Ukrainos gynėjai rodo, kas laukia okupantų – ištisos tankų kolonos veržiasi pirmyn. Ukraina skelbia išlaisvinusi miestelį pietinėje Mykolajivo srityje. Jis buvo svarbus okupantų, bandžiusių išlaikyti Chersono sritį gynybos linijoje.

Prezidentas V. Zelenskis teigia, kad apie pergales kalbėsiąs tik operacijoms pasibaigus. Bet ukrainiečiai sėkmingai stumiasi pirmyn į vakarus nuo Chersono.

Išvaduotų gyvenviečių per parą jau 12, žemyn nuo pastatų lekia agresorės Rusijos vėliavos. Vietoje kyla Ukrainos.

Chersone rusai meta savo sulūžusią karinę techniką, o kas dar važiuoja – Ukrainos pajėgos perima savo žinion.

Rusų kariai dūsaudami imituoja, kaip palieka okupuotą Chersono miestą. Nors atsitraukė tik į gynybines pozicijas į kitą Dnipro upės pusę.

„Taigi, ką – istorinis įvykis, sunkoka, keliamės į kitą Dnipro upės krantą. Sunku, jaučiame kartėlį. Tikiuosi, kad grįšime“, – viename vaizdo įraše kalbėjo du Rusijos kariai.

O Ukraina yra įsitikinusi, kad dovanų šiaip priešas nedalina, juk ir sūris dykai būna tik spąstuose.

„Informacinėje erdvėje – daug džiaugsmo. Ir aišku kodėl. Tačiau mūsų emocijos turi būti santūrios, kaip ir visada karo metu. Aš tikrai neperduosiu priešui visų detalių apie mūsų operacijas nei pietuose, nei rytuose, nei bet kur kitur. Kai bus mūsų rezultatas – visi ir pamatys“, – sakė Ukrainos vadovas.

Turkija iš karto ėmė sveikinti Rusijos sprendimą trauktis iš Chersono. Esą tai atvers kelią deryboms.

„Rusijos sprendimas dėl Chersono teigiamas ir svarbus. Tikimės, kad mūsų tarpininkavimas bus sėkmingas. Ir pasieksime, kad pasaulis, kuriame dominuoja karas taptų taikos pasauliu“, – sakė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

Tuo metu NATO sako, kad niekada negalima nuvertinti Rusijos ir ypač Vladimiro Putino.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas, paklaustas, ar taip Rusija bando įvilioti ukrainiečius į spąstus, teigė, jog ankstyvos išvados turi būti daromos atsargiai.

„Aišku tik tai, kad Rusijos pajėgos patyrė didelį spaudimą ir buvo priverstos trauktis tiek šiaurėje, tiek rytuose aplink Charkivą. Turime palaukti ir pažiūrėti, kas vyks. Bet Rusija praradusi pagreitį. Mes neturėtume nuvertinti Rusijos. Ji dar turi pajėgumų“, – sakė NATO vadovas.

Siekdami sulėtinti puolimą rusai sprogdina Chersono srityje tiltus. O ukrainiečiai grįžę į namus, kuriuos paliko okupantai – verkia.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: