Antradienį žurnalistų kalbintas G. Landsbergis pirmiausia apgailestavo dėl savo bendražygių partijoje Mykolo Majausko ir Mindaugo Skritulsko sprendimų.

„Apmaudu, kad buvo neišgirstas premjerės kreipimasis, kad buvo neišgirstas ir partijos institucijų kvietimas partijos kolegoms laikytis vieningos linijos. Tai yra reikšminga suma Lietuvos biudžetui, 65 mln. eurų yra didelė suma. Jai yra daug alternatyvų, kurios lygiai taip pat galėjo būti diskutuotos Vyriausybėje ir sprendžiama, kur tie pinigai turėtų būti panaudoti. To nebuvo padaryta ir tie pinigai dabar yra tiesiog tokiu būdu paskirstyti“, – žurnalistams Seime po balsavo komentavo G. Landsbergis.

Landsbergis: apmaudu

Jis apgailestavo ir dėl to, kad siūlymą dėl 9 proc. PVM lengvatos maitinimo paslaugoms, kuri galiotų ne pusmetį, kaip siūlė Vyriausybė ir premjerė Ingrida Šimonytė, inicijavo koalicijos partneriai „laisviečiai“. Beveik visa Seimo Laisvės frakcija ir parėmė šį siūlymą per balsavimą.

„Apmaudu, kad ir koalicijos partneriai irgi [mūsų] neišgirdo dėl to, kad buvo diskusijos ir partijos, ir tarp partijų vadovybės lygiai taip pat, ir manėm, kad buvo rastas sutarimas“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Tai kas bus toliau?

Seime interpeliacija Gabrieliui Landsbergiui

„Sėsim, svarstysim dėl tolesnių politinių žingsnių. Manau, šiandien tam tikras, gal ir nelabai platus, bet Rubikonas buvo peržengtas“, – teigė konservatorių pirmininkas.

Pasitikslinus, ar bus keliamas klausimas dėl koalicijos drausmės, G. Landsbergis atsakė, kad „neuždarytas šitas klausimas“.

Jo teigimu, dėl M. Majausko ir M. Skritulsko likimo partijoje spręs konservatorių prezidiumas.

„Koalicija taip. Tai yra politinis klausimas. Šiandien galiu pasakyti tiek, kad yra apmaudu. Mano supratimu, tokie sprendimai neturi būti priiminėjami tokiu būdu kaip šiandien čia buvo priimta salėje. Vyriausybė ieškojo kompromisų pusę metų, buvo kompromisas“, – akcentavo G. Landsbergis.

Majauskas nežada trauktis

Jis pridūrė, kad partijos Priežiūros komiteto sprendimai M. Majausko ir M. Skritulsko atžvilgiu „yra gana tikėtini“.

Kiek anksčiau antradienį tiek G. Landsbergis, tiek Seimo konservatorių frakcijos seniūnė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kalbėjo apie tai, kad bent jau M. Majauskas, balsuodamas kitaip nei siūlo Vyriausybė, sulauks atitinkamų sankcijų, o jo likimas partijoje ir komiteto pirmininko pareigose esą bus sprendžiamas artimiausiu metu.

Gabrielius Landsbergis

Pats M. Majauskas teigė, jog iš Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkų savanoriškai nesitrauks – komitetas, anot politiko, dirba sklandžiai.

„Šiandien negirdžiu dalykinių argumentų, kodėl turėčiau trauktis. Jeigu bus priimti priežiūros institucijų, partijos, partijos vadovybės, Gabrieliaus Landsbergio sprendimai, tuomet juos racionaliai ir vertinsiu, priimsiu atitinkamus sprendimus“, – tikino M. Majauskas.

„Aš manau, jog biudžeto tvirtinimas, mokestiniai klausimai yra daug svarbesni nei bet kokio politiko karjera ir jo klausimai“, – pažymėjo jis.

M. Majauskas nesiėmė vertinti, ar kartu su balsavimu dėl PVM lengvatos buvo peržengtas vienybės koalicijoje Rubikonas.

„Čia yra koalicijos vadovams klausimas. Mano kompetencija apsiriboja Biudžeto ir finansų komiteto veikla ir pareigomis <...>. Komitetas nuosekliai laikėsi ir laikosi pozicijos, kad galime tvirtinti ateinančių metų biudžetą nedidindami mokesčių“, – sakė jis.

Skritulskas kritiškas Vyriausybės pozicijai PVM lengvatos atžvilgiu

Naujienų agentūros ELTA kalbintas Seimo konservatorius M. Skritulskas teigė, kad nors palaiko Vyriausybės poziciją daugelyje klausimų, tačiau jos pozicijai dėl PVM lengvatinio 9 proc. tarifo maitinimo sektoriui pritarti negali.

Pasak jo, Vyriausybės planas teikti lengvatas tik pusei metų nebūtų tvarus ir turėtų neigiamą poveikį ekonomikai.

„Aš esu nuoseklus ir iš esmės mano pozicija sutampa su Vyriausybės pozicija. Tik tais skirtumas tas, kad aš linkęs manyti, kad mokesčių politika turi būti tvari ir turi būti nustatoma ne mėnesiams, bet metams, bent jau, tam kad verslas galėtų planuoti savo veiklą, prognozuoti pajamas“, – teigė M. Skritulskas.

Mykolas Majauskas

„Galiausiai tai padės išgelbėti darbo vietas, o tai reiškia, kad papildomi gyventojų pajamų mokesčiai, mažiau bus bedarbių, kas reikalauja pašalpų ir kompensacijų įvairių socialinių“, – pridūrė jis.

Seimo narys tvirtino, kad jaučiasi neįtikintas argumentų, kodėl lengvatos turėtų būti teikiamos vos pusės metų laikotarpiui.

„Sutikime, kad argumentai, neva tai yra nuolaida teikiama „McDonalds‘am“ ar kitam tokiam maistui, nėra visiškai pagrįstas argumentas, nes tada kyla pagrįstas klausimas, kodėl gi vis dėlto mes teikiame pusei metų, jeigu toks ydingas šis siūlymas yra. Kertasi su tam tikra logika sakyčiau“, – komentavo parlamentaras.

Mitalas įgėlė konservatoriams

Kalbėdamas apie balsavimą Seime, Seimo Laisvės frakcijos seniūnas Vytautas Mitalas teigė nemanantis, kad tai yra koalicijos drausmės pažeidimas.

Mindaugas Skritulskas

„Apie mūsų sprendimą visi partneriai žinojo seniai, tai nebuvo netikėta ir tikrai nebuvo sutarta, kad mes kažkaip neteiksime to pasiūlymo ar pateikę už jį nebalsuosime. Negaliu komentuoti kažką apie Rubikoną, jo dydį ar panašiai, bet manau, kad su Rubikono peržengimais reikia tikrai susitvarkyti labiau jų partijoje. Mūsų partija buvo nuosekli tuo klausimu ir lieka nuosekli“, – tvirtino V. Mitalas.

Jis teigė nežinantis, kodėl su Vyriausybe nepavyko pasiekti kompromiso.

„Man labai gaila, bet aš manau, nors gana ir vėlai tas sprendimas priimtas, jis yra priimtas, jis yra logiškas. Tikrai nereikėtų nei vienas kito, nei kitų gąsdinti kažkokiais biudžeto netekimais, nes galiu pakartoti: gyventojų pajamų mokesčio yra tikrai surenkama daugiau ir, tikėtina, kad kitų mokesčių surinkimai tą tam tikrą PVM netekimo dalį tikrai kompensuos“, – sakė V. Mitalas.

Koalicijos vienybė šiuo klausimu, anot jo, nesuaižėjo.

Nielsen: sprendimo nesureikšminčiau

Panašią nuomonę išsakė ir Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Ji sakė nemananti, kad aptariamas balsavimas Seime byloja kažką ypatingo apie koaliciją ar jos aižėjimą.

„Sprendimas priimtas, Seimas dėl jo apsisprendė. Nuomonės frakcijose išsiskyrė ir tiek. Judame toliau“, – komentavo parlamentarė.

Jos teigimu, šis klausimas yra siauras ir nišinis.

Vytautas Mitalas

„Tiesą pasakius, šiek tiek ir nepelnytai gavo tiek daug dėmesio. Čia, matyt, ir dėl tokių asmenybinių kovų.

Šiandien Seimas apsisprendė taip kaip apsisprendė. Aš to sprendimo taip stipriai nesureikšminčiau, nors pati pasisakiau už tą kompromisinį variantą, kuris būtų pratęsęs lengvatą pusmečiui, bet tai yra Seimo valia“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

Skvernelis: gal Majauskas kelia konkurenciją

Opozicinės partijos „Vardan Lietuvos“ pirmininko Sauliaus Skvernelio matymu, M. Majauskui konservatorių partijos sankcijos gresia ne dėl sprendimų, kuriuos politikas priėmė nesilaikydamas partijos nurodymų.

„Manau, kad poną Majauską nulinčiuos visai ne už tą priežastį, kuri yra oficialiai įvardijama“, – Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis, kurį cituoja BNS.

Taip politikas komentavo M. Majausko sprendimą nepaklusti partijos nurodymui ir pritarti siūlymui pratęsti PVM lengvatą restoranams visiems 2023-iesiems.

„Gal žmogus tiesiog kelia kokią nors konkurenciją ir grėsmes dėl kokių nors ateities planų“, – samprotavo ekspremjeras.

Be to, jo teigimu, konservatorių partijos aštri reakcija į M. Majausko laikyseną dėl PVM lengvatų yra nepagrįsta. S. Skvernelio teigimu, nepagrįsti ir argumentai, esą PVM lengvata maitinimo įstaigoms visiems 2023-iesiems kainuos biudžetui nepakeliamas lėšas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

„Bandoma suversti, kad tai yra tik restoranai, nors 95 proc. yra įstaigos, kurios turi išmaitinti ir maitinti mokyklose bei darželiuose vaikus, ligonius – ligoninėse. Ar tai yra ta suma dėl kurios diskutuojama ir kelia tokias aistras...“ – retoriškai klausė S. Skvernelis.

Galiausiai, jo teigimu, aistrų konservatorių frakcijoje nebūtų buvę jei ne G. Landsbergio pradėta vadinamoji vertybinė užsienio politika. S. Skvernelis aiškino, kad dėl antradienį interpeliaciją atlaikiusio G. Landsbergio vykdomos politikos Kinijos atžvilgiu Lietuva biudžete turi tiesiog mažiau pinigų.

„Grįžkime prie užsienio politikos. Jeigu ne klaidingi sprendimai, kai stengiantis nubausti Kiniją, nubaudė Lietuvą... Eksportas, kuris yra vienas iš mūsų ekonomikos variklių – tris kartus krito, lyginant su tuo, kas buvo tarp Lietuvos ir Kinijos. Galbūt tokių nesąmonių nedarius nebūtų ir šiandien ginčo... Būtų tie pinigai skirti PVM lengvatai ir Mykolas Majauskas būtų, kaip sakoma, gyvas ir sveikas savo pozicijose“, – aiškino S. Skvernelis.

„Laisviečių“ siūlymą parėmė keli valdantieji, opozicija

Seimas, antradienį svarstydamas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas, balsų dauguma pritarė valdančiųjų „laisviečių“ V. Mitalo, Ievos Pakarklytės ir Mariaus Matijošaičio siūlymui, kad 9 proc. PVM lengvata maitinimo paslaugoms galiotų ne iki kietų metų liepos, kaip siūlė Vyriausybė ir premjerė Ingrida Šimonytė, o iki 2023 metų pabaigos.

Už tai pasisakė 70 parlamentarų, prieš buvo 38, balsuodami susilaikė 23.

Galiausiai kartu su šiuo siūlymu, parlamentarų balsų dauguma, priimtas ir visas Pridėtinės vertės įstatymo projektas.

„Laisviečių“ siūlymą parėmė beveik visa opozicija, taip pat – Seimo konservatorius, Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas M. Majauskas ir jo kolega frakcijoje M. Skritulskas, taip pat Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Andrius Bagdonas.

Saulius Skvernelis

Tiesa, du Seimo Laisvės frakcijos nariai Kasparas Adomaitis ir Ewelina Dobrowolska balsavime dėl lengvatinio PVM pratęsimo maitinimo paslaugoms nedalyvavo, nors Seime buvo.

Konservatorių partijos prezidiumas įpareigojo savo frakcijos narius Seime neteikti ir nepalaikyti su Vyriausybe nesuderintų pasiūlymų kitų metų valstybės biudžeto projektui.

Antradienį per balsavimą dėl PVM lengvatos maitinimo paslaugoms M. Majauskas bei jo kolega M. Skritulskas nepakluso Vyriausybės linijai ir balsavo už įstatymo projektą.

Dėl tokio nesuderinto elgesio M. Majauskui jau anksčiau trys partijos struktūros grasino dėl galimų sankcijų – šalinimo ne tik iš Seimo komiteto, bet ir partijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)