Antradienį Delfi kalbintas NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas leido suprasti, jog sieks, kad bendras komitetų posėdis dėl riaušių malšinimo ir A. Bilotaitės atsakomybės įvyktų.

„Yra tokių minčių, kad abu komitetai – Nacionalinio saugumo ir gynybos ir Teisės ir teisėtvarkos – atliktų tam tikrą parlamentinės kontrolės seansą perbėgant per visą šią istoriją. Kada, tai dar negaliu pasakyti, matyt, pasitarsim su TTK pirmininku – gal kurį nors penktadienį, nes turim savo darbotvarkes. Tą planuojam padaryti, nes TTK labiau kuruoja policiją, o mes Viešojo saugumo tarnybą“, – dėstė parlamentaras.

Laurynas Kasčiūnas

Šedbaras: pažiūrėsim įvairiais rakursais

Tačiau TTK pirmininkas Stasys Šedbaras buvo skeptiškas.

„Mes pasižiūrėjome, kad pernai po riaušių kaip tik NSGK buvo susirinkęs ir svarstė šitą klausimą, ir valdyboje buvo svarstomas. Jeigu būtų Seimo pavedimas, tada kitas reikalas, mat komitetas specialios tyrimo komisijos teises įgyja tik Seimo pavedimu. Tai jeigu toks pavedimas būtų, taip, bet patys savarankiškai nematome jokio pagrindo, nes praėjo daugiau kaip metai“, – iš pradžių Delfi kalbėjo politikas.

Pažymėjus, kad L. Kasčiūnas matytų galimybę susirinkti NSGK ir TTK, ir pasvarstyti opozicijos keliamus klausimus, S. Šedbaras sutiko, jog tai įmanoma.

„Galėtume, bet bent jau iš mūsų pusės tos iniciatyvos nebus. Jeigu kolega Laurynas, mes esame kalbėję, jeigu toks noras bus, tikrai dalyvausim. Jų yra Viešojo saugumo tarnyba, mūsų – policija kuravimo sritis <...>.

Bet dalykas yra tas, kad dabar yra paprašyta informacijos iš Valstybės saugumo departamento (VSD), tą padarė NSGK, kuris kuruoja Valstybės saugumo departamentą, dėl tų dalykų, susijusių su pareigūnu. Kai gausim tam tikrą informaciją, tada tarsimės tarpusavyje komiteto pirmininkai“, – dėstė S. Šedbaras.

Stasys Šedbaras

Paklaustas, ar VSD paprašyta informacijos apie buvusį VST vadą R. Pocių, S. Šedbaras kalbėjo aptakiai.

„Čia jau gaunasi susiję dalykai – ir R. Pocius čia, visos VRM sistemos kompleksinis dalykas. Jei vienu atveju tiriam, kitu netiriam, būtų kažkaip nesąžininga. Jeigu reikės pasižiūrėsim įvairiais rakursais“, – kalbėjo parlamentaras.

Antradienį Seimas balsų dauguma be galimybės tobulinti atmetė opozicionierių iniciatyvą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl A. Bilotaitės atsakomybės organizuojant praėjusių metų rugpjūtį prie Seimo vykusių neramumų malšinimo veiksmus ir galimo mobingo taikymo R. Pociaus atžvilgiu.

Laikinajai tyrimo komisijai siūlyta atsakyti į penkis klausimus.

Siekta išsiaiškinti, ar praėjusių metų rugpjūčio 10 dieną neramumų prie Seimo metu naudotas riaušių malšinimo planas, koks, kokiu tikslu tą pačią dieną pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl riaušių, kodėl nedelsiant nepriimtas įsakymas pradėti operaciją „Vėtra“, kas vadovavo statutinių pareigūnų veiksmams rugpjūčio 10 dieną.

Taip pat norėta ištirti, kokiu tikslu tuomet pasitelkti VST pareigūnai, kokios jiems keltos užduotys, kiek kartų nuo 2020 metų gruodžio mėnesio iki šių metų spalio VRM ar kita vidaus reikalų statutinė įstaiga raštu kreipėsi su prašymu pasitelkti VST pareigūnus, kokioms užduotims vykdyti.

Norėta išsiaiškinti ir tai, ar vidaus reikalų ministrė A. Bilotaitė reikalavo VST vado R. Pociaus atsistatydinimo, ar nuolat jį tikrino, „elgėsi nepagarbiai, sukurdama darbui nemalonią psichologinę aplinką ir socialiai nesaugias darbo sąlygas bei baimes dėl galimybės netekti užtarnautų socialinių garantijų“.

Klausimų dėl to, kaip praėjusiais metais buvo valdomos prie Seimo kilusios riaušės, kilo, kai VST vadas R. Pocius paliko pareigas šalių sutarimu ir viešai prabilo apie A. Bilotaitės atsakomybę dėl netinkamo riaušių malšinimo.

Jo teigimu, VST pasitelkta malšinti prie Seimo kilusius neramumus, bet tokioms situacijoms skirtas planas „Vėtra“ nebuvo įvestas.

Savo ruožtu A. Bilotaitė aiškino, kad R. Pocius tokiais pareiškimais bando pridengti savo melagingos informacijos teikimą, nebuvimą darbo vietoje ir nepasiekiamumą.

Ministrė generolo teiginius vadino „liguistais kliedesiais“, tačiau pripažino, kad planas „Vėtra“ nebuvo įvestas, o tokį sprendimą priėmė tuometinis Vilniaus policijos vadovas Saulius Gagas.

A. Bilotaitė teigė, kad raštu įsakymą turėjo įforminti ne ministerija, o „Policijos departamentas kartu su Viešojo saugumo tarnyba“.

Planas „Vėtra“, pasak jos, nėra būtinas pasitelkiant VST, tai galima padaryti ir žodžiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)