„Neteisėtos migracijos tendencijos yra mažėjančios, tačiau darbo pasieniečiams netrūksta. Vidutiniškai per parą pas mus fiksuojama apie 50 valstybės sienos pažeidimų. Jeigu kalbėsime apie šį savaitgalį, tai šeštadienį mūsų pasieniečiai neįleido į Lietuvą 53 migrantų, o sekmadienį į Lietuvą neteisėtai bandė patekti 40 migrantų. Jie buvo sulaikyti ir neįleisti į Lietuvos Respublikos teritoriją“, – pirmadienį Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardoje žurnalistams sakė VSAT vadas.

Tuo tarpu situacija Baltarusijos pasienyje su Lenkija ir Latvija, teigė R. Liubajevas, yra kiek kitokia.

„Matome neteisėtų migrantų srautų didėjimą prie Baltarusijos ir Lenkijos sienos. Mūsų kolegos Lenkijos pasieniečiai fiksuoja kasdien apie 120 – 130 neteisėtų migrantų. Taip pat pasirodė neteisėti migrantai ir prie Baltarusijos ir Latvijos sienos. Ilgą laiką mūsų kolegos latviai valstybės sienos pažeidimų nefiksavo. Matome, kad situacija yra labai dinamiška, ji keičiasi labai greitai. Bet vertinant situaciją apskritai, galima teigti, kad nuo spalio pabaigos srautai prie mūsų sienos su Baltarusija sumažėjo“ – sakė VSAT vadas.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir VSAT vadas pirmadienį lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos Pagėgių pasienio rinktinės Vištyčio pasienio užkardoje ir įvertino situaciją bei grėsmes prie Lietuvos ir Rusijos valstybių sienos.

Pasienyje su Rusija ir Baltarusija iki gruodžio 16 d. galioja nepaprastoji padėtis. Ministrė A. Bilotaitė pabrėžė, jog hibridinė ataka pasienyje su Baltarusija tęsiasi – kasdien fiksuojama apie 30-80 bandymų neteisėtai kirsti Lietuvos sieną. VSAT duomenimis, šiemet Lietuvos pasieniečiai į šalį neleido patekti jau daugiau kaip 10 tūkst. neteisėtų migrantų, pernai neįleisti 8106 asmenys.

2021 m. Baltarusijos režimui sukėlus neteisėtos migracijos krizę, į Lietuvą pateko 4200 migrantų. Reaguojant į tai, Lietuva 502 km pasienio su Baltarusija ruože per metus įrengė fizinį barjerą. Iki š. m. pabaigos taip pat bus baigtos įrenginėti modernios sienos stebėjimo sistemos. Šiuo metu stebima apie 70 proc. sienos su Baltarusija.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją