„Atlikus pastato detalią ekspertizę, ekspertai nustatė, kad švyturio būklė yra avarinė, nes įtrūkusi siena, todėl švyturiui būtinas kapitalinis remontas“, – BNS informavo LTSA atstovė Eglė Kučinskaitė.

Anot jos, šiuo metu švyturys dėl savo būklės nėra pritaikytas lankymui. Po remonto darbų tokia galimybė atsirastų.

Iki šiol į švyturį miestiečiai ir svečiai galėdavo patekti kasmet rugpjūčio vieną savaitgalių, minint pasaulinę švyturių dieną.

„Būtina įvertinti, kad švyturys yra pavojingojo objekto – Klaipėdos naftos – apsaugos zonoje, todėl patekimas į jį yra ribotas. Numatoma, kad lankymas būtų vykdomas su išankstine registracija ir ribotomis grupėmis“, – sakė atstovė.

Planuojami darbai yra susiję su švyturio pastato išorine ir vidine apdaila. Anot LTSA, darbams bus naudojamas tam tikros rūšies tinkas, kurio pagalba pastate besikaupianti perteklinė drėgmė bus pašalinama iš pastato sienų.

Taip pat numatytas naujos stogo dangos montavimas, atsivėrusių plyšių sienose taisymas, tinkavimas, metalinių laiptų remontas ir kiti darbai.

Šiems darbams numatyta maksimali apie 138 tūkstančių eurų suma, tačiau galutinė kaina paaiškės po pirkimo procedūrų.

Anot atstovės, jeigu pirkimas įvyks sėkmingai ir bus atrinktas paslaugų tiekėjas, darbai prasidėtų kitų metų pradžioje. Darbų projektavimui ir jų atlikimui numatytas 10 mėnesių terminas.

XVIII amžiaus pabaigoje pastatytas Klaipėdos švyturys II pasaulinio karo metu buvo sugriautas. Šio statinio aukštis siekia 39 metrus, norint į jį užkopti reikia įveikti 300 laiptelių.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją