Europarlamentų, kurie nenorėjo Rusijos pripažinti teroristine valstybe, kabinetų durys buvo nukabinėtos plakatais. Juose teigiama, kad politikai remia Rusijos ir Vladimiro Putino terorizmą.

Iš Lietuvos parlamentarų balsuojant susilaikė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) deleguotas S. Jakeliūnas, nors parlamento buvo, bet už rezoliuciją nebalsavo V. Uspaskichas.

„Aš balsuoju už dokumentus, kurie neš naudos, o rezoliucija tai yra ne dokumentas, tai yra deklaracija, kuri nekeičia jokių teisės aktų, nes ji neturi galios“, – LNK sakė V. Uspaskichas.

LNK žinios suskaičiavo dar bent šešis atvejus, kai per balsavimus, susijusius su Ukraina, V. Uspaskichas arba susilaiko, arba balsavime nedalyvauja. Nors kitais klausimais tą dieną balsuoja.

Pavyzdžiui, spalio 16 dieną balsavime, raginančiame žymiai didinti karinę paramą Ukrainai, V. Uspaskichas nebalsavo, nors kituose balsavimuose dalyvavo.

Nu nebalsavau, reikia pažiūrėti, kokia bendra buvo rezoliucija arba dokumentas, bendra, o neištraukiant iš konteksto kažkokių dalykų“, – tikino V. Uspaskichas.

Arba, kai rugsėjį buvo prašoma skubinti balsavimą dėl 5 milijardų eurų paskolos Ukrainai, V. Uspaskichas susilaikė. Pats sako, kad netyčia.

„Balsavime tada buvo kokie 200 ar 300 mygtukų paspaudimai, tai gal galėjau sumaišyti. Bet tą pačią dieną pateikiau prašymą, kad būtų pakeistas balsavimas „už“, ir balsavimas įskaitytas „už“. Ir turiu biuletenį, kad balsavau „už“, – LNK teigė V. Uspaskichas.

Tiesa, prasidėjus karui rezoliuciją, smerkiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą, V. Uspaskichas palaikė. Taip pat balsavo ir už 3,5 milijardų eurų paramą pabėgėlius iš Ukrainos priimančioms valstybėms.

Vis dėl to, kolegos europarlamentaro V. Uspaskicho argumentus, kad jis remia Ukrainą, tačiau nebalsuoja už rezoliucijas, nes jos neturi galios, vadina juokingais.

„Tai yra išsisukinėjimas. Ir, aišku, jis negali kitaip balsuoti dėl savo santykio su Rusija. Dėl to, kad jis juk į verslą atėjo, nes Kremlius jam leido prekiauti dujomis, ne kiekvienam leidžia“, – LNK sakė europarlamentarė Rasa Juknevičienė.

Politikė R. Juknevičienė tikina, kad Europos Parlamente nuo kolegų V. Uspaskichas savo pažiūrų net neslepia.

„Kai skridome kartu, pasišaipė keli kolegos iš jo nebalsavimo. Bet jis paskui pasakė, kad čia toks jo požiūris ir nieko nekeis“, – kalbėjo ji.

Kad rezoliucijos yra ne šiaip pašnekėjimai, kalba ir kiti europarlamentarai iš Lietuvos.

„Aišku, tai nėra dokumentas, kuris įsigaliotų, paskui reikia keisti teisės aktus ir taip toliau. Bet tai savotiška parlamento pozicija“, – savo ruožtu sakė europarlamentaras Bronis Ropė.

„Jos turi politinę galią. Taip, tai nėra direktyva, suprantama, bet taip išreiškiama Europos Parlamento politinė valia – aiškus Ukrainos palaikymas“, – kalbėjo Europos parlamento narė Vilija Blinkevičiūtė.

Tačiau kodėl kolega V. Uspaskichas balsuoja kitaip, V. Blinkevičiūtė vertinti nesiima.

„Kiekvienas juk mes esame politikas, turim savų argumentų ir, mano supratimu, rezoliucijos – labai svarbus politinis instrumentas. Viktoras gal kitaip galvoja“, – kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

Į Europos sąjungos teroristų sąrašą dalis europarlamentarų ragina įtraukti „Vagner“ grupę, Kadyrovo karius ir kitas Rusijos ginkluotas grupuotes.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: