Gyventojai neprieštarauja

LNK žinios atliko gatvės apklausą. Dauguma apklaustų Šiaulių miesto gyventojų kanapių dekriminalizavimui neprieštarauja.

„Į kalėjimą tikrai neverta, nes čia yra visiškas absurdas. O dėl kokių tai pasekmių, nežinau, kai man nėra aktualu, tai aš visiškai negalvoju apie tai. Bet man atrodo, kad mes turime pavyzdį Olandijoje – ar ten yra kažkoks didžiulis nusikalstamumas, ar tai žmonės visi narkomanai?

Arba Danijoje – juk tikrai taip nėra. Čia pas mus vyksta kovos dėl kovų, o ne dėl esmės“, – sakė viena šiaulietė.

Ji teigė, jog pabandyti nusprendęs jaunas žmogus neturėtų sėsti į kalėjimą.

„Tai yra tiesiog gyvenimo sugadinimas. Perlenkiama lazda lygioje vietoje“, – sakė šiaulietė.

Kita kalbėjo, kad „uždraustas vaisius visada yra saldus“.

„Ir jeigu yra tokių, kurie ant to eina, jokie draudimai nesustabdys, ar Seimas, ar dar kas tuos draudimus priima. Niekas neuždraus tam. O jeigu žmogus to nenori, tai jam nereikia draudimo, nieko“, – LNK sakė pašnekovė iš Šiaulių.

Kita Šiaulių gyventoja pabrėžė esanti prieš narkotikus.

„Ir alkoholį taip pat. Žinoma, tai yra blogas sprendimas. Tai prie gero neprives. Pradėsime nuo trupučio“, – įžvalgomis dalijosi moteris.

Šiaulietis Seimo komiteto žengtą žingsnį vadino geru.

„Gal ir gerai. Nežinau, galbūt laikas kažkokiems pokyčiams gyvenime“, – sakė jis.

Kita kalbinta Šiaulių gyventoja taip pat sutiko, jog pirmą kartą pagavus žmonių taip stipriai bausti nereikėtų.

Marihuanos suktinė

Vardija argumentus

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, konservatorius Stasys Šedbaras LNK teigė, jog argumentai tokie patys, kaip ir prieš metus.

„Komitetas buvo pritaręs iniciatorių pozicijai, kad reikia nebausti, o padėti. Nes priklausomybė yra liga, mes jų turime daug. (…) Visais atvejais yra pagalba. O šituo atveju pagalba turi būti ir nelabai skaičiuojant pinigų, ruošiant specialius žmones, specialias įstaigas, bet jeigu pats žmogus nenori, nepasiekė dugno... Jokios baudos, jokios nuobaudos to žmogaus likimo, nuostatų nepakeis“, – kalbėjo politikas.

Vienintelė prieš balsavusi opozicijos atstovė Agnė Širinskienė tikino, jog komiteto posėdyje pasisakė Generalinės prokuratūros atstovas labai akivaizdžiai ir lėmė jos balsavimą.

„Nes prokurorai labai aiškiai įspėjo tiek komitetą, tiek ir Seimą, kad įstatyme yra daug spragų. Ir lieka net atviri kiekiai mažų kiekių narkotikų kontrabandai ir nebaudžiamumas už ją. Nes atitinkamos normos buvo panaikintos Baudžiamajame kodekse, bet jos neatsidaro Administracinių nusižengimų kodekse.

Kitas dalykas, kurį tiek prokurorai pastebi, dalis medikų bendruomenės – mes šiuo metu neturime galimybių gydyti visus asmenis, kurie kreipiasi“, – pabrėžė parlamentarė A. Širinskienė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: