„Tai pasitraukimas keliasdešimties tūkstančių kariuomenės placdarmo, koks dabar yra dešiniajame Dnipro upės krante, yra sudėtinga karinė operacija. Dabar visokių spekuliacijų pasirodė, įvairiai ta situacija komentuojama ir iš aukščiausių Ukrainos pareigūnų.

Jie sako – palaukime, čia gali būti kažkokia tai apgaulė, kad čia daug kartų Rusijos karinė vadovybė sako vieną, daro – kitą. Ir visi stebi, žiūri ar realiai tas pasitraukimas prasidėjo“, – situaciją Ukrainoje komentavo buvęs kariuomenės vadas J. V. Žukas.

Visgi paskutinių dienų duomenys, kad apie 200 karinės technikos vienetų pervažiavo į kitą upės krantą, Rusijos kariuomenėje traukiasi iš dešiniojo upės kranto, leidžia manyti, kad pasitraukimas prasidėjo.

Jo teigimu, pasitraukimas gali trukti ir 2–3 savaites.

„Priklausomai ir nuo to, koks bus Ukrainos kariuomenės kovinių veiksmų intensyvumas. Pažiūrėsime, bet svarbu, kad prasidėtų tokios negrįžtamos tendencijos. Mes aiškiai pamatytume, kad jie tikrai traukiasi ir kad čia nėra kažkokios klastos. (…) Atsitraukus sugrįžti bus tik sudėtingiau. Tiltai yra sugriauti, o tai reiškia strateginį pralaimėjimą būtent šioje kryptyje“, – teigė buvęs kariuomenės vadas.

J. V. Žukas LNK sakė, jog Rusijos kariuomenės sprendimas trauktis iš Chersono yra protingas.

„Reikia tą daryti. Priešingai prarasi visus karius“, – pabrėžė jis.

Buvęs kariuomenės vadas priminė, jog ši operacija prasidėjo dar rugpjūčio mėnesį, kai buvo sunaikinti tiltai.

„Ir labai sudėtinga pasidarė logistiškai aprūpinti dešiniame krante esančius Rusijos karius. Aišku, buvo politinis sprendimas nei žingsnio atgal ir būtinai laikyti šią teritoriją. Kadangi ji paskelbta Rusijos teritorija, ten rengtas referendumas. Tai daugiau politiniais sumetimais ta teritorija paskutiniais mėnesiais buvo laikoma.

Bet iš pradžių atrodė, kad jie kaip ir bandė atitraukti kariuomenę, bet tada pasirodė įrodymai, kad jie ją stiprina. Ir buvo permestas nemažas skaičius ir naujai mobilizuotų Rusijos karių. Ir vis dėl to, artėjant žiemai jie aiškiai suprato, kad Dnipro upė gali apledėti. Ir tie laivai, vilkikai, kurie plaukioja ir veža amuniciją ir kitas reikalingas priemones, jie tiesiog negalės švartuotis prie kranto. Tai jie labai gerai įvertino situaciją, kad grupuotė liks visai be aprūpinimo. Ir tai reikia daryti dabar, nes žiema artėja“, – įžvalgomis apie karą Ukrainoje dalijosi J. V. Žukas.

Chersono miestas, anot jo, kariniu požiūriu yra itin svarbus miestas.

„Tai gali būti net strateginis persilaužymas apskritai visame kare. Aišku, pasitraukimas nuo Kyjivo, operacija prie Charkivo turėjo milžinišką reikšmę, bet čia atsiranda dar vienas elementas. Kad išėję prie Dnipro kranto Ukrainos artilerija pradeda kontroliuoti Krymo prieigas. Ir antras dalykas – ten yra sukauptas pakankamai didelis skaičius Ukrainos karių, kurie blokuoja tą placdarmą dešiniajame Dnipro krante.

Ir jeigu pavyks Rusijos kariuomenę išstumti į kairįjį krantą, atsilaisvins labai daug Ukrainos pajėgų, kurios galės būti panaudojamos kitose fronto vietose. O tai irgi yra labai svarbu, žinant situaciją Donbase, kitose vietose, Luhansko srityje, kur vyksta labai intensyvūs mūšiai“, – LNK teigė buvęs kariuomenės vadas J. V. Žukas.

Jis sakė manantis, jog Chersone gali įvykti ir „lemiami dalykai“ po to, kai Rusija iš ten pasitrauks.

Visą LNK pokalbį su J. V. Žuku žiūrėkite čia: