Politologas pasidalijo galimu Landsbergio planu

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ svarstė, jog užsienio reikalų ministras G. Landsbergis svarsto apie europinį postą.

„Manęs kartais nepalieka jausmas, kad jis darosi sau reklamą ir ruošiasi kažkur užimti Briuselyje postą. Aišku, čia man tik įtarimas asmeninis, gal aš neteisus. Nepamirškime, kad politikai sprendžia ir savo asmeninius interesus, tada eina partiniai, koaliciniai interesai. Bet pirmiausia žmogus viską konstruoja, remdamasis savo siekiais, ko jis nori.

Manau, kad jo ambicijos tikrai yra europinės, jis nori kažkur užimti postą. Ir, mano galva, jis drąsiai save reklamuoja savotiškai. Jis tapo matomas, jam skambina BBC, jis komentuoja. Jis savo tikslų siekia. Kiek tas atsiliepia teigiamai, ar neigiamai Lietuvos užsienio politikai – jau reikėtų plačiau diskutuoti“, – įžvalgomis dalijosi MRU politologas V. Dumbliauskas

MRU politologas V. Dumbliauskas teigė, jog galėtų iš bet ko lažintis, kad Tėvynės sąjunga 2024 metais jau nebus valdžioje. Tada kils klausimas, ar dabar užsienio reikalų ministro darbą kritikuojanti opozicija laikysis tos pačios krypties užsienio politikoje.

Gabrielius Landsbergis

Po skambių pareiškimų tenka atsisukti į Briuselį?

Dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas Tadas Ignatavičius Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė, jog užsienio reikalų ministro G. Landsbergio interpeliacija galėjo baigtis ir visos Vyriausybės griūtimi.

„Žinoma, kad nebuvo netikėtas, kaip ir visos iki šiol vykusios interpeliacijos, jos rodo, kad į interpeliaciją einantys ministrai jaučiasi labai saugūs. (…) G. Landsbergiu yra akivaizdu, kad tai yra opozicijos siekis, jis labai ambicingas. Ar ji pamatuota? Akivaizdu, kad ne.

Jis yra valdančiosios koalicijos vienas iš lyderių, arba – pagrindinis lyderis. Ir verčiant ministrą, galimai galima ir visos valdančiosios koalicijos griūtis. Tai, aišku, yra sunkus uždavinys“, – pabrėžė jis.

Žurnalistas T. Ignatavičius taip pat Žinių radijo laidoje teigė, jog opozicija pervertina savo galimybes, bet „jų toks darbas“.

„Jie tuos dalykus kelia. Bet šiuo atveju gaila, kad opozicija kažkokiomis bangomis visa tai daro. Jei būtų nuosekliai atliktų parlamentinės kontrolės vaidmenį ir tuos 45 klausimus, kuriuos suguldė, būtų nuosekliai kėlusi anksčiau, tam tinkamu laiku, tam tinkama forma Seimo komitetuose, būtų vienaip. Bet dabar ta interpeliacija yra dirbtinoka, kurios rezultatas kaip ir akivaizdus“, – pabrėžė jis.

Visgi, kaip sakė dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas T. Ignatavičius, G. Landsbergis nerizikuoja jokiais populiarumo taškais, nes jo paprasčiausiai neturi.

„G. Landsbergis turi privilegiją tam tikrą, jis nerizikuoja reitingais, populiarumu, nes jo neturi. Gali daryti nepopuliarus sprendimus. Kartais tai ir mėginama daryti, kartais kai kurie darymai baigiasi tuo, kad tenka Lietuvos institucijomis, jiems patiems aiškintis su Briuseliu, su Europos Komisija – kaip buvo nutikę su tranzito istorijomis.

Kada Lietuva kėlė aštriai klausimą vertybiniu pagrindu, kad mes turime taikyti sankcijas baltarusiškoms trąšoms, kai įsigaliojo, tam buvome nepasiruošę ir kėlėme nuostabą partneriams užsienyje. Panašiai Lietuva užlipo ant grėblio, kai įsigaliojo sankcijos Rusijai. Buvo pasimetimas dėl tranzito“, – istorijas vardijo T. Ignatavičius.

„Tie dalykai turi būti apskaičiuojami ir įvertinami. Kalbant interpeliacijos kontekste, reikia pasakyti, kad G. Landsbergis idealiai užsienio reikalų ministro vaidmens neatlieka. Bet aišku, kad jis bus apsaugotas, nes yra valdančiosios koalicijos lyderis. Jeigu jau nenukrito kiti ministrai...“, – kalbėjo dienraščio „Lietuvos rytas“ žurnalistas.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Politikų rezultatas nenustebino

Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ tikino, jog Seimo sprendimas jos nenustebino.

„Mūsų daugumos palaikymą ministrų kabineto nariai turi. Tas šiandien buvo akivaizdu. O dėl opozicijos, kuri nesuskubo labai mobilizuoti.

Tada kyla klausimas dėl nuoširdumo – ar juos netenkina užsienio politikos klausimuose, ar vykdyti viešųjų ryšių akciją. (…) Susidarė įspūdis, kad tikrai nėra klausimai orientuoti į esminį turinį, priekaištai, kurie buvo išsakyti, jie nėra pagrįsti. (…) Ministras, mano galva, dirba gerai, ar galima geriau? Visada galima geriau“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sakė parlamentarė R. Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Opozicijos atstovas Giedrius Surplys pabrėžė, jog postą išsaugojusio užsienio reikalų ministro G. Landsbergio klaidų nematytų tik jei „būtų aklas“.

„Aš tikrai nemanau, kad ta interpeliacija buvo apie tai, ar mes sutinkame, ar nesutinkame su principinga, vertybine Lietuvos užsienio politika. Dėl to klausimų nekyla, visi esame vieningi – tiek dėl Ukrainos, tiek dėl Lietuvos atsijungimo nuo Kinijos.

Bet klausimų kyla dėl ministro profesionalumo, gebėjimo telkti visus vieningai užsienio politikai. Ir dėl tam tikrų skaidrumo klausimų“, – kalbėjo parlamentaras G. Surplys.

Jis kalbėjo, jog nuleisti interpeliacijos „juokais, kaip kad darė valdantieji, nereikėtų“.

„Interpeliacija yra rimtas žanras, jis yra naudingas demokratijos sveikatai tiek, kiek mes visi rimtai į tai žiūrime“, – pabrėžė opozicijos atstovas G. Surplys.