„Mes turime rekordinius eksporto metus šiemet, rekordinius eksporto metus į Indijos-Ramiojo vandenyno regioną. 30 proc. augo mūsų bendras eksportas, nepaisant to, kad yra ir karas, ir minimas baisusis Kinijos spaudimas, kurio verslas, tiesą sakant, net nelabai pastebėjo. Visi tie pranašai, kurie lygiai prieš metus pranašavo procentinį BVP kritimą dėl Kinijos, šiandien aš jų negirdžiu. Aš tikėčiausi, kad jie nesislėps kur nors ir pasakys, kad gal tikrai šiek tiek buvo sukeltas per didelis pavojaus signalas, nes Lietuva tikrai išsprendė vieną didžiausių dalykų – priklausomybę nuo autoritarinio režimo“, – antradienį atsakinėdamas į interpeliacijos klausimus iš Seimo tribūnos kalbėjo G. Landsbergis.

Nors ministras pažymėjo, kad ekonominiai santykiai buvo nutraukti Kinijos iniciatyva, vis tik, anot jo, Lietuvos ekonomika sustiprėjo.

„Ir taip, mes atsisiejome jų pačių pagalba, mes radome naujus partnerius, stipriname partnerystę su JAV, su Australija, su Pietų Korėja ir taip toliau. Mūsų ekonomika per šiuos metus tapo stipresnė ir aš tikiuosi vienintelio dalyko, kad šita kryptis bus išlaikyta. Ir kad mes negrįšime į kišenę vienai valstybei, kuri gali politinius sprendimus priiminėti tada, kai mes kalbame apie teisės viršenybe grįstus santykius, tokius kaip prekyba. Aš tikiuosi, kad to nebus padaryta“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad praėjusią savaitę pranešta, kad Taivane atidaroma ir pradeda veikti Lietuvos prekybos atstovybė. Atidaryta įstaiga pavadinta Lietuvos atstovybe Taipėjuje. Taigi pavadinime nebeliko nuorodos į taivaniečius.

Lietuvoje jau virš metų veikia Taivaniečių atstovybė. Tai, kad ji pavadinta salos, o ne jos sostinės Taipėjaus, pavadinimu, įsiutino Kiniją, laikančią Taivaną savo teritorija, dėl to paaštrėjo Vilniaus ir Pekino santykiai.

Kinija teigia, kad sprendimas pavadinti atstovybę „taivaniečių“ vardu rodo Taivano mėginimus veikti kaip nepriklausomai valstybei, o tai, komunistinės valstybės atstovų įsitikinimu, prieštarauja „Vienos Kinijos“ politikai.

Dėl jai neįtinkančio atstovybės pavadinimo Kinija ėmė Lietuvai taikyti ekonominio ir politinio spaudimo priemones, įspėjo užsienio įmones stabdyti bendradarbiavimą, jei šios naudos lietuviškos kilmės detales

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)