Tokias Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymo pataisas įregistravo Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Tomas Tomilinas ir Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Edmundas Pupinis.

Pasak jų, šiuo projektu siekiama panaikinti įstatymo nuostatas, pažeidžiančias lygiateisiškumo ir teisingumo principus skiriant pareigūnų valstybines pensijas ir užtikrinti jiems vienodas garantijas.

Seimo narių T. Tomilino ir E. Pupinio teigimu, įstatymo projektas paliestų iki 2018 m. gruodžio 31 d. tarnavusius ir išėjusius iš tarnybos muitinės pareigūnus arba perkeltus į karjeros valstybės tarnautojų pareigas muitinės pareigūnus, įgyvendinant Tarnybos Lietuvos Respublikos muitinėje statuto pakeitimus.

Parlamentarų duomenimis, teisę gauti pareigūnų valstybinę pensiją įgytų 1900 buvusių muitinės pareigūnų, iš jų 2022 m. – 828, 2023 m. – 95 ir 2024 m. – 61 muitinės pareigūnas. Kiti buvę statutiniai muitinės pareigūnai teisę į pareigūno valstybinę pensiją įgytų dar vėliau sulaukę 65 metų.

„Projektu siūlome ištaisyti įstatymo leidėjo dar 2007 metais padaryta klaidą, kai muitinės pareigūnus įtraukus į pareigūnų valstybinių pensijų sistemą, valstybinė pensija buvo numatyta ne visiems statutiniams muitinės pareigūnams, o tik muitinės mobiliųjų grupių, muitinės postų pareigūnams ir muitinės pareigūnams, atliekantiems kriminalinę žvalgybą arba ikiteisminį tyrimą. Tokio skirstymo tuo metu nebuvo atlikta nei policijoje, nei kitose statutinėse organizacijose. Tokiu būdu dalis muitinės pareigūnų, davusių priesaiką Lietuvos valstybei, buvo diskriminuojami, nes tik muitinėje, pareigūnai buvo skirstomi į gaunančius pareigūnų valstybinę pensiją ir negaunančius. Tik muitinėje – vienintelėje iš visų vidaus tarnybos sistemos institucijų, teisę į pareigūnų ir karių valstybinę pensiją turėjo tik dalis statutinių pareigūnų. Tokiu būdu susiklostė neteisinga situacija, kai tas pačias arba labai panašias funkcijas atliekantiems pareigūnams skirtingose statutinėse tarnybose buvo numatytos skirtingos socialinės garantijos“, – teigia įstatymo projektą įregistravę Seimo nariai Tomas Tomilinas ir Edmundas Pupinis.

Anot T. Tomilino, dabartinis teisinis valstybinių pensijų reguliavimas pažeidžia konstitucinį visų asmenų lygybės įstatymui principą.

„Tai įstatymo projektas, atitaisantis istorinę skriaudą, kurią padarė ankstesnės kadencijos. Tai rūpestis visais priesaiką valstybei davusiais muitinės pareigūnais ir ženklas, kad tokiu būdu bus panaikintos buvusių statutinių muitinės pareigūnų lygiateisiškumą pažeidžiančios įstatymo nuostatos, padidės Lietuvos Respublikos piliečių pasitikėjimas valstybe ir teisine sistema. Juk šie muitininkai savo ištikimu darbu didino muitinės autoritetą ir visuomenės pasitikėjimą muitine, tačiau dėl įstatymo leidėjo klaidos nukentėjo šių muitininkų teisėti interesai ir teisiniai lūkesčiai“ – Eltai sakė T. Tomilinas.

Dokumento aiškinamajame rašte nurodoma, kad įstatymo įgyvendinimui 2022 m. reikės 2 384 600 EUR, 2023 m. – 2 658 200 EUR, 2024 m. – 2 833 900 EUR papildomų valstybės biudžeto lėšų.

Šiuo metu Pareigūnų ir karių valstybinių pensijų įstatymas numato, kad teisę į pareigūnų ir karių valstybinę pensiją turi tik muitinės mobiliųjų grupių pareigūnai, muitinės postų pareigūnai ir muitinės pareigūnai, atliekantys kriminalinę žvalgybą arba ikiteisminį tyrimą ir vidaus tarnybos pareigūnai.

Tarnybos laikas pensijai skirti muitinės sistemoje (išskyrus tarnybos laiką muitinės mobiliosiose grupėse ar muitinės postuose arba atliekant kriminalinę žvalgybą ir (arba) ikiteisminį tyrimą) iki 2018 m. gruodžio 31 d. įskaitomas tik tuo atveju, jeigu 2019 m. sausio 1 d. vidaus tarnybos sistemos pareigūnas tarnavo muitinės sistemoje.

Likusieji buvę muitinės pareigūnai, kurie įgyvendinant Tarnybos Lietuvos Respublikos muitinėje statuto pakeitimą buvo perkelti į karjeros valstybės tarnautojų pareigas arba iš tarnybos buvo atleisti iki 2018 m. gruodžio 31 d., teisės gauti pareigūno valstybinę pensiją neturi.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją