Praėjusią savaitę Rusijos propagandinio televizijos kanalo RT svetainėje pasirodė straipsnis, kuriame dėstoma, neva dėl Lietuvos pasieniečių atsisakymo išduoti tranzitines vizas, netoli Klaipėdos jūrų uosto stovinčio laivo įgula, kurioje iš 20 žmonių 9 – Rusijos piliečiai, susiduria su sunkumais.

Aiškinama, kad minėtas laivas čia atplaukė iškrauti krovinio, tačiau prekių priėmėjas paskutinę minutę nustojo bendrauti.

RT rašė, kad jūreiviai faktiškai įkalinti laive, į kurį, dėl reide stovintiems laivams taikomų taisyklių negalima atvežti nei maisto bei vandens, nei degalų. Buvo nuogąstaujama, kad jie baigsis jau už poros dienų, tada laive neliks elektros ir šildymo.

Straipsnyje taip pat nurodoma, esą dviem jūreiviams prireikė medikų pagalbos, todėl jie išnuomotu kateriu skubiai nugabenti į krantą, į lietuvišką ligoninę. Mūsų šalies medikai esą rekomendavo išsiųsti ligonius į Rusiją tolimesniam gydymui.

„Bet Lietuvos pasieniečiai tokią rekomendaciją ignoruoja ir rusams neišduoda tranzitinės vizos“, – teigė RT.

Portalas citavo keletą įgulos narių, kurie skundėsi įvairiais nepatogumais, pavyzdžiui, besikaupiančiomis šiukšlėmis ir tuo, kad dalies įgulos narių kontraktai baigėsi, taigi, jie nebegauna algos.

„Netoli tos vietos, kurioje stovi laivas, yra Kuršių nerija, čia pat Kaliningrado sritis. Bet tam, kad ten patektų, rusams reikia lietuviškos tranzitinės vizos, o jos Rusijos piliečiams dabar neduoda“, – buvo rašoma straipsnyje.

Pasieniečių atstovas: įgula laukia vizų

Uosto pasienio užkardos vadas N. Gasparavičius Delfi patvirtino RT skelbtą informaciją, kad su Panamos vėliava plaukiojantis laivas „Viva Trinity“ į Klaipėdos jūrų uosto išorinį reidą, vadinamąją inkaravietę, atplaukė rugsėjo 16 dieną.

Jis taip pat patvirtino, kad porai įgulos narių reikėjo medikų pagalbos, todėl buvo sudarytos sąlygos patekti į į gydymo įstaigą, jiems medikai rekomendavo gydymą namuose.

Dalis įgulos iš tiesų buvo Rusijos piliečiai. Tačiau jis neigė, kad įgulos nariai negavo vizų dėl to, kad yra rusai.

„Į įgulų narius mes žiūrime ne kaip į kažkokią pilietybę turinčius asmenis, o kaip į jūreivius. Ten iš tiesų dalis yra rusai, yra ir baltarusių, ukrainiečių, azerbaidžanietis, uzbekas – daugianacionalinė įgula. Vizų praktika jiems visiems taikoma vienoda, kaip jūrininkams“, – pabrėžė jis.

N. Gasparavičiaus teigimu, pagal Šengeno sienų kodeksą vizos išduodamos tik tokiu atveju, jei laivas atvyksta per pasienio kontrolės punktą, tačiau šis laivas į kontrolės punktą ilgai neplaukė.

Pasak uosto pasieniečių vado, lapkričio 8 dieną laivas atvyko į uostą, įgulos nariai liko Lietuvoje – jie šiuo metu yra viešbutyje ir laukia vizų, kad galėtų grįžti namo.

Jo duomenimis, dabar minėtas laivas yra išplaukęs į Egiptą.

Uosto pasienio užkardos vado teigimu, šiuo metu pradėtos konsultacijos, kurių metu kreipiamasi į visas Šengeno šalis ir klausiama, ar jos neprieštarauja, kad įgulos nariams būtų išduodamos vizos.

Tai paprastai trunka apie 7 dienas. Jei nebus prieštaravimų, vizos bus išduotos ir įgulos nariai galės vykti į kilmės šalį.

„Neskirstome pagal pilietybes“, – dar kartą pabrėžė jis.

Greičiausiai nesutarė dėl kainos

Paklaustas, kodėl „Viva Trinity“ tiek laiko stovėjo reide, bet į pasienio kontrolės punktą neplaukė, N. Gasparavičius sakė, kad jei būtų atplaukęs, ten laivas galėjo būti ne ilgiau kaip 24 valandas.

„Greičiausiai savininkai, matyt, nesutarė dėl krovinio kainos. Ne pasieniečių jurisdikcijoje visas šitas dalykas. Kai jie atitiko reikalavimus – įplaukė į pasienio kontrolės punktą, mes jiems tas vizas ir išduosime, jei pritars Šengeno erdvės šalys“, – kalbėjo jis.

Anot uosto užkardos vado, kuri nors Šengeno erdvės šalis vizų išdavimui galėtų nepritarti jeigu asmuo, kuriam prašoma vizos, kurioje nors šalyje yra ieškomas arba paskelbtas nepageidaujamu asmeniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)