„Griežtindami teisinį reguliavimą dėl imigracijos ir pilietybės nagrinėjimo procedūrų, turime apsaugoti valstybę nuo asmenų, kurie gali kelti grėsmę nacionaliniam saugumui“, – teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

VRM trečiadienį pranešė parengusi vidaus reikalų ministro įsakymų pakeitimus dėl dokumentų, suteikiančių užsieniečiams teisę būti ar gyventi Lietuvoje, išdavimo tvarkos.

Siūlomais pakeitimais bus nustatyti papildomi reikalavimai tam tikrų kategorijų užsieniečiams, kurie kreipiasi dėl vizos, leidimo gyventi Lietuvoje ar Europos Sąjungos piliečio šeimos nario leidimo gyventi kortelės išdavimo, pateikti papildomus dokumentus ar informaciją.

Pasak VRM, prašomos informacijos nepateikimas ar tikrovės neatitinkančių duomenų pateikimas leistų Migracijos departamentui efektyviau įvertinti nelegalios migracijos riziką priimant sprendimus dėl dokumentų išdavimo ar jų panaikinimo.

Taip pat bus greičiau atimama Lietuvos pilietybė, kai asmuo įgyja kitos valstybės pilietybę ir nepatenka į išimčių, kuomet dviguba pilietybė leistina, sąrašą.

Tai numatyta Vyriausybės nutarimo pakeitimo projekte, kuriuo būtų keičiamas Dokumentų, susijusių su Lietuvos Respublikos pilietybe, teikimo ir nagrinėjimo tvarkos aprašas.

Anot VRM, siekiant užkirsti kelią, kad asmenys, kurie neturi teisės būti Lietuvos ir kitos valstybės piliečiais, negalėtų naudotis ir Lietuvos, ir kitos valstybės piliečių teisėmis ir laisvėmis vienu metu, trumpinamas dokumentų dėl dvigubos pilietybės galimybės pateikimo terminas – nuo šešių iki trijų mėnesių.

Jeigu Migracijos departamentas neturės pakankamai duomenų, patvirtinančių, kad Lietuvos pilietis gali būti ir kitos valstybės pilietis, išsiųs asmeniui pranešimą dėl dokumentų pateikimo. Dokumentus bus privalu pateikti per tris mėnesius.

Šis terminas vieną kartą galės būti pratęstas Migracijos departamento sprendimu, bet ne ilgiau kaip dviem mėnesiams, jeigu asmuo pateiks motyvuotą prašymą dėl termino pratęsimo.

Jeigu asmuo per nurodytus terminus Migracijos departamentui nepateiks prašomų dokumentų, Migracijos departamentas pradės Lietuvos pilietybės netekimo procedūrą.

Taip pat pranešime nurodoma, kad siekiant užtikrinti priimamų sprendimų dėl Lietuvos pilietybės viešumą Teisės aktų registre skelbiant vidaus reikalų ministro įsakymus dėl Lietuvos pilietybės atkūrimo ir netekimo bus nurodoma informacija apie asmenį teisės aktų nustatyta tvarka.

Pasak vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės, Lietuva taip pat palaiko Ukrainos iniciatyvą dėl bendro nepageidaujamų asmenų sąrašo Europos Sąjungos lygiu.

VRM informuoja, kad Ukrainos teisėsaugos institucijos turi sukurtas įvairias nepageidaujamų asmenų iš Rusijos ir Baltarusijos duomenų bazes: tai verslininkai, politikai, menininkai ir kiti asmenys, kurie kelia grėsmę Ukrainos nacionaliniam saugumui, skatina smurtą, remia Rusijos karinę agresiją bei pasisako už Ukrainos teisėtos valdžios nuvertimą.

Anot VRM, jei būtų pasirašyti atitinkami tarptautiniai susitarimai su Ukraina, minėti asmenys negalėtų pabėgti į Europą ir taip galimai pakenkti Europos Sąjungos valstybių narių institucijoms.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją