„Kartu su Moldova turime rodyti vienybę. Remiame Moldovą ir siekiame tinkamo dėmesio Rytų partneriams. Šiandien pasirašėme susitarimą ir nubrėžėme gaires tolimesniam bendradarbiavimui“, – žurnalistams antradienį sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Norėtume, kad tarp institucijų išliktų draugiški santykiai. Šiandien su ministru aptariau, kaip Lietuva galėtų paremti šalies nacionalinę kariuomenę (...) taip pat kalbėjome apie Moldovos paramą tarptautinėms institucijoms. Tikimės, kad ateityje stiprės Lietuvos ir Moldovos institucijų bendradarbiavimas“, – teigė Moldovos gynybos ministras.

Anot pasirašytos sutarties, Lietuva padės Moldovos gynybos ministerijai kurti strateginės komunikacijos ir kibernetinio saugumo pajėgumus, modernizuoti puskarininkių korpusą.

„Iki karo, mokymų srityje rėmėme gynybos reformų konsultavimą Ukrainoje, tą patį galime naudoti Moldovoje. Lietuva padės Moldovos gynybos ministerijai kurti strateginės komunikacijos ir kibernetinio saugumo pajėgumus, modernizuoti puskarininkių korpusą“, – sakė A. Anušauskas.

A. Nosatis pažymėjo, jog vykstant Rusijos pradėtam karui Ukrainoje demokratijos turi išlikti vieningos.

„Iššūkius, su kuriais susiduria demokratinės šalys visame pasaulyje, gali įveikti visų tas pačias vertybes turinčių valstybių solidarumas, vienybė ir sanglauda“, – teigė jis.

Pasak A. Anušausko, su Moldovos kolega taip pat buvo aptarta saugumo situacija. Lietuva siekia, kad NATO skirtų tinkamą dėmesį Rytų partneriams, o šie yra raginami ir patys gilinti bendradarbiavimą, išnaudoti atsivėrusias galimybes įgyvendinti demokratines reformas, stiprinti savo karinius pajėgumus naudojantis Europos Sąjungos instrumentais.

„Aptarėme dabartinę saugumo situaciją Baltijos ir Juodosios jūros regionuose. Ir turiu pasakyti, kad tai yra sudėtingas laikotarpis visoms valstybėms, ypatingai toms, kurios yra arti karo, nes susiduriame su tomis pačiomis grėsmėmis. Todėl mūsų dvišalis bendradarbiavimas turi ypatingą reikšmę“, – teigė A. Anušauskas.

Ministras pažymėjo, jog Rusija naudodama karines, politines, ekonomines, energetines priemones siekia daryti įtaką „savo įsivaizduojamoje sferoje“ Juodosios jūros regione.

„Manau, kad kartu su Moldova turime demonstruoti vienybę, siekti saugumo garantijų ir mūsų sąjungininkių paramos. Remiame Moldovą ir siekiame tiek ES, tiek NATO tinkamo dėmesio Rytų partneriams. Patys gilinsime bendradarbiavimą, kad būtų įgyvendinamos demokratinės reformos, stiprinami kariniai pajėgumai“, – nurodė ministras.

Lietuva ir Moldova gynybos srityje bendradarbiauja nuo 2004 metų. Nuo tada Moldovos karininkai kviečiami į Lietuvoje organizuojamus įvairius trumpalaikius saugumo studijų kursus ir seminarus, anglų kalbos ir Jaunesniųjų štabo karininkų kursus Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje.

Moldovos kariai taip pat dalyvauja medikų kursuose ir tarptautiniame instruktorių kurse Lietuvos kariuomenės mokykloje. 2019–2022 metais Lietuvos ambasada Moldovoje vykdo NATO kontaktinės ambasados funkcijas.

A. Nosatis taip pat pasveikino Lietuvą dėl sprendimo, liepos 11–12 dienomis NATO viršūnių susitikimą rengti Vilniuje. Jo teigimu, tai yra „stiprus signalas, kad Baltijos regiono saugumas yra svarbus NATO ir Europos Sąjungai“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją