Tik ar ši atgaila yra nuoširdi, neaišku, tačiau ja patikėjo teismas, nutaręs baudžiamojon atsakomybėn patrauktą telšiškį Vidmantą J. atleisti nuo atsakomomybės pagal laidavimą. O už jį sutiko laiduoti buvusio prokuroro Artūro Paulausko vadovaujamo judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ Telšių skyriaus narys, pažadėjęs pakeisti Rusijos prezidentą šlovinusio vyro elgesį.

Baudžiamąją bylą nutraukusi teisėja Audronė Alčauskienė taip pat nutarė Vidmantui J. paskirti baudžiamojo poveikio priemonę – nurodė nemokai išdirbti 30 valandų sveikatos priežiūros, globos ir rūpybos ar kitose valstybinėse ar nevalstybinėse įstaigose bei organizacijose.

„Man buvo pikta, kad visi ukrainiečiams padeda ir jiems viską duoda, o aš pagalbos, kai reikėjo, negavau ir iki šiol negaunu“, – Vidmantas J. nurodė, kodėl palaikė Rusijos karą Ukrainoje.

Baudžiamojon atsakomybėn Telšių gyventojas buvo patrauktas po vadinamojo Lietuvos policijos virtualaus patrulio pateikto pranešimo – stebėseną socialiniame atliekantys pareigūnai užtiko vyro parašytą komentarą. Šis komentaras, kuriame buvo šlovinama Rusija ir jos prezidentas, buvo parašytas prie vieno naujienų portalo paskelbto straipsnio apie į Lietuvą iš Baltarusijos neįleistus migrantus.

„Šaunuolis Putinas, šlovė Putinui, šlovė Rusijai“, – komentare, kuris užtraukė baudžiamąją atsakomybę, rašęs Vidmantas J. ragino naikinti „banderas ir nacistus“, nes esą tik tuomet „vėl žemėje bus taika“.

„Rusijos neįmanoma nugalėti, pas rusus galingiausia ginkluotė, Ukrainoje Rusija kariauja su NATO“, – komentare pridūrė jis.

Asociatyvi nuotrauka
Lietuvos teismo ekspertizės centro pateiktoje išvadoje buvo nurodyta, jog Vidmanto J. parašytame komentare yra teigiamai vertinama Rusijos vykdoma karinė agresija Ukrainoje, o žodžiais „banderos“ ir „nacistai“ yra žeminami Rusijos karinei agresijai besipriešinantys ukrainiečiai.

„Komentare yra pritariama Rusijos vykdomai karinei agresijai Ukrainoje ir karinė agresija pateisinama, menkinama Rusijos atsakomybė už jos vykdomą karinę agresiją Ukrainoje, yra menkinami Rusijos karinei agresijai besipriešinantys ukrainiečiai“, – pažymėjo ekspertai.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas telšiškis teisinosi, kad komentarą feisbuke parašė „spontaniškai, nes negauna pagalbos“. Jis teisme papasakojo savo gyvenimo istoriją – esą būtent dėl to palaikė Rusijos sukeltą karą Ukrainoje.

„1990-1991 metais man buvo panaikinta neįgalumo grupė, nors sergu sunkia ir nepagydoma liga, negaliu dirbti sunkaus ir naktinio darbo, – aiškino jis. – 1997 m. su trim šiauliečiais išvykau į komercinę kelionę Rusijoje, norėjau užsidirbti pinigų šeimai išlaikyti. Kai pardavėme atvežtus drabužius, važiavome atgal namo, bet patekome į avariją – joje žuvo vienas kartu su manimi važiavęs šiaulietis.“

Avarija buvo baisi – susidūrė du automobiliai, iš kurių nieko neliko, o ją sukėlęs vyras, Vidmanto J. teigimu, jį apkaltino dėl nelaimės.

„Po šios avarijos ingušų tautybės žmonės mane paėmė į nelaisvę ir privertė pasirašyti, kad esu kaltas dėl avarijos, nors iš tiesų nebuvau kaltas, – pasakojo kaltinamasis. – Jie reikalavo išpirkos – didžiulių pinigų. Kadangi pasakiau, kad aš jų neturiu, jie mane mušė, kankino, tyčiojosi, laikė uždarę ir net dvi savaites nedavė valgyti. Buvo pagrobtas ir kitas kartu su manimi važiavęs vyras, bet jį laikė atskirai. Pagrobėjai man liepė skambinti į Lietuvą ir surinkti pinigus – mano žmona tuomet važiavo į Vilnių ir pranešė, kad mes esame paimti į nelaisvę ir reikalinga pagalba, bet jokios pagalbos iš Lietuvos taip ir nesulaukėme.“

Vyro teigimu, vėliau jį ir kitą įkaitą iš nelaisvės išlaisvino Rusijos OMON kariai.

„Jie mus nusivežė į savo būstinę ir pasakė, kad esame užsieniečiai ir dėl pagalbos turime susisiekti su savo valstybe, – teisme savo istoriją pasakojo Vidmantas J. – Susisiekėme su Lietuva, pasakėme, kad mums reikia pinigų grįžimui į savo šalį, o omonininkai buvo pažadėję mus palydėti iki Maskvos. Bet su sąlyga – čia mus turėjo pasiimti Lietuvos „Aras“. Tačiau pagalbos mes iš Lietuvos taip ir nesulaukėme.“

Telšiškis teigė, kad galop rusai juos įsodino į traukinį, vežantį į Lietuvą.

„Jiems mums sakė, kad būtume atsargūs, nes bet kurioje stotelėje gali įlipti žmonės ir mus nužudyti, – pasakojo kaltinamasis. – Be to, omonininkai pažadėjo, kad mus pagrobę ingušai bus įkalinti ilgiems metams, tačiau išėję į laisvę vis tiek bandys mus susirasti ir nužudyti. Bet praėjo daug metų, tačiau iki šiol iš Rusijos negavau jokių žinių apie šio tyrimo baigį.“

Asociatyvi nuotrauka
Vyras tikino, kad dėl šių įvykių patyrė didžiulį stresą, o grįžęs į tėvynę prarado savo šeimą: „Bijojau, kad bet kada galiu sulaukti keršto, todėl nutariau palikti šeimą – norėjau juos apsaugoti. Iki šiol nesu garantuotas, kad manęs vieną dieną nesusiras ir nesusidoros.“

„Todėl feisbuke perskaitęs straipsnį, ko gero, iš nervų ir parašiau komentarą – man buvo pikta, kad ukrainiečiams padeda ir jiems viską duoda, o aš pagalbos negavau ir iki šiol negaunu“, – Vidmantas J. aiškino, kad nenorėjo parašyti, kad reikia žudyti ukrainiečius, bet... parašė.

„Gyvenu Europos Sąjungoje, nepagalvojau, kad negaliu turėti savo nuomonės“, – savo poziciją dėstė vyras.

Jis pridūrė, kad dabar supranta, jog tai, ką parašė, nėra nuomonė, o realūs raginimai žudyti ukrainiečius, taip pat komentaru yra pritariama Rusijos karui Ukrainoje. Dėl savo parašytų žodžių atgailavęs vyras teismo prašė jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės – nurodė, kad už jį laiduos moters, su kuria šis gyvena, sūnus. O jis yra A. Paulausko vadovaujamo visuomeninio judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ Telšių skyriaus narys.

„Žmogus padarė klaidą“, – teisme sakė už Vidmantą J. laiduoti sutikęs vyras.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas kaltinamojo prašymą patenkino, bet nuosprendyje, kuriuo byla buvo nutraukta, konstatavo, kad Vidmantas J. viešai pritarė karo nusikaltimams, už šią nusikalstamą veiką numatyta bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

„Visuotinai žinoma yra aplinkybė, jog Rusija 2022 m. vasario 24 dieną užpuolė Ukrainą ir pradėjo karinius veiksmus visoje šalyje, Rusijos prezidentui V. Putinui paskelbus karinę operaciją Ukrainoje“, – pažymėjo teisėja A. Alčauskienė.

Pasak teismo, Seimas dar balandžio 12 s. priėmė rezoliuciją „Dėl Rusijos Federacijos vykdomos agresijos ir karo nusikaltimų Ukrainoje pasmerkimo“, kurioje nurodė, jog griežtai smerkia Rusijos, padedant Baltarusijai, tęsiamą karinę agresiją, įvykdytus ir toliau vykdomus karo nusikaltimus prieš suverenią Ukrainą ir jos žmones bei nusikaltimus žmoniškumui: „Seimas pripažino, jog Rusija vykdo karo nusikaltimus prieš suverenią Ukrainą ir nusikaltimus žmoniškumui.“

Teismas pabrėžė, kad Vidmantas J. pripažino kaltę, gailisi, todėl yra pagrindas jį atleisti nuo baudžiamosios atsakomomybės pagal laidavimą.

„Kaltinamojo nuoširdus elgesys ir gailėjimasis sudaro pagrindą manyti, jog jis laikysis įstatymų ir nedarys naujų nusikalstamų veikų“, – nurodė teisėja.

Asociatyvi nuotrauka
Kaip anksčiau skelbė Delfi.lt, gerokai labiau nepasisekė Tauragės gyventojui Vytautui M., kurį teismas nuteisė dėl internete parašyto komentaro, kuriame šis elgėsi priešingai – ragino susidoroti su rusais.

Baudžiamojoje byloje buvo konstatuota, kad vyras „viešai ragino imtis diskriminacinių veiksmų prieš rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu, kurstant prieš juos smurtauti bei fiziškai su jais susidoroti, taip pat pasakymu tyčiojosi, skatino neapykantą rusams kaip žmonių grupei, skiriamai tautiniu pagrindu“.

Baudžiamojon atsakomybėn tauragiškis buvo patrauktas teisėsaugai gavus vienos moters skundą – ji pateikė vieno laikraščio paskyroje „Facebook“ parašytą Vytauto M. komentarą. Jis buvo parašytas prie publikacijos, kurioje buvo cituojamas prezidentas Gitanas Nausėda – Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir pradėjus karą, šalies vadovas ramino Lietuvos gyventojus.

„Darome viską, kad Rusijos avantiūra pasibaigtų Ukrainoje“, – straipsnyje buvo cituojamas G. Nausėda.

Ši publikacija sulaukė didelio skaitytojų dėmesio – žmonės pasisakė, ką galvoja apie Rusijos agresiją. Vienas komentatorių buvo ir Vytautas M.

„Pamatei rusą, (necenzūrinis žodis – Delfi.lt) į galvą“, – buvo rašoma tauragiškio komentare.

Tokia leksika ir išsakytas grasinimas susidoroti su rusais taip pat sulaukė kitų žmonių reakcijos – kai kurie palaikė, o kai kurie – smerkė tokią Vytauto M. poziciją. O tada jis parašė, kad jo nepalaikantys esą yra „myžinai“: „Mano žodžiai, mano laisvė ar nelaisvė. Aš sėdėsiu, jei ką, o jūs myšite toliau į kelnes“.

Kai vienas skaitytojas Vytautui M. pasiūlė „atsipeikėti“ ir pagrasino, kad kreipsis į policiją, šis jam pasiūlė „pačiulpti“.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai kreipėsi į Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą ir čia dirbančių specialistų paprašė pateikti ekspertinį vertinimą dėl tauragiškio rašyto komentaro. Anot specialistų, komunikacijos aktu buvo „išreikštas raginimas imtis diskriminacinių veiksmų prieš rusus kaip žmonių grupę, skiriamą tautiniu pagrindu, kurstoma prieš juos smurtauti bei fiziškai su jais susidoroti. Taip pat pasakymu tyčiojamasi, skatinama neapykanta rusams kaip žmonių grupei, skiriamai tautiniu pagrindu“.

Tauragiškis teigė, kad komentarą parašė paveiktas emocijų dėl to, kas vyksta Ukrainoje.

„Ten yra rusų kareivių prievartaujamos moterys, žudomi vaikai, todėl ir parašiau komentarą, – sakė jis. – Pats tikrai susitikęs rusų tautybės žmogų taip nesielgčiau, aš neturiu nieko prieš rusų tautybės žmones ir jų visuma nėra kalta dėl to, kas vyksta Ukrainoje.“

Delfi.lt informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – redakcija ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Tuo metu už viešą pritarimąa tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, jų neigimą ar šiurkštų menkinimą baudžiamajame įstatyme numatyta bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Apie netinkamus komentarus Delfi.lt skaitytojai raginami informuoti redakciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)