Tikėtasi, kad penktadienį ESBO PA Nuolatinis komitetas svarstys ir priims atitinkamus Statuto pakeitimus, kuriais remiantis karą prieš Ukrainos pradėjusios Rusijos narystę Asamblėjoje būtų galima suspenduoti. Tačiau klausimas net nebuvo teiktas balsavimui, nes, pasak Seimo delegacijos ESBO PA pirmininkės Vilijos Aleknaitės-Abramikienės, išsiskyrė šalių atstovų nuomonės.

Nuolatinio komiteto posėdžio metu vyko debatai.

„Debatai buvo nuviliantys todėl, kad nebuvo vieningos pozicijos, buvo aišku, kad konsensuso nebus, o tų, kurie nepritaria, argumentai buvo įvairūs. Vieni sakė, kad statutas neleidžia Nuolatiniame komitete balsuoti ir priimti sprendimo daugumos balsais, netgi buvo tokių, kurie giedojo seną pažįstamą giesmelę, kad tai – unikali ir vienintelė tokia platforma, tarptautinė organizacija, kad reikia ieškoti dialogo. Ši giesmelė visiškai mūsų neįtikina“, – Delfi teigė V. Aleknaitė-Abramikienė.

Posėdį paliko Ukrainos, Lietuvos, Estijos atstovai

Jos žiniomis, apie 15 valstybių atstovai reiškė nepritarimą pakeitimams, kurie leistų suspenduoti Rusiją.

„Yra asmenys, kurie atvažiuoja į sesiją, nes čia – parlamentarai, jie galbūt išreiškia savo partijų, net savo asmeninę poziciją. O kitas dalykas, yra labai daug po kilimu padėtų smulkių interesų, kurie taip pat žaidžia“, – dėstė Lietuvos parlamentarė svarstydama apie priežastis, kodėl kai kurie atstovai dėl Rusijos suspendavimo yra nusiteikę neigiamai.

Reaguodamas į tai, kad ESBO PA Nuolatinis komitetas nesiėmė veiksmų dėl Rusijos suspendavimo, Ukrainos atstovas Asamblėjoje Mykyta Poturajevas išreiškė protestą ir komiteto posėdį penktadienį paliko. Su juo solidarizavosi Lietuva ir Estija.

„Kai paaiškėjo, kad tekstas nebus teikiamas balsavimui, o tekstas, mano nuomone, buvo geras, Ukrainos delegacijos vadovas pasakė trumpą, sakyčiau, ironišką, kalbą. Jis pasakė, kolegos, aš jums dabar visiems įrodysiu, kaip lengva suspenduoti kurią nors delegaciją, nes dabar, nuo šios akimirkos Ukrainos delegacija save suspenduoja šioje Asamblėjoje. Ir jis išėjo.

Buvo estas ir aš iš Baltijos valstybių ir mes taip pat palydėjome ukrainiečius, išėjome kartu su jais ir nebegrįžome į posėdį, nes negalėjome leisti, kad ukrainietis išeitų pats sau vienas“, – pasakojo V. Aleknaitė-Abramikienė.

Ukraina paskelbė, jog boikotuos tolesnį darbą ESBO PA ir grįš į posėdžius tik tada, kai bus priimtas sprendimas dėl Rusijos narystės.

Taip pat elgtis ruošiasi ir Lietuva. V. Aleknaitės-Abramikienės įsitikinimu, ESBO PA turi būti suspenduota ne tik Rusija, bet ir Baltarusija.

Žada telkti koaliciją

„Jeigu žinosime, kad Rusija ir Baltarusija [ESBO PA žiemos sesijoje] dalyvauja, mes tikrai negalėsime dalyvauti <...>. Jeigu Austrija ir Asamblėja įsileis šias dvi valstybes, kurių viena yra okupuota, o kita yra okupantė, remianti terorizmą, tada negalėsime atlikti savo pareigų“, – teigė politikė.

„Jeigu sužinosime, kad [Rusijos ir Baltarusijos atstovai yra] neįsileidžiami, tada turime galimybę atstovauti Ukrainai, jai nedalyvaujant, ir daryti viską, kad organizacija priimtų teisingesnį sprendimą“, – pridūrė ji.

V.Aleknaitės-Abramikienės vertinimu, ESBO PA žiemos sesija Vienoje negalės vykti pagal principą „business as usual“.

„Bus ne viena delegacija, kuri kaip nors reaguos, ir, tikriausiai, mūsų reagavimo būdas bus panašus, nes mes bendraujame“, – kalbėjo politikė.

Lietuvos Seimo delegacija dėl tolesnio darbo Asamblėjoje dar žada pasitarti su Seimu, Užsienio reikalų ministerija, veiksmus derinti su užsienio partneriais.

Kad Lietuva svarstys boikotuoti darbą ESBO PA, Delfi patvirtino ir kitas Seimo delegacijos narys Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Laurynas Kasčiūnas

„Labai rimtai svarstysime, kaip ir ukrainiečiai, boikotuoti posėdžius, kol nebus rusai atimti iš organizacijos. Reikės pasikalbėti ir su Seimo Užsienio reikalų komiteto nariais, ir su Seimo pirmininke, negalime priimti tokių greitų, radikalių sprendimų iš karto“, – sakė jis.

Norint suspenduoti Rusiją, reikalingas konsensusas

Taip pat, pasak politiko, apie tolesnį darbą ESBO PA reikės kalbėtis su užsienio partneriais.

Suspenduoti Rusiją ESBO PA gali būti sudėtinga vien dėl to, jog tam reikia konsensuso, tai yra visų šalių atstovai turi pasisakyti „už“ suspendavimą ir ne daugiau kaip viena šalis – „prieš“. Šiuo atveju „prieš“ pasisakytų mažiausiai dvi šalys – Rusija ir Baltarusija.

Seimo delegaciją ESBO PA sudaro jos pirmininkė V. Aleknaitė-Abramikienė, narys L. Kasčiūnas, pirmininkės pavaduotoja Rūta Miliūtė, pavaduojantys nariai Giedrius Surplys ir Orinta Leiputė.

ESBO PA žiemos sesija Vienoje vyks vasario 23–24 dienomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)