Pasak vidaus reikalų ministrės, modernūs pasieniečių laivai sustiprins apsaugą teritoriniuose Lietuvos vandenyse bei pasitarnaus saugant mūsų šalies sieną jūroje, skelbiama VRM pranešime spaudai.

„Naujas pakrančių patrulinis laivas ir trys kateriai galės būti naudojami ne tik valstybės sienos apsaugai, bet paieškos ir gelbėjimo darbuose. Taip pat jie periodiškai dalyvaus agentūros FRONTEX tarptautinėse operacijose. Patrulinis laivas ir kateriai aprūpinti modernia navigacine įranga. Juose sumontuota ir papildoma saugumo įranga, reikalinga pasieniečių specifinėms funkcijoms vykdyti“, – teigė ministrė A. Bilotaitė.

Patrulinis laivas „Gintaras Žagunis“ kainavo beveik 3,9 mln. eurų. Puoselėjant istorinę atmintį ir VSAT tradicijas laivui suteiktas pirmo po Nepriklausomybės atkūrimo tarnybos metu 1991 m. žuvusio Lietuvos pasieniečio Gintaro Žagunio vardas.

Šis patrulinis laivas su denio kateriu gali efektyviai patruliuoti bei stebėti teritorinius bei Kuršių marių vidaus vandenis dienos ir nakties metu. Iškilmingos ceremonijos metu taip pat pristatyti ir pašventinti trys nauji pasieniečių kateriai.

Artimiausiu metu iš Valstybės biudžeto lėšų bus įsigytos dar trys tarnybinės plaukiojimo priemonės – greitaeigiai priekrantės patruliniai kateriai už 381 150 eurų. Iš 2014-2020 m. VRM koordinuojamos Vidaus saugumo fondo programos VSAT įsigijo plaukiojimo priemonių už 6 mln. eurų.

Lietuvos pasieniečiai saugo 119,65 kilometrų ilgio Baltijos jūros sieną.

Valstybės siena jūroje bei Kuršių mariose saugoma ir moderniomis sienos stebėjimo sistemomis, kurias sudaro radiolokacinė įranga, termovizorinė įranga bei dieninės vaizdo kameros. Šioje srityje glaudžiai bendradarbiaujama su Lietuvos kariuomene.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos vaidmuo ir atsakomybė per pastaruosius metus smarkiai išaugo. Vidaus reikalų ministerijos sprendimu sustiprinta sienos apsauga, skiriamas ypatingas dėmesys pareigūnų pasirengimui, aprūpinimui šiuolaikiškomis darbo priemonėmis.

2014-2020 m. ES finansavimo laikotarpiu Lietuvai sienų apsaugos projektams buvo skirta beveik 48 milijonai eurų.

Tuo tarpu naujojoje finansinėje perspektyvoje yra ryškus teigiamas pokytis. Europos Komisija Lietuvai sienų apsaugos projektams pagal VRM koordinuojamą 2021-2027 m. Sienų valdymo ir vizų politikos finansinės paramos priemonę, įtrauktą į integruoto sienų valdymo fondą, skyrė beveik 93 mln. eurų.

Taip pat Europos Komisija ketina skirti papildomai lėšų VSAT sraigtasparniui įsigyti už maždaug 25 mln. eurų.

Pasieniečiams taip pat šiemet perduodama NATO standartus atitinkanti ginkluotė už 3,5 mln. eurų. Kitais metais bus skirta dar 7 mln. eurų VSAT ginkluotei atnaujinti pagal NATO nustatytus standartus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)