Kad metai tikrai išskirtiniai, išduoda augalai. Patyrę botanikai neprisimena, kada paskutinį kartą lapkričio mėnesio viduryje žydėjo jurginai. Štai daugiau nei 20 metų Botanikos sode dirbanti Regina LNK sakė, kad netikėjo, jog baigiantis rudeniui teks rinkti puokštę iš vis dar žydinčių gėlių.

„Tokio lapkričio mes Botanikos sode neturėjome. Pažiūrėkite, man už nugaros – dar žydintis jurginai. Visą laiką juos nusikasdavome spalio pabaigoje. Nes ateina pirmosios šalnos, lapai paruduoja ir tai mums yra pirmas skambutis, kad turime bėgti ir kasti jurginus.

O kad jie žydėtų lapkričio viduryje dar to nebuvo“, – LNK sakė VU Botanikos sodo skyriaus vadovė Regina Juodkaitė.

Akims – gražu. Bet tai, ką išdarinėja gamta augalams nėra į naudą.

„Augalui yra stresas“, – tikino VU Botanikos sodo skyriaus vadovė.

Savaitgalį Lietuvoje buvo užfiksuotas naujas šilumos rekordas. Šeštadienį Mažeikiuose oras įšilo beveik iki 14 laipsnių, o tai pagerino net 45 metus išsilaikiusį ankstesnį rekordą.

„Jau pasiilgome klevų, kai būdavo lapams nukritus – pažemiui rausvi, raudoni, tamsiai raudoni kilimai. Nėra tų šalnų ir jau keli metai krenta tik geltoni klevų lapai“, – kalbėjo Botanikos sodo darbuotoja R. Juodkaitė.

LNK kalbinti mieto gyventojai irgi sako, kad tokio šilto lapkričio mėnesio neprisimena. Štai vilnietis Vilius džiaugėsi, kad gamta apsaugos nuo didelių sąskaitų už šildymą. O ir gyvenimas yra komfortiškesnis, kai yra šilčiau.

Sekmadienis su temperatūros aukštumu taip pat labai stipriai nenusileido.

„Trys meteorologijos stotys irgi sugebėjo lapkričio 13–osios dienos rekordus pagerinti“, – sakė Hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Simona Dalinkevičiūtė.

„Visas tas pirmasis lapkričio dešimtadienis buvo labai šiltas. Nebuvo rekordiškai šilčiausias, truputį šilčiau buvo kad ir 1967 metais“, – LNK sakė Hidrometeorologijos tarnybos klimatologas Donatas Valiukas.

Panaši temperatūra buvo ir 2020 metais.

„Tai buvo 3,5 laipsnio aukščiau nei įprastai pas mus turėtų būti. Tikrai tokia pakankamai didelė anomalija, kuri tęsiasi jau nuo spalio mėnesio, ypatingai nuo 3 spalio dešimtadienio. Tai du dešimtadieniai tikrai buvo labai šilti, vieni šilčiausių nuo praeito amžiaus vidurio“, – teigė D. Valiukas.

Šią savaitę šilumos rekordams vietos jau nebus. Laikas ruoštis paltus ir pirštines, o gal trauksime ir roges?

„Pirmųjų snaigių tikimybė gali būti antradienio–trečiadienio naktį“, – sakė sinoptikė.

Pernai Lietuvoje pirmojo sniego sulaukėme lapkričio 8 dieną Visagine, o lapkričio 23 dieną sniegu nuklotas gatves išvydo ir vilniečiai. Su kokiu trenksmu šiemet sulauksime pirmųjų šalčių? Specialistai sako, kad orų permaina bus ypač staigi. Kelių dienų temperatūrų skirtumas sieks apie 15 laipsnių.

„Jau nuo antros savaitės pusės ir dienos metu kai kur silpnai neigiamos temperatūros turėtume sulaukti“, – kalbėjo sinoptikė.

Specialistai perspėja ir vairuotojus – trečiadienį ir ketvirtadienį vietomis formuosis plikledis.

O kokia lauks žiema – kol kas prognozuoti yra anksti.

„Kokia jis bus – mes pasakyti negalime. Bet pagal paskutinių dešimtmečių tendencijas, kad galime visada laukti netikėtumų, tai pasakyti galime. Nes tie netikėtumai, kontrastai – ryškėja“, – sakė klimatologas D. Valiukas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: