„Taip, panaikintas minėta nutartimi“, – BNS pirmadienį nurodė Registrų centro atstovė Daiva Bumblytė.

Panaikinti forumui šį statusą Registrų centrą praėjusią savaitę nutartimi įpareigojo teismas.

„Teismo pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės galioja iki sprendimo patenkinti ieškinį įvykdymo arba iki sprendimo atmesti ieškinį įsiteisėjimo. Nutartyje nurodyta, kad atsakovas turi paramos gavėjo statusą“, – BNS informavo teismo atstovė Daina Stasiukynienė.

Pasak teismo, jeigu išnagrinėjus bylą iš esmės, ieškinys būtų patenkintas, Registrų centras savo iniciatyva turėtų panaikinti atsakovui įregistruotą paramos gavėjo statusą.

„Atsižvelgiant į tai, kad ieškovas byloje įrodinėja, jog atsakovas ne tik nevykdo visuomenei naudingos veiklos, bet savo veikla kelia grėsmę Lietuvos valstybės nacionaliniam saugumui, teismas sprendžia, kad yra pagrindas imtis laikinųjų apsaugos priemonių ir kreiptis į Juridinių asmenų registro tvarkytoją (VĮ Registrų centrą), kad šis laikinai panaikintų atsakovui paramos gavėjo statusą“, – rašoma D. Stasiukynienės atsakyme BNS.

Į teismą kreipusis Generalinė prokuratūra teigia, kad asociaciją likviduoti prašoma įvertinus jos vadovės pasisakymus, taip pat narių veiksmus vykstant į Rusiją.

„Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ vadovė Erika Švenčionienė ir keturi su juo susiję asmenys – Dmitrijus Glazkovas, Kazimieras Juraitis, A. Paleckis ir Mindaugas Ramoška – šioje byloje dalyvauja kaip tretieji asmenys.

Kaip tretieji asmenys byloje dalyvauja Registrų centras, Turto bankas ir Kalėjimų departamentas.

Iki šiol šioje byloje nesėkmingai bandyta kelis parengiamuosius posėdžius, nuo bylos nušalintas teisėjas. Naujai paskirta teisėja dar vieną parengiamąjį posėdį organizuoja gruodžio 20 dieną.

Teismo atstovė D. Stasiukynienė BNS informavo, kad Turto bankas įtrauktas į bylą trečiuoju asmeniu, atsižvelgiant į tai, jei ieškinys būtų patenkintas, būtent šiai valstybės įmonei tektų pareiga būti asociacijos likvidatoriumi.

„Kalėjimų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos ir Registrų centras įtraukti į bylą trečiaisiais asmenimis teismo iniciatyva“, – BNS informavo teismas.

Prokuratūra taip pat atlieka du ikiteisminius tyrimus, susijusius su forumu.

Vienas jų vyksta pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už padėjimą kitai valstybei veikti prieš Lietuvą.

Generalinė prokuratūra spalį pranešė apie teisėsaugos atliekamas kratas, reiškiamus įtarimus ir kitus procesinius veiksmus tyrime dėl už šnipinėjimą Rusijai nuteisto A. Paleckio įsteigto „Tarptautinio geros kaimynystės forumo“ veiksmų.

Kitas tyrimas vyksta dėl A. Paleckio parašo ant minėtos organizacijos steigimo dokumentų. Jie buvo pasirašyti A. Paleckiui jau atliekant laisvės atėmimo bausmę už šnipinėjimą Kauno tardymo izoliatoriuje.

Pats A. Paleckis yra nuteistas dėl šnipinėjimo Rusijos žvalgybai, jam skirta reali šešerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Teisėsaugos dėmesio asociacija sulaukė po jos atstovų apsilankymo Maskvoje, kur jos atstovai susitiko su Rusijos visuomenės rūmų atstovais ir surengę spaudos konferenciją kėlė abejones dėl dabartinės Lietuvos valdžios išrinkimo teisėtumo, kaltino ją darant ekonominę žalą ir bauginant savo piliečius dėl galimo Rusijos įsiveržimo.

Anksčiau E. Švenčionienė su bendražygiais lankėsi Baltarusijoje, susitiko su jos autoritariniu vadovu Aliaksandru Lukašenka.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)