Apie tai ekspertas kalbėjo trečiadienį laidoje „Delfi rytas“.

„Didesnio pokyčio nebus. Senato nežinosime iki gruodžio 9 dienos, nes Džordžijoje nei vienas kandidatas nesurinks daugiau nei pusės balsų, tai gruodžio 9-ą bus nauji rinkimai. Dabar apskaičiavimai rodo, kad Atstovų rūmuose respublikonai turėtų laimėti 224, o demokratai 211. Kitaip sakant, respublikonai perims Atstovų rūmus, bet ne su tokia persvara, kuri buvo tikėtasi“, – sakė K. Girnius.

Tai, pasak jo, yra gana teigiamas žingsnis.

„Buvo manoma, kad gali ateiti labai daug radikalių žmonių – tie, kurie neigia rinkimus ir yra pasiryžę labai kietai dėl visko kovoti. Tada jie turėtų didesnę įtaką respublikonų frakcijoje, bet manau, kad šito nebus“, – kalbėjo politologas.

Visgi prezidentui Joe Bidenui, kaip pripažino pašnekovas, tęsti savo iniciatyvas gali būti sudėtinga, nes respublikonai turės galimybę jas atmesti.

„Aiškiai tam tikri dalykai pasikeis, respublikonai pradės tyrimus. Pirmiausia pradės tirti Bideno sūnaus Hunter visokius biznio reikalus, galimus nusikaltimus, bus tiriamas tas pats atsitraukimas iš Afganistano, bus vėl kaltinami kai kurie pareigūnai, kad nesuvaldo pietinės sienos, kad per daug žmonių ateina į šalį. Bus gerokai Bidenui sunkiau ir manau, kad kokių nors didesnių pokyčių tikrai nebus. Čia bus rengiamasi jau kitiems prezidento rinkimams“, – konstatavo K. Girnius.

Arizonoje gedo balsavimo įranga. Tuo netruko pasinaudoti buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas, vėl pradėjęs įtarinėti, kad prasidėjo balsavimo pažeidimai.

„Nemažai respublikonų lošia ta korta. Buvo apskaičiuota, kad net 370 iš jų buvo rinkimų neigėjai – arba labai griežtai, arba iš dalies neigė. Apytiksliai 200 jų laimėjo – čia nemažas skaičius, bet kai kuriose svarbiuose rinkimuose, pavyzdžiui, dėl Pensilvanijos Senato, ir kai kur kitur, pralaimėjo. Kitaip sakant, neigėjai atėjo, bet gerokai mažiau, nei respublikonų norėta. Amžini respublikonų kaltinimai gali dar tęstis“, – sakė politologas.

Jo vertinimu, JAV turi sutvarkyti rinkiminę sistemą, nes dabar daug žmonių balsuoja paštu. Šiemet daugiau nei 40 mln. balsavo paštu.

„Kartais suskaičiuoti šiuos balsus užtrunka 2-3 dienas, kartais – net savaitę. Tada kabo nežinia ir visokie sąmokslų teoretikai gali aiškinti“, – teigė K. Girnius.

Rezultatai, anot jo, turėtų būti žinomi per 24 valandas.

„Bet kol kas niekas nedaroma ta linkme“, – konstatavo politologas.

Lygiai taip pat, kaip pastebėjo K. Girnius, į respublikonų kaltinimus reagavo ir demokratai, kurie kaltina oponentus grėsme demokratinei santvarkai.

„Aš manau, kad čia buvo perdėti kaltinimai ir žmonės atitinkamai reagavo. Ką norėčiau paminėti, tai, kad šie rinkimai Bidenui yra pakankamai geras rezultatas. Jei būtų buvusi raudonoji banga, tai tikrai būtų žmonės reikalavę, kad jis nekandidatuotų po dviejų metų. Dabar, aš manau, jis toliau tą svarstys“, – sakė ekspertas.

Kitas svarbus rezultatas, anot jo, yra Floridoje, kurios gubernatorius respublikonas Ronas DeSantisas laimėjo prieš varžovą 20 proc. persvara.

„Niekas nėra laimėjęs tokia persvara. Jis jau ketina kandidatuoti į respublikonų prezidentus, yra surinkęs beveik 150 mln. Jau prieš kelias dienas Trumpas jam (R. DeSantisui) surado pravardę „Šventeiviškas“. Tai rodo, kad Trumpas jaudinasi, turi oponentą ir aš manau, kad, kadangi DeSantisas yra jaunesnis, neturi to bagažo, ką turi Trumpas, tai padidėjo tikimybė, kad Trumpas nebus respublikonų kandidatas į prezidentus po dviejų metų. Tai būtų labai teigiamas žingsnis Amerikai ir pasauliui“, – akcentavo K. Girnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)