„Kol kas mes kokių nors papildomų tyrimo išvadų neturime. Vakar buvo pirmoji diskusija, buvo pristatyti preliminarūs tyrimai, kurie atitinkamai artimiausiu metu turėtų būti oficialiai patvirtinti. Negaliu teigti, kad tai bus padaryta šiandien, ar rytoj. Bet taip svarbu pabrėžti, jog bus kviečiami ir Ukrainos atstovai į patį tyrimą“, – tikino Lietuvos ambasadorius NATO.

D. Matulionis LNK sakė Lenkija ir Ukraina turi sėsti prie vieno stalo ir sulyginti turimą informaciją apie incidentą.

„Reikia, kad abi pusės susėstų ir įvertintų duomenis ir turimą informaciją. Ir priimtų sprendimą.

Kaip ten bebūtų, jei tai ir būtų Ukrainos raketa, kuri buvo iššauta persekiojant rusišką raketą, tai incidentų visada gali būti. Turint omenyje, kad užvakar į Ukrainą Rusija paleido daugiau kaip 100 raketų. (…) Anksčiau ar vėliau tas turėjo įvykti.

Dar kartą norime pabrėžti, kad atsakomybė už tai yra tik Rusijos pusėje, niekas kitas nėra už tai atsakingas, nes karas pradėtas Rusijos ir Ukraina ginasi. Yra tokia tikimybė, kad rusai tai savo propagandoje aktyviai išnaudos. Tam mes atitinkamai turime ruoštis“, – pabrėžė Lietuvos ambasadorius NATO D. Matulionis.

Jis sakė manantis, jog skirtingos incidento Lenkijoje versijos neįžiebs nesutarimo tarp Ukrainos ir vakarų.

„Todėl, kad antradienį šalia to, kad buvo pristatyti preliminarūs vertinimai, taip pat buvo pasakyta, kad Ukrainai toliau reikia didinti oro gynybos priemonių tiekimą, taip pat priemonių prieš dronus tiekimą, kad ji galėtų apsisaugoti nuo tų raketų.

Kurios yra orientuotos ne į karą, bet į civilinių objektų ir infrastruktūros naikinimą, kad būtų pakirta ukrainiečių valia priešintis, sulaužyti moralinį Ukrainos stuburą. Tai yra absoliučiai nepriimtina, aukščiausias brutalumo lygis iš Rusijos“, – kalbėjo D. Matulionis.

Lietuvos ambasadorius NATO LNK teigė, jog incidentas Lenkijoje buvo visiškai atsitiktinis ir nėra susijęs su kariniais veiksmais iš Rusijos pusės.

„Jokių kaltinimų Ukrainai iš NATO nebuvo ir nebus“, – pabrėžė jis.

Delfi primena, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Lenkijoje nukritusi ir dviejų gyvybių pareikalavusį sprogimą sukėlusi raketa yra Rusijos.

„Neabejoju, kad tai nėra mūsų raketa“, – pareiškė jis per televiziją.

„Manau, tai buvo Rusijos raketa, remiantis mūsų kariuomenės pranešimais.“

V. Zelenskio žodžiai prieštarauja Lenkijos ir NATO pareiškimams, kuriuose nurodoma, kad sprogimą greičiausiai sukėlė Ukrainos oro gynybos raketa, paleista siekiant apginti Ukrainos teritoriją nuo Rusijos sparnuotųjų raketų atakų.

V. Zelenskis teigė, jog Kyjivas nėra matęs įrodymų, kad raketa yra ukrainietiška, ir pridūrė, jog yra būtina, kad Ukraina dalyvautų šio incidento tyrime.

Visą LNK pokalbį su D. Matulioniu žiūrėkite čia: