„Aš žiūriu į tai, kaip į balsavimą dėl biudžeto“, – į klausimą, ar balsavimą dėl biudžeto galima vertinti kaip balsavimą dėl pasitikėjimo jos vadovaujamu Ministrų kabinetu, atsakė premjerė.

„Bet balsavimas dėl biudžeto man labai aiškiai atsako į klausimą, ar Vyriausybė turi Seimo paramą. Tai čia nėra pasitikėjimo balsavimas dėl Vyriausybės, nes jei norėčiau pasitikrinti pasitikėjimą, ar ateičiau ir Seimo paprašyčiau pabalsuoti. Bet tai yra vienas iš svarbiausių įstatymų, kurie yra priimami apskritai per politinį sezoną ir jeigu atsitiktų taip, kad Vyriausybės teikiamas biudžetas neturi daugumos palaikymo, tai gal ir Vyriausybė neturi daugumos palaikymo. Tai ryšys yra, bet tiesiog jau taip etikečių klijavimo prasme tikrai aš taip nelyginčiau. Tiesiog pasekmės labai panašios“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime aiškino ministrė pirmininkė.

Paklausta, ar ji yra užtikrinta balsavimo metu turėti daugumos palaikymą, I. Šimonytė pažymėjo – niekas negali pateikti jokių garantijų.

„Nežinau kaip atsakyti į tokį klausimą. Man atrodo, žmogus gali būti garantuotas tik dėl savęs ir tik praeityje. Niekas man jokių garantijų nėra pateikęs ir tokių garantijų iš principo negali. Bet jei nebus 71 balso, tai nebus“, – nurodė Vyriausybės vadovė.

Valdančiųjų konservatorių stovykloje kilo diskusijos dėl 2023 m. biudžeto. Nesutarimus sukėlė BFK pritarimo sulaukęs įstatymo projektas, kuriuo siekiama neterminuotai pratęsti lengvatinio 9 proc. PVM taikymą maitinimo paslaugoms, visų rūšių meno ir kultūros įstaigų, meno ir kultūros renginių, sporto renginių, sporto klubų lankymui bei atlikėjų teikiamoms atlikimo paslaugoms. Tarp įstatymo projektą registravusių Seimo narių yra ir Tėvynės Sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Mykolas Majauskas, Kazys Starkevičius, Mindaugas Skritulskas ir Antanas Čepononis.

Į tai, kad konservatoriams priklausantis BFK pirmininkas M. Majauskas palaiko su Vyriausybe nesuderintus projektus aštriai sureagavo TS-LKD struktūros. Jos pareikalavo M. Majauską atsitraukti nuo šios iniciatyvos. Kitu atveju, tvirtina partijos organai, politikui gresia netekti BFK pirmininko posto ar net narystės partijoje.

Po kilusių diskusijų premjerė Ingrida Šimonytė pripažino, kad balsavimą dėl 2023 metų biudžeto bus galima vertinti ir kaip balsavimą dėl pasitikėjimo jos vadovaujamu Ministrų kabinetu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją