Įstatyme siūloma įtvirtinti apmokėjimą prokurorui už darbą poilsio ir švenčių dienomis, viršvalandinį darbą poilsio dieną ar naktį ir papildomų poilsio dienų, jei prokuroras jas pageidauja gauti, apskaičiavimą.

Antradienį Prokuratūros įstatymo pakeitimo projektui po pateikimo pritarė 97, nė vienas nebalsavo prieš, susilaikė vienas Seimo narys. Pagrindiniu svarstyti šį klausimą paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti gruodžio 6 d.

Pristatydamas įstatymo pataisas Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad spalio 1 d. įsigaliojo Baudžiamojo proceso kodekso pataisos, kuriomis sugriežtinti reikalavimai sulaikymo trukmei. Atsižvelgiant į naują teisinį reglamentavimą budinčių savaitgaliais prokurorų skaičius turės būti padidintas, todėl būtina spręsti ir jų apmokėjimo už darbą klausimą.

Siūloma, kad prokurorui, kuris, vykdydamas generalinio prokuroro ar jo pavaduotojo įsakymu pavestas funkcijas, dirba poilsio ir švenčių dienomis, nakties ir viršvalandinį darbą pasibaigus darbo dienai, būtų mokamas darbo užmokestis arba prie prokuroro kasmetinių atostogų pridedamas darbo poilsio ir švenčių dienomis laikas, nakties ir viršvalandinio darbo laikas.

Prokurorui už darbą poilsio ir švenčių dieną būtų mokamas dvigubas prokuroro darbo užmokestis. Už darbą naktį būtų mokamas pusantro prokuroro darbo užmokesčio dydžio užmokestis.

Įstatymo pataisos numato, kad prokurorui už viršvalandinį darbą mokamas pusantro prokuroro darbo užmokesčio dydžio užmokestis. Už viršvalandinį darbą poilsio dieną ar naktį siūloma mokėti dvigubą prokuroro darbo užmokestį, o už viršvalandinį darbą švenčių dieną dviejų su puse prokuroro darbo užmokesčio dydžio užmokestį.

Pagal projektą, prokuroro prašymu darbo poilsio ir švenčių dienomis laikas, nakties ir viršvalandinio darbo laikas, padaugintas iš įstatyme nustatyto atitinkamo darbo užmokesčio dydžio, gali būti pridedamas prie prokuroro kasmetinių atostogų laiko.

Pagal esamą reglamentavimą prokurorui, kuris dirba viršvalandinį darbą, poilsio ir švenčių dienomis numatyta kompensacija suteikiant iki 10 darbo dienų papildomų atostogų, tačiau galimybė mokėti už tai darbo užmokestį nenumatyta.

Prokuratūros įstatymo pakeitimu taip pat siekiama numatyti galimybę prokurorams, tarnybos atlikimo vietoje neturintiems būsto, generalinio prokuroro nustatyta tvarka kompensuoti gyvenamosios patalpos nuomos tarnybos vietoje išlaidas arba jų dalį. Siūloma numatyti, kad kompensuojamų išlaidų dydį nustatytų Vyriausybė.

Pasak S. Šedbaro, tokiu teisiniu reguliavimu siekiama didinti prokurorų motyvaciją siekti vadovaujamų pareigų kituose miestuose. Anot jo, nustatant išlaidų kompensacijos dydį, turėtų būti įvertinama, ar prokuroras turi šeimą, ar planuoja gyventi vienas, taip pat vietovė, kurioje planuoja nuomotis būstą.

Galiojantis teisinis reglamentavimas numato galimybę prokurorui, tarnybos atlikimo vietoje neturinčiam būsto, generalinio prokuroro nustatyta tvarka suteikti tarnybines gyvenamąsias patalpas, tačiau galimybė kompensuoti gyvenamosios patalpos nuomos tarnybos vietovėje išlaidas ar jų dalį nenumatyta.

Siūloma, kad Prokuratūros įstatymo pataisos įsigaliotų 2023 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją