„Man atrodo, kad tai visų pirma rodo, jog Rusijoje vyksta vidinė oligarchų kova“, – taip situaciją LNK vertino Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) docentas Deividas Šlekys.

Jis teigė, jog J. Prigožino žodžiai galbūt labiau yra skirti ne tiek tarptautinei, bet vidaus auditorijai.

„Nes tiesiog jau yra „chuliganizmas“, „naglumas“, nebijojimas sakyti dalykų, bandymas save parodyti kaip stiprų, kietą, galintį dalykus pajudinti žmogų. Ir tai tikrai gali imponuoti daliai auditorijos Rusijoje. O vakarams žinutė yra paprasta – ką jis pasakė tokio, ko mes dar nežinojome?

Atrodo, kad Rusija kai kuriais atvejais nusprendė nustoti maskuoti ir gaišti laiką slepiant tokius dalykus, kurie ir taip yra aiškūs – o ką jūs padarysite? Juk JAV karo dėl kišimosi į rinkimus nepaskelbs Rusijai. O kad Rusija kišasi į JAV rinkimus, tai įrodo masė padarytų tyrimų“, – įžvalgomis LNK dalijosi politologas D. Šlekys.

LNK pašnekovas teigė, jog JAV net ne visi ir patikės tokiu pareiškimu.

„Dabar Rusija yra tiek sukūrusi informacinio chaoso ir triukšmo, kad netgi tada, kai pasako tai, ką ji iš tiesų daro, kai kurie žmonės gali tuo tiesiog netikėti“, – pabrėžė pašnekovas.

Komentaruose, kuriuos jo maitinimo įmonės „Concord“ spaudos tarnyba paskelbė rusiškame socialiniame tinkle „VKontakte“, J. Prigožinas sakė: „Mes kišomės (į JAV rinkimus), kišamės ir toliau kišimės. Atsargiai, taikliai, skalpelio tikslumu ir savaip, kaip mes tai mokame daryti. Itin tiksliomis operacijomis pašalinsime abu inkstus ir kepenis vienu ypu“. Jis nedetalizavo šio mįslingo komentaro.

Jevgenijus Prigožinas ir Vladimiras Putinas

LNK pašnekovas VU TSPMI docentas D. Šlekys sakė tikintis, jog tokie pareiškimai skirti Rusijos vidaus auditorijai.

„Bandant parodyti save kaip stiprų, žinantį, ką daro personažą. Nebūtinai, kad jis ruošia sau vietą vietoje V. Putino, gal nesileiskime į šias spekuliacijas.

O kalbant apie tą vakarų kalbėjimą, tai pažiūrėkime, ką jis pasakė – realiai, kada visa situacija rinkiminė eina į pabaigą, reklaminės kampanijos nebegali vesti ir šie žodžiai nebepakeis rinkėjų elgsenos, nes jie pasakyti vėlai, kad juos būtų galima normaliai ištransliuoti elektoratui JAV“, – pabrėžė jis.

D. Šlekys LNK eteryje kalbėjo, jog J. Prigožino šansai priklauso nuo to, kaip seksis „Wagner“ grupuotei kautis Ukrainoje.

„Jeigu jie toliau „sėkmingai“ atlaikys perimetrą ir kažkiek stumsis į priekį, tai vadinasi, kad J. Prigožino, tiek ir „Wagner“ statusas auga. Bet jeigu jie patirs fizinį karinį sutriuškinimą, tai visa jo galimybė pirmiausia ir pareina nuo to – kaip sėkmingai veikia „Wagner“, kaip alternatyva reguliariosioms pajėgoms.

Tai čia ukrainiečiai, manau, jį išspręs jei ne šią žiemą, tai pavasarį, kiek tie „Wagner“ samdiniai yra tikrai geri kariai“, – kalbėjo VU TPSMI politologas D. Šlekys.

Visą LNK pokalbį su D. Šlekiu žiūrėkite čia: