Trečiadienį surengus teismo posėdį paaiškėjo, kad kaltinamasis vėl neturi advokato.

„Pareiškiu, kad nebaigta advokato skyrimo procedūra, todėl reikalauju atidėti bylą, kad gynėjas galėtų susipažinti su byla“, – teismui sakė kaltinamasis.

Jis sakė teismo posėdžio išvakarėse gavęs raštą iš Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybos, jame nurodoma, kad, norėdamas gauti valstybės skiriamą advokatą, jis turi pateikti metinę pajamų ir turto deklaraciją.

Teisėjas Miroslavas Gvozdovičius priminė, kad L. Ragelskį dėl metinės pajamų ir turto deklaracijos tarnyba galėjo informuoti vos tik jam kreipusis dėl advokato, be to, kaltinamajam valstybė jau anksčiau buvo skyrusi gynėją ir kituose tyrimuose, todėl jam procedūra ir reikalavimai teikti deklaracijas turėjo būti žinomi.

Prokuroras Mantas Januškevičius paprašė atidėti bylos nagrinėjimą, nes gynėjo dalyvavimas būtinas. Teisėjas sutiko su šiuo siūlymu.

„Siekiant apginti teisėtus Lauryno Ragelskio interesus, teismas daro pertrauką iki gruodžio 12 dienos“, – paskelbė teisėjas M. Gvozdovičius.

Teismo prieigose su plakatais stovėjo keletas baltarusių aktyvistų, jie laikė plakatus su užrašais „Gyvuok, Baltarusija“, „Ragelskį – už grotų“. Teismo salėje taip pat sėdėjo baltarusių aktyvistai, tarp jų ir L. Ragelskio palaikytojos nuolat vyko apsižodžiavimai. Pats L. Ragelskis nuolat filmavo jo procesą stebėti atvykusius žurnalistus, prokurorą, baltarusių aktyvistus.

Baudžiamosios bylos duomenimis, 2020 metų spalį vilnietis prie ambasados pastato Mindaugo gatvėje, įtariama, filmavo pats save, savo tyčiojimąsi, filmavo žmonių grupę paniekinančius vaizdo įrašus ir juos įkėlė į socialinį tinklą.

Taip pat įtariama, kad tų metų spalį L. Ragelskis tyčiojosi iš prie ambasados protestavusių žmonių, vyras taip pat kaltinamas niekinęs prie ambasados įkurtą memorialą – portretus su režimo nužudytųjų atvaizdais.

Anksčiau prie teismo protestavę baltarusiai BNS pasakojo, kad L. Ragelskio vaizdo įrašai juos įžeidžia, kaltinamasis nutekina duomenis Baltarusijos KGB, dėl to baltarusiai persekiojami, daromos kratos pas giminaičius tų, kurie nuo persekiojimo pabėgo į Lietuvą.

L. Ragelskis anksčiau yra minėtas Valstybės saugumo departamento viešai skelbtame grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime. Žvalgybos teigimu, šis asmuo „kuruoja antivakarietiškų ir prorusiškų straipsnių“ iš įvairių interneto tinklapių platformą lietuvių kalba – Ldiena.lt.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)