Trečiadienį EP balsų dauguma Rusiją pripažino terorizmą remiančia valstybe. Už tai numatančią rezoliuciją balsavo 494 EP nariai, 58 jai nepritarė, o 44 susilaikė. „Valstiečių“ į EP deleguotas S. Jakeliūnas balsuodamas susilaikė, buvęs Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas balsavime nedalyvavo.

Ketvirtadienį portalas „The Insider“ tviterio paskyroje paskelbė, kad ant tų europarlamentarų, kurie neparėmė rezoliucijos, kabinetų durų klijuojami plakatai su agresoriaus veidu ir užrašu „Savo balsais aš remiu teroristą“. Portalas pasidalijo atitinkamomis nuotraukomis.

Jakeliūnas: tai yra informacinis terorizmas

Ketvirtadienį Delfi kalbintas S. Jakeliūnas teigė negalintis pasakyti, ar ir ant jo kabineto durų atsirado toks plakatas.

„Aš išskridau vakar, išvažiavau po pietų iš Strasbūro, tai iki 15 val. vietos laiku to nepastebėjau. Kas dabar yra, negaliu pasakyti. O jeigu taip yra, mano komentaras būtų, kad čia yra informacinis terorizmas“, – sakė jis

Tokia ataka, pasak politiko, jį galėtų tik sustiprinti ir motyvuoti.

„Čia yra paprasčiausiai darbas tų, kurie yra tos rezoliucijos iniciatoriai ar rėmėjai, ar panašūs žmonės, – vertino S. Jakeliūnas. – Aš suprantu Ukrainos žmonių skausmą ir neviltį, bet tokiomis rezoliucijomis karo mes neužbaigsim.“

Europos Parlamentas

Savo motyvus, kodėl susilaikė balsuodamas dėl rezoliucijos, europarlamentaras anksčiau išdėstė feisbuke.

„V. Putinas ir Kremliaus valdžia yra teroristai ir karo nusikaltėliai, dėl to neturiu jokių abejonių. Gimiau tremtyje ir žinau, kad žmonės ne savo valia gali tapti tironų aukomis ir įkaitais. Kažkada Rusijos ir kitų šalių piliečius terorizavo, žudė ir kalino Stalino režimas. Tarp jų buvo ir mano tėvai. Todėl negaliu besąlygiškai tapatinti valdžios su valstybe ir jos žmonėmis“, – nurodė politikas.

Jo teigimu, V. Putino agresija ir teroristiniai veiksmai nukreipti ne tik prieš Ukrainos, bet ir prieš Rusijos piliečius.

„Susilaikiau balsuodamas dėl rezoliucijos, kurioje visa Rusijos valstybė, įskaitant ir tuos jos piliečius, kurie kovoja prieš Kremliaus režimą, pripažįstami remiantys terorizmą“, – teigė jis.

Ragina sukurti terorizmą remiančių valstybių sąrašą

Su V. Uspaskichu Delfi anksčiau susisiekti nepavyko.

Portalui Lrt.lt politikas atsisakė pakomentuoti, kodėl nedalyvavo balsavime. „Kodėl aš jums turiu aiškintis? Ką, aš kalėjime sėdžiu?“ – sakė V. Uspaskichas ir netrukus nutraukė pokalbį.

EP priimtoje rezoliucijoje pažymima, kad tyčiniai Rusijos pajėgų išpuoliai ir žiaurumai prieš Ukrainos gyventojus, civilinės infrastruktūros naikinimas ir kiti šiurkštūs tarptautinės ir humanitarinės teisės pažeidimai prilygsta terorizmui ir karo nusikaltimams. Todėl europarlamentarai pripažįsta Rusiją valstybe, kuri remia terorizmą ir naudoja teroristines priemones.

Kadangi ES kol kas neturi teisinio mechanizmo, kuris leistų valstybę pripažinti terorizmo rėmėja, ar terorizmą remiančių valstybių sąrašo, Europos Parlamentas ragina ES ir jos valstybes sukurti tokį sąrašą ir į jį įtraukti Rusiją. Tai leistų Maskvai taikyti tam tikras svarbias sankcijas ir turėtų didelį ribojamąjį poveikį ES santykiams su Rusija.

Šiuo metu ES turi su teroro aktais susijusių asmenų, grupių ir organizacijų sąrašą, ir europarlamentarai ragina į jį įtraukti „Vagnerio grupę“, 141-ą specialų motorizuotą pulką („Kadyrovo karius“) ir kitas Rusijos finansuojamas ginkluotas grupuotes ar įgaliotinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)