Rusijai pavyksta stabilizuoti padėtį fronte, JAV nutraukia paramos tiekimą Ukrainai

Žvalgybos tarnybos visada prognozuoja galimą konfliktų baigtį, modeliuoja tikėtinus scenarijus, savo tinklalaidėje kalbėjo politikos analitikas, Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) gyvenantis KGB veteranas Jurijus Švecas.

Jis aptaria JAV ekspertų sudarytus tris galimus karo Ukrainoje baigties scenarijus, kuriuos pateikė prestižinis Britanijos politikos, verslo ir ekonomikos leidinys „The Economist“. Galiausiai J. Švecas analizuoja ir vertina, kuris iš šių variantų jam atrodo labiausiai tikėtinas.

Ties sutriuškinimo riba atsidūrusi Rusija sugeba išplėšti pergalę, remdamasis „The Economist“ pirmojo scenarijaus esmę perteikia J. Švecas.

Jurijus Švecas

„Kaip tai gali nutikti? Pavyzdžiui, dėl mobilizacijos Rusijai pavyksta stabilizuoti padėtį fronte. Mobilizuoti rezervistai naudojami kaip patrankų mėsa, o tuo metu JAV respublikonai blokuoja naujos paramos skyrimą Ukrainai. Vienas tokio sprendimo motyvų galėtų būti tai, jog pati Europa turi rūpintis savo saugumu. Tuomet išsenka Ukrainos kariuomenės amunicijos atsargos, Rusija, nors ir su sena, II Pasaulinio karo laikų technika pereina į kontrpuolimą ir jau vasarą gali užimti Kryvyj Rihą, pasistumti į priekį Donbase.

Tada Vakarų šalių vadovai ima reikalauti, jog Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sudarytų taikos susitarimą su Rusija. Jis neturi kitos išeities, nes JAV nebeteikia paramos, prasideda nesibaigiančios derybos, o Rusija stiprina savo karinę galią, perka naują ginkluotę ir rengiasi naujam Kijevo puolimui“, – „The Economist“ pateiktą patį niūriausią scenarijų pateikė politikos analitikas J. Švecas.

Abi šalys patenka į aklavietę, V. Putinas tikisi sulaukti D. Trumpo pergalės

Antrasis scenarijus, kurį publikacijos autoriai vadina labiausia tikėtinu, aprašo aklavietę, į kurią galiausiai patenka abi šalys.

„Rusija mobilizuoja šimtus tūkstančių naujokų, tačiau nesugeba jų paversti efektyviais kariais. Tiesiog nėra kam jų paruošti, nes karininkai jau palikę šį pasaulį.

Pasitraukę iš Chersono Rusijos kariai stiprina gynybines pozicijas kairiajame Dniepro krante, Ukrainos kariuomenei persikėlimas per šią plačią upę tampa rimtu iššūkiu, kontrpuolimo operacija sulėtėja, už kiekvieną kilometrą tenka pralieti labai daug kraujo.


Tuo metu Vladimiras Putinas toliau griauna Ukrainos ekonomiką bombarduodamas infrastruktūrą, terorizuoja Europą naudodamas energetikos svertus“, – antrąjį scenarijų perteikė J. Švecas.

Pagrindinis V. Putino tikslas – kaip nors išsilaikyti iki 2024 metų, kai JAV prezidentu gali būti išrinktas Donaldas Trumpas.

„Tai viskas, V. Putino pergalė prieš Ukrainą garantuota. Kaip matote pirmame ir antrame scenarijuose, esminis vaidmuo tenka JAV respublikonams ir D. Trumpui“, – akcentavo J. Švecas.

Ukraina laimi, susiduriama su realia branduolinio karo grėsme

Trečiasis scenarijus, nors ir palankiausias Ukrainai, tačiau – pats pavojingiausias. Ukrainos kariuomenė ir toliau išlaiko iniciatyvą, smogia triuškinantį smūgį iš Chersono pasitraukusiems Rusijos kariams.

Karas Ukrainoje

Ukrainos gynėjai arčiau Krymo pusiasalio dislokuoja savo toliašaudę ginkluotę, artileriją ir HIMARS sistemas, pereina į puolimą Zaporižės regione ir uždaro patekimą į Krymą sausuma, visi jame esantys rusų kariniai objektai tampa nesunkiai pasiekiami Ukrainos kariuomenei.

„V. Putino problemos tik didėja, nebespėjama gaminti naujų raketų, Vakarai jau teikia Ukrainai ir puolamąją ginkluotę, taip pat tankus „Abrams“, – remdamasis „The Economist“ publikacija kalbėjo J. Švecas.

Numatoma, kad įvykiams pasisukus šia linkme, jau pavasarį V. Zelenskis galėtų įsakyti atverti naują frontą Zaporižėje, o vasarą – apsupti Mariupolį, priartėti prie Krymo ir rengtis jo šturmui.

„Ir štai tada ateina valanda X, nes V. Putinas pareiškia ultimatumą: sustokite, arba bus panaudotas branduolinis ginklas“, – apie trečiojo scenarijaus baigtį kalbėjo J. Švecas.

Branduolinis ginklas

Reziumuodamas politikos analitikas visus šiuos tris „The Economist“ publikacijoje aprašytus galimus karo Ukrainoje baigties scenarijus vadino pakankamai realistiškais bei minėjo, kad, jo asmeniniu vertinimu, karas tikriausiai pasibaigs susiklosčius antrojo ir trečiojo scenarijų kombinacijai.

„Tai kažkas tarp vidurinio ir labiausiai palankaus Ukrainai scenarijų. Aš linkstu ties pačia geriausia Ukrainai baigtimi, bet kartu tai yra ir pats pavojingiausias scenarijus“, – prognozuodamas atvirą V. Putino grasinimą branduoliniu ginklu bandant išsaugoti Krymą reziumavo KGB veteranas J. Švecas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)