Ukrainos aviacija sėkmingai smūgiavo okupantams – bombardavo vadavietes, priešlėktuvinės gynybos sistemas. Šalies pietuose sunaikino dar iš šaudmenų sandėlį. Net fronte dirbantiems rusų propagandistams vis sunkiau skelbti geras žinias iš karo fronto.

„Iš mūsų nežuvo niekas, bet šiaip pasitaiko“, – kalbėjo vienas Rusijos karys, paklaustas, ar daug karių neteko.

O Rusijos prezidentas V. Putinas vardija, kiek naujai mobilizuotųjų jau permesti kovoti į Ukrainą.

„Apie 50 tūkst. yra koviniuose daliniuose, o likę dar nedalyvauja karo veiksmuose. Bet specialiosios operacijos zonoje jų yra iki 80 tūkstančių“, – teigė V. Putinas.

O Ukraina rodo, kaip mobilizuotieji jau pasiduoda ištisomis grupėmis. Štai Luhansko srityje per 20 karių iš Maskvos ir jos regiono pripažino, kad ryšio jokio ir patys rusai fronte šaudo į savus.

„Mes iš 9–ojo pulko, vadai mus metė kaip šiukšles. Tris paras nieko nevalgėme, negėrėme, o dar ir apkasuose šlapia. Savi šaudo į savus, sėdėjome tris paras ir į mus kalė saviškiai“, – kalbėjo pasidavę Rusijos kariai.

Karas Ukrainoje

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis priminė Maskvai, kad melo kojos yra trumpos ir meluoti rusų valdžiai darosi vis sunkiau, kai viešumon kyla tokie karių skundai apie milžiniškas netektis.

„Ir kai kurie rusų kariai pagaliau pagalvojo apie tai, kas vyksta, jie pasiskundė savo regiono krašto gubernatoriai dėl milžiniškų nuostolių. Ir šis nuspėjamai pamelavo, sako, kad nuostoliai toli gražu yra ne tokie. Bet tai kokie?

Nuo mirties galima pabėgti ne skundžiantis klapčiukams, o reiškiant nuomonę viešai. Ne skundais, o protestais, ne kažkur po antklode, o gatvėje, prieš tuos, kurie yra Maskvoje. Arba pasiduokite į ukrainiečių nelaisvę. Taip irgi galima išgyventi“, – sakė Ukrainos vadovas.

Karo epicentru išlieka Donbasas, ypač Bachmuto ir Avdijivkos kryptis. Iš pavojingiausios zonos, be komunikacijų likusio namo ukrainiečių policija evakavo šeimą. Dalis senolių jau nevaikštantys.

Karo aidas ritasi iki pat Rusijos, Sankt Peterburgo gyventojai antradienio rytą panikuoti privertė įjungtos oro pavojaus sirenos. Nors tai tėra tik patikra, patys rusai sako, kad taip garsiai jos dar niekada negaudė.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: