„Kiekvienas biudžeto balsavimas yra svarbus balsavimas ir jeigu sugriūtų jis per svarstymą ar priėmimą, mes turėtume daug klausimų apie tai, kas būtų atsakingas už kitų metų finansus valstybėje. Ar tada gyventume be parengto biudžeto, ar su dramatiškais siūlymais, kurie iš esmės keistų biudžeto situaciją“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė V. Mitalas.

„Kas nebalsuotų, tas ir būtų atsakingi. Tada jau galvotume apie opozicijos vienokį ar kitokį atsakomybės prisiėmimą. Galiu pasakyti labai paprastai, nors daug matosi įvairiausių diskusijų dėl nepasitikėjimo Vyriausybe, atskirais ministrais, pati opozicija tyliai kuždasi, kad nėra pasirengusi perimti valdžios kitais metais ar dabar ir dėl to, jeigu reikėtų spėti ir dėl biudžeto didesnio trilerio nebus“, – pridūrė jis.

Laisvės frakcijos seniūnas tikisi, kad po pirmojo svarstymo Vyriausybės biudžeto projektas galės nežymiai pasikeisti, tačiau didelės intrigos jo priėmime nemato.

„Tikiuosi, kad po Vyriausybės biudžetas galės dar nežymiai pasikeisti ir nematyčiau, kad Seime dėl biudžeto tvirtinimo įvyktų kažkokia didesnė intriga. Nors be abejo, visi laukia, kad biudžeto tvirtinimas primintų gerą Holivudinį trilerį, bet bijau, kad to šiemet gali ir neatsitikti“, – sakė parlamentaras.

ELTA primena, kad ketvirtadienį Seime parlamentarai pirmąkart svarstys ateinančių metų valstybės biudžeto projektą.

Jis Seimui pateiktas spalio 11 d., o iki pirmadienio buvo svarstomas komitetuose, taip pat biudžetui teikti pasiūlymai. Jų iš viso Seimo nariai ir komitetai pateikė už 1,47 mlrd. eurų, didžiausias sumas siūlant skirti kelių infrastruktūrai, pensijų indeksavimui.

Svarstymo metu savo išvadas pateiks Biudžeto ir finansų komitetas (BFK), nuomones ir pastabas, kurioms BFK nepritarė, pateiks kiti komitetai, frakcijos, Seimo nariai.

Po pirmojo svarstymo biudžeto projektas grąžinamas jį teikusiai Vyriausybei tobulinti.

Vyriausybės parengtame projekte valstybės biudžeto pajamos sudaro 15,62 mlrd. eurų, išlaidos – 18,6 mlrd. eurų, biudžeto deficitas – 4,9 proc. nuo bendrojo vidaus produkto (BVP), valstybės skola – 43 proc. BVP.

Tačiau, finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad ekonomika kitais metais išliks augimo kelyje. Nors prognozuojama, kad vidutinė metinė infliacija ateinantiems metams turėtų būti 6 proc. BVP turėtų augti apie 1,4 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)