Kol visą antradienį ukrainiečiai buvo priversti ieškoti prieglobsčio slėptuvėse, nes į jų miestus Vladimiro Putino režimas paleido rekordinį skaičių raketų, virš jų galvų vyko labai svarbus mūšis – ukrainiečių priešlėktuvinį gynyba, naudodama visus įmanomus ginklus, stengėsi numušti rusų raketas.

Pagal ukrainiečių duomenis, jiems pavyko numušti apie 70 iš rusų paleistų maždaug 90 ilgo nuotolio raketų, taip pat ir virš vakarinio Lvivo miesto.

Būtent per šį barbarišką antskrydį paaiškėjo, kad mažiausiai viena raketa nuskriejo apie 10 kilometrų už kaimyninės Lenkijos sienos ir pataikė į kruopų gamybos įmonę. Antradienio naktį Lenkijos atstovai ši incidentą komentavo taip.

„Įvyko sprogimas, dėl kurio žuvo du Lenkijos piliečiai. Mūsų tarnybos šiuo metu yra vietoje ir aiškinasi susidariusią situaciją“, – sakė Lenkijos vyriausybės atstovas spaudai Piotr Muller.

Įtariant, kad tai gali būti rusų raketa, lenkai iš karto susisiekė su amerikiečiais. Dėl laiko skirtumo Balyje šį incidentą spėjo aptarti ir G7 vadovai, šį susitikimą sukvietė JAV prezidentas Joe Bidenas.

„Nuolat palaikau ryšį su JAV prezidento patarėju nacionalinio saugumo klausimais“, – dar antradienio naktį teigė Nacionalinės saugumo tarybos vadovas Jacek Siewiera.

Aukščiausių Lenkijos vadovų komentarai taip pat buvo gana atsargūs ir tik trečiadienį po pietų paaiškėjo, kad tai nebuvo Rusijos puolimas prieš NATO priklausančią Lenkiją.

„Tikėtina, kad tai buvo rusiška raketa, pagaminta Rusijoje 8 dešimtmetyje S–300 tipo raketa. Taigi, kitas klausimas – kas ją paleido. Ir kol kas neturime įrodymų, kad raketą galėjo paleisti Rusijos pusė. Tikėtina, kad ta raketa buvo naudojama Ukrainos oro gynybos sistemoje, siekiant apsaugoti Ukrainos teritoriją“, – sakė Lenkijos prezidentas Andrzej Duda.

Lenkijos valdžia pažadėjo paramą nukentėjusiems piliečiams, o Ukrainos pusė taip pat išreiškė norą aplankyti incidento vietą.

Ukraina gynėsi, todėl reikėjo paleisti raketas, kurios privalėjo numušti Rusijos raketas. Tai buvo labai rimta konfrontacija, kurią, kaip ir visą konfliktą, išprovokavo išimtinai Rusijos pusė. Todėl išimtinai atsakinga už tai yra Rusija“, – kalbėjo Lenkijos prezidentas.

Rusijos režimas savo ruožtu pareiškė, kad neturi nieko bendro su tragišku incidentu Lenkijos pusėje. Nors per antradienį antskrydį dėl sėkmingos ukrainiečių priešraketinės gynybos rusai prarado apie 80 procentų brangiai kainuojančių tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų.

„Pataikyta į visus objektus. Norime pabrėžti, kad didelio tikslumo smūgiai buvo vykdomi tik į taikinius Ukrainos teritorijoje ir ne arčiau nei 35 kilometrų atstumu nuo Ukrainos ir Lenkijos sienos“, – tikino Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igor Konašenkov.

Dėl incidento pasienyje Lenkijai gali tekti spręsti dėl tam tikros pasienio zonos gyventojų evakuacijos, arba imtis radikaliai stiprinti šio regiono, arba kaimyninės Lvivo srities priešlėtuvinę gynybą.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: