Rudeniška šiluma iš spalio persikėlė ir į lapkritį ir džiugina sostinės gyventojus.

„Kol kas labai gera temperatūra. Kad tik ilgiau taip išliktų“, – sakė viena vilnietė.

Kitas sostinės gyventojas teigė, jog dažnai vaikšto Vingio parke.

Dar kitas LNK sakė, jog norėtų daugiau saulės – dabar per daug debesuota.

Daugiau saulės šį rudenį nesulauksime, tačiau klimatologai prognozuoja, kad orai nesubjurs nei rudens pabaigoje, nei žiemos pradžioje. Anot jų, visą lapkritį laikysis vidutiniškai penkių laipsnių šiluma, o ir lietaus bus mažiau nei įprasta.

„Kritulių, bent jau šiai dienai yra prognozuojama, kad turėtų būti apie 20 procentų mažiau, nei būna lapkritį. Šalnų mes sulauksime ir lapkritį, tai yra pakankamai natūralus procesas.

Į visą gruodį žvelgti dar yra šiek tiek per toli, bet jei į mėnesio pradžią, tai matomos tos pačios tendencijos, kurios numatomos ir lapkričio mėnesio pabaigai – temperatūra šiek tiek aukštesnė nei įprastai“, – LNK pasakojo klimatologas Donatas Valiukas.

Atrodo, kad ruduo yra tiesiog idealus. Tačiau gamtininkai mato problemų, kurias sukėlė klimato kaita. Pasirodo, kad net vėlyvą rudenį, kartu su rudeniniais lapais galime namo parsinešti ir erkių.

„Jei pasuksime į mišką, per tuos brūzgynus, tai tikėtina, kad erkių rasime. Jeigu būsime kažkur toliau miškuose ir eisime per avietynus, dilgėles, aukštą žolę – didelė tikimybė, kad erkių surasime“, – kalbėjo gamtininkas Selemonas Paltanavičius.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) entomologė Milda Žygutienė LNK sakė, kad erkių gausa nėra tokia didelė kaip kad šiltuoju metu laiku.

„Bet tos, kurios gudresnės, sėkmingesnės, kurios gavo pasimaitinti, įsinėrė į sekančią augimo stadiją ir vėl nori valgyti“, – sakė ekspertė.

O vaistininkai pastebi, kad žmonės savo sveikata rūpinasi ir vis daugiau jų daugiau ateina skiepytis, tiek nuo erkinio encefalito, tiek ir nuo gripo.

Tiesa, pavojus šį rudenį tyko ne tik nuklydus nuo šaligatvio pasivaikščioti pievose. NVSC duomenimis, lyginant su praėjusiais metais, gripu sergančiųjų skaičius auga, o vaistininkai nesistebi, esą dabartiniai orai puikiai tinka veistis virusams. O nustojus nešioti apsaugines veido kaukes, jie plinta dar greičiau.

„Gripas tai yra neprognozuojama liga. Ryte gali būti sveikas, o vakare – jau 39 temperatūra. Tada mes sprendžiame, kad tai yra ūmi virusinė infekcija“, – LNK sakė vaistininkė Zita Janušauskienė.

Gamtininkai pastebi, kad vėlyvą rudenį neįprasta šiluma kenkia ne tik žmonėms, bet ir pačiai gamtai: stirnos, ežiai, barsukai, kiškiai, ropliai ar varliagyviai, anot gamtininko S. Paltanavičiaus, žiemos miegu neužmigo. Tad jiems tenka eikvoti energiją maisto paieškoms.

„Jis lyg pereinamasis – šilta, sakytume gerai. Bet tiek gyvūnams ir augalams, kurie turi ruoštis žiemai, tas pavėlavęs aktyvumas pirma yra grėsmė, kad jie naudos savo energijos išteklius, kuriuos reikės žiemai“, – sakė jis.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, aukščiausia oro temperatūra lapkritį buvo užfiksuota Kybartuose 1968 metais, tuomet termometro stulpelis rodė 18,5 laipsnio šilumos.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: