Tikėtina išpuolių vieta – su ES ir Ukrainos sienomis besiribojančios teritorijos, ypač Gardino ir Bresto sritys. Vienas iš pagrindinių numanomų taikinių – Astravo atominė elektrinė, informuoja žvalgyba.

Pranešime teigiama, jog šių išpuolių planavime bei įgyvendinime dalyvauja Rusijos specialiosios tarnybos. Tuo pat metu Baltarusijos KGB pareigūnams tiesiog teikiama informuojama apie šį planą.

„Už teroro išpuolius kaltė tradiciškai bus suverta NATO ir Ukrainos piliečiams, perrengtiems Baltarusijos karinėmis uniformomis", – pabrėžiama pranešime.

Ukrainos žvalgybos pareigūnai atskleidžia, jog teroro aktų rengėjų tikslas – paspartinti Baltarusijos kariuomenės įsitraukimą į karą Ukrainoje kovojant Rusijos pusėje.

Išpuoliai prieš svarbius infrastruktūros objektus Baltarusijoje taip pat taptų pretekstu formuojant Kremliui palankią viešąją nuomonę Baltarusijos visuomenėje. Kaip anksčiau ne kartą skelbta, daugelis baltarusių pasisako prieš karą Ukrainoje, o jokios kovinės patirties neturintys kariai netrykšta nori stoti į kovą su Ukrainos gynėjais. Baltarusijos autokratas Aliaksandras Lukašenka, panašu, gerai informuotas apie šias nuotaikas visuomenėje, todėl bandydamas išsilaikyti valdžioje randa įvairių priežasčių atidėlioti savo kariuomenės įvedimą į Ukrainos teritoriją.

Ukrainos specialiųjų tarnybų atstovai primena, jog šalia Lietuvos sienos esanti Astravo atominė elektrinė pastatyta pagal Rusijos projektą, kuris buvo finansuojamas šios šalies lėšomis.

„Tarptautiniai ekspertai pažymi, kad statyba buvo vykdoma šiurkščiai pažeidžiant technologines ir aplinkosaugos normas. Europos Parlamentas priėmė rezoliuciją dėl Baltarusijos Astravo atominės elektrinės saugos ir išreiškė didelį susirūpinimą dėl jos komercinės eksploatacijos pradžios. Iškart po paleidimo elektrinėje įvyko kelios rimtos avarijos bei ir įrenginių sprogimai", – akcentavo žvalgybininkai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)