Pirmasis iš tinklaraštininkų tokią nuobaudą gavęs S. Malinauskas sako nesutinkantis su įstatymuose numatyta formuluote, jog yra „užsakomųjų paslaugų teikėjas“.

„Lietuvos radijo ir televizijos komisija man pirmajam Lietuvoje skyrė administracinę nuobaudą už tai, kad nesutinku pripažinti, jog esu užsakomųjų paslaugų teikėjas. Niekada jokių užsakomųjų paslaugų neteikiau, neteikiu ir teikti nežadu“, – savo kanale pranešė jis.

Komisija nurodo, kad S. Malinausko veikla jo „Youtube“ kanale yra priskirtina audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų teikimui naudojantis dalijimosi vaizdo medžiaga platforma, tai yra čia pateikiamas programų katalogas, vartotojas pagal siūlomą vaizdo įrašų sąrašą turi galimybę pats pasirinkti norimą programą bei jos žiūrėjimo laiką, paslaugos teikėjo tikslinė auditorija yra plačioji visuomenės dalis ir jai daromas akivaizdus poveikis.

Tuo metu vieną didžiausių „Youtube“ auditoriją Lietuvoje turintis S. Malinauskas sakė nesutinkantis, kad LRTK jį stato į vieną gretą su tokiomis filmų, laidų transliavimo platformomis kaip „Telia Play“, „Žmonės Cinema“, „Neflix“ ar „Amazon Prime Video“, keldami tuos pačius reikalavimus.

LRTK pirmininkas Rimantas Bagzevičius BNS tvirtino, kad įspėjimas S. Malinauskui skirtas dar spalio 19 dieną, nes jis prieš metus pasikeitus teisiniam reguliavimui po kelių prašymų nesutiko oficialiai informuoti komisijos apie paslaugų teikimą.

Anot jo, komisijai nekyla jokių klausimų dėl S. Malinausko tinklaraščio turinio, jis įspėtas dėl formalaus teisės aktų nesilaikymo.

„Užsakomųjų audiovizualinių žiniasklaidos paslaugų teikėjas – tai yra tik vertinys iš anglų kalbos, biurokratinė formuluotė, sutinku, kad gana nevykusi, vertinys iš to, kad yra katalogas ir žmogus gali bet kada pasižiūrėti bet kurią laidą. Mums, atvirai sakant, jis mažiausiai rūpi, nes yra kitų vlogerių, kuriuos galvojame įspėti, kad jie registruotųsi, nes ten yra daug dezinformacijos, pykčio“, – kalbėjo LRTK vadovas.

„O Skirmantas tegu kovoja su korupcija – sėkmės jam, jis išvis nieko nepažeidęs. Mes tik norime įgyvendinti įstatymo formalumą, bet jis prieštarauja tai įstatymo formuluotei. Kaip biurokratai paskyrėme įspėjimą, bet jokių jam pastabų neturime“, – pabrėžė R. Bagdzevičius.

Anot jo, europinė direktyva, nustatanti tam tikrus ribojimus, tarp jų – įpareigojimą žymėti turinį pagal amžiaus kategorijas, atsirado televizijų bei retransliuotojų iniciatyva, vadinamiesiems vlogeriams ėmus stipriai konkuruoti dėl auditorijos.

R. Bagdzevičius sako, kad šiuo metu iš esmės vaizdo tinklaraštininkai privalo registruotis ir laikytis dviejų pagrindinių principų: Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos įstatymo ir neskleisti dezinformacijos.

Vis dėlto jis pripažino, kad komisija sieks keisti audiovizualinės žiniasklaidos sritį reguliuojančiuose nacionaliniuose teisės aktuose esančias formuluotes, kurios yra tiesioginis vertimas iš europinių direktyvų, bet ne patį principą, kad tokių paslaugų tiekėjas privalo registruotis ir, be kita ko, paisyti nepilnamečių apsaugos nuo neigiamos informacijos principų.

„Galbūt reiks laikui bėgant peržiūrėti įstatymą, bet tai – Kultūros ministerijos reikalai. Mes jau buvome, kalbėjome Kultūros ministerijoje. Tad šis procesas, matyt, nėra baigtinis. Ką peržiūrėti – pataisyti formuluotes, akcentuojant neapykantos skleidimą, dezinformaciją, nes S. Malinauskas pateko į biurokratines pinkles“, – sakė R. Bagzdevičius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)