mirtį oficialiai buvo pranešta šeštadienį, mirties priežastis žinutėje buvo nutylėta. Baltarusijos opozicinis leidinys „Nasha Niva“ pirmadienį skelbia išsiaiškinęs, kad V. Makėjus mirė namuose ištikus infarktui.

Ukrainos karybos ekspertas Olegas Ždanovas pareiškė, kad ministro mirtis greičiausiai Kremliaus darbas, nes jis esą buvo vienintelė jungtis tarp Vakarų pasaulio bei A. Lukašenkos ir galėjo tartis dėl saugumo garantijų baltarusių diktatoriui.

Mano, kad ne atsitiktinumas

Panašiai galvoja politikos technologas Michailas Šeitelmanas, ukrainiečių televizijai „Kanal 24“ teigęs, kad, jo galva, tėra vieno procento tikimybė, kad M. Makėjaus mirtis – atsitiktinumas.

„Man atrodo, kad didžiausia tikimybė, kad Rusijos spectarnybos jį likvidavo kaip žmogų, per kurį A. Lukašenka palaikė ryšį su Vakarais. Jie bando atkirsti A. Lukašenką nuo Vakarų – štai ir viskas. Tai labai paprastas, labai akivaizdus dalykas“, – aiškino jis.

Laidos pašnekovas teigė, kad kaip Kremliaus ryšys su Vakarais yra Nikolajus Patruševas, taip Baltarusijos režimo kanalas esą buvo V. Makėjus.

M. Šeitelmano teigimu, mirusio Baltarusijos ministro negalima lyginti su, pavyzdžiui, Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kuris rusiškoje hierarchijoje yra niekas, tiesiog samdomas darbuotojas.

Politikos technologas V. Makėjų vadina visai kito kalibro figūra, antru žmogumi po A. Lukašenkos.

„Tuo siekta A. Lukašenką atkirsti nuo Vakarų, nes jis vis dėlto bando balansuoti. Kremlius veikia paprastai, o ne sudėtingai, ypač paskutiniais mėnesiais. Nes jie pamatė, kad sudėtingai jiems jau nesigauna. O paprastas sprendimas koks – reikia įspėti A. Lukašenką, kad Aliaksandrai Grigorijevičiau, mes jus nužudysime, jei nepadarysite to ir to. Tai – įspėjimas“, – kalbėjo jis.

Vladimiras Makėjus (viduryje)

Tačiau M. Šeitelmanas yra įsitikinęs, kad rusams A. Lukašenką nužudyti dabar tikrai nėra paranku, nes tai sukeltų visą eilę problemų.

Visų pirma, anot laidos pašnekovo, rusams reikėtų užimti valdžią Baltarusijoje, o vykstant karui to paprasčiausiai nebūtų kam daryti. Situacija dar labiau komplikuotųsi, jei Baltarusijoje kiltų neramumai, nes juos reikėtų kažkam malšinti.

Jurkonis: Vakaruose dėl jo būta rožinių iliuzijų

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologas V. Jurkonis Delfi pirmadienį teigė suprantantis, kad netikėta mirtis režimo, geopolitinės įtampos sąlygomis ir esant dideliam dezinformacijos laukui, skatina įvairiausias sąmokslo teorijas.

Politologas atkreipė dėmesį, kad V. Makėjus pastaruosius dvejus metus gyveno įtampoje, nes tai nebuvo pati dėkingiausia situacija jam įprastai daugiavektorinei politikai – jos vektorių jau nebebuvo likę daug.

„Vakaruose būta rožinių iliuzijų, neva jis liberalesnis, europietiškesnis, tačiau po 2020 metų jo manipuliacijoms jau nebeliko erdvės. Jis akivaizdžiai buvo režimo žmogumi, tenkinusių Kremlių. Man atrodo, kad būti užsienio reikalų ministru, kai užsienio politikos praktiškai nėra, jam nebuvo patogu ir malonu“, – kalbėjo pašnekovas.

Jis pridūrė, kad visa tai yra A. Lukašenkos ir paties V. Makėjaus darbo rezultatas – manipuliacijos ir apgavystės privedė prie visiškos Baltarusijos izoliacijos, akligatvio ir prie absoliučios Baltarusijos priklausomybės nuo Kremliaus.

„Mane šiek tiek neramina, kad šiame sąmokslo teorijos naratyve (kad V. Makėjus pašalintas kaip ryšį su Vakarais palaikęs žmogus – Delfi), kad V.Makėjus vaizduojamas kaip vos ne vienintelis proeuropietiškas veikėjas režimo apkasuose, nors pastaruoju metu jis absoliučiai nieko nedarė nei proeuropietiškumo, nei žmogaus teisių prasme“, – pabrėžė jis.

V. Jurkonis teigė, kad V. Makėjus pastarąjį dešimtmetį gana sumaniai žongliravo proeuropietiško veikėjo įvaizdžiu, bet tai visų pirmiausia buvo daroma dėl finansinių injekcijų iš Vakarų.

Anot politologo, tai visus tenkino, nes plaukiant pinigams iš Vakarų, tai nekainavo Kremliui.

„Lygiai kaip A. Lukašenka pardavinėjo meilę rytams, taip V. Makėjus pardavinėjo savo meilę Vakarams, bet visi iš to neblogai pelnėsi“, – pabrėžė pašnekovas.

Prarado A. Lukašenkos paramą

V. Jurkonis teigė, kad jam labai įdomu stebėti, kaip į šiuos įvykius reaguoja Ukrainos pusė.

„Dalis viso to naratyvo skleidžiama sąmoningai, tai skirta trikdyti režimą ir tuos, kurie labai giliai įsirausę apkasuose. Kiti, man atrodo, dar nėra nusiėmę rožinių akinių dėl Baltarusijos režimo, dalis net 2022 metų sausį nuoširdžiai tikėjo, kad jokio puolimo iš Baltarusijos teritorijos nebus“, – kalbėjo jis.

Todėl, pasak politologo, gauta pamoka, kai vasarį puolimas buvo vykdomas iš Baltarusijos teritorijos, buvo labai skaudi.

Jo teigimu, akivaizdu, kad Ukrainoje yra tikinčių, jog Baltarusijos režimas neva priešinasi Kremliui, tačiau iš tiesų jis kolaboruoja ir leidžia naudotis Baltarusijos teritorija kaip savo kiemu.

V. Jurkonio teigimu, pastaruosius metus V. Makėjus visiškai prarado įtaką A. Lukašenkai bei jo paramą. Paties režimo reakciją į ministro mirtį, anot jo, labai iliustratyvi, nes akivaizdžiai parodoma, kad jis tebuvo sraigtas režimo mašinoje.

„Tai turėtų būti rimtu signalu sistemoje esantiems žmonėms, kad jūs esate parduodami, keičiami ir niekas dėl jūsų neliūdės“, – kalbėjo jis.

Baltarusijos diktatorius Aliaksandras Lukašenka

Nelabai įtikinamai V. Jurkoniui skamba ir aiškinimai, ministro nužudymas neva galėjo būti Kremliaus grasinimas A. Lukašenkai siekiant priversti Baltarusiją įstoti į karą.

„Jau gal reikėtų nusiimti tuos rožinius akinius. A. Lukašenka yra Kremliaus žmogus, jis yra naudingas Kremliui, niekas nenori atidaryti dar vienos fronto linijos, okupuoti Baltarusijos ir panašiai. Reikia baigti kartoti šį naratyvą, nes Baltarusijos režimas niekada nebuvo ir nebus Ukrainos sąjungininkas ar kažkoks saugumo garantas, jis bus tik nuolatinė grėsmė“, – kalbėjo jis.

V. Jurkonis pabrėžia, kad sakyti, jog Baltarusija dabar nėra įsitraukusi į karą, tai klaidinti.

„Nėra įsitraukę Baltarusijos kariai. Bet tai būtų šūvis ne tai kad sau į koją, o į galvą. Tai yra rusiškos ruletės žaidimas. Nes nė vienas iš sąmoningų Baltarusijos karių nenori eiti į šį karą, nes supranta, kad labai didelė tikimybė grįžti karste“, – tikino jis.

Anot jo, tiek A. Lukašenka, tiek Kremlius supranta, kad tokiu atveju A. Lukašenka prarastų jėgos struktūrų lojalumą ir viskas – Baltarusijos teritorija būtų prarasta.

Latuška: jis buvo nusikaltėlis

Kalbėdamas su Ukrainos naujienų kanalu „Fabrika novin“ vienas Baltarusijos opozicijos lyderių Pavelas Latuška pabrėžė, kad nereikia V. Makėjaus laikyti nacionaliniu Baltarusijos herojumi, nes jis nei tokiu buvo, nei galėjo tokiu būti.

„Jis buvo diktatoriaus A. Lukašenkos karys, – pabrėžė jis. – Tai buvo nusikaltėlis, įvykdęs daugybę nusikaltimų. Jis buvo Saugumo tarybos priimtų sprendimų bendrininkas vykdant masines represijas prieš Baltarusijos visuomenę.“

P. Latuška pabrėžė, kad V. Makėjus asmeniškai atsakingas už Baltarusijos sukeltą migrantų antplūdį į Europos Sąjungą, pareikalavusį daugybės aukų.

„Yra toks pasakymas, kad geras diplomatas meluoja ir daro tai kiekvieną dieną savo šalies labui. V.Makėjus melavo kaip diplomatas, darė tai kasdien, bet ne savo tėvynės, o diktatoriaus A. Lukašenkos labui“, – kalbėjo jis.

Opozicionierius pasakojo anksčiau gavęs informacijos, neva V. Makėjų A. Lukašenka jau buvo nusprendęs patraukti iš pareigų.

Esą visaip buvo demonstruojama, kad jis – jau nebe savas. Pavyzdžiui V. Makėjui jau nebebuvo, kaip anksčiau, leidžiamas skraidyti A. Lukašenkos lėktuvu.

P. Latuškos teigimu, V. Makėjui visa tai esą buvo didelis stresas, kurį jis esą malšino „kaip liaudyje populiaru“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją