Kaip nurodoma trečiadienį išplatintame Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešime, Lietuvos diplomatijos vadovas Skopjė vykdomą užsienio politiką pavadino pavyzdinga, „paragindamas Šiaurės Makedoniją paremti iniciatyvą dėl specialaus tribunolo Rusijos agresijos nusikaltimams tirti steigimo“.

„Būdami dar pakeliui į ES, vykdote pavyzdingą vertybinę politiką, rodydami tinkamą pavyzdį kitiems. Labai vertiname jūsų tvirtą poziciją ir dėkojame už svarbios pagalbos teikimą Ukrainai. Nors esame mažos valstybės, tačiau visos kartu solidariai galime svariai padėti ukrainiečiams jų kovoje“, – sakė G. Landsbergis.

Taip jis kalbėjo po susitikimo su šios šalies užsienio reikalų ministru Bujaru Osmani.

G. Landsbergis padėkojo už jo valstybės pilną prisijungimą prie Europos Sąjungos (ES) bendrosios užsienio ir saugumo politikos pozicijų, prie Maskvai įvestų sankcijų, taip pat už svarią pagalbą Ukrainai, įskaitant karinę.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat prašė kolegos išlaikyti principingą poziciją karinę agresiją prieš Ukrainą vykdančios Rusijos atžvilgiu, kitąmet pirmininkaujant Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO).

Pasibaigus ilgoms deryboms su Bulgarija, Šiaurės Makedonija liepą oficialiai pradėjo stojimo į ES derybas.

Bulgarija iki šiol blokavo bet kokias galimybes pasiekti pažangos per tokias derybas, abiems šalims nesutariant dėl kalbinių ir istorinių klausimų.

G. Landsbergis ragino šalį ir toliau tęsti svarbiausias reformas eurointegracijos kelyje ir pažadėjo tvirtą Lietuvos palaikymą.

Užsienio reikalų ministrai taip pat aptarė NATO valstybių vadovų susitikimą 2023 metais Vilniaus. Šiaurės Makedonija – naujausia Aljanso narė, įstojusi į NATO 2020 metais.

Susitikimo metu, be kita ko, aptarta saugumo padėtis Vakarų Balkanų regione, iššūkiai energetikos srityje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją