J. Šveco teigimu, informaciją, kurią jam leista paviešinti savo tinklalaidėje, perdavė neįvardinamas šaltinis, kurio prognozės visada pasitvirtindavo.

Jo teigimu, kalbama apie naują karinės pagalbos siuntą, šį kartą keliauja raketos „Storm Shadow“. Šią žinią patvirtino ir Ukrainos naujienų agentūros, teigiama, kad Lenkijos specialistai padės paruošti Ukrainos turimus šturmo lėktuvus „Suchoj Su-24“, kad šie galėtų gabenti naująsias raketas.

Įprastinis Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos specialistų sukurtos raketos skrydžio nuotolis siekia 650 kilometrų, pritvirtinus papildomus kuro bakus jis siekia net 1 tūkst. kilometrų.

Todėl šiomis raketomis Ukrainos kariai galės pasiekti ne tik aneksuotą Krymą, Juodosios jūroje karinį laivyną, bet ir atakuoti didžiuosius Rusijos miestus. Pavyzdžiui Maskvą, kurią nuo Kharkivo skiria tik 647 kilometrų.

„Tai didelio nuotolio, ore dislokuojama raketa [montuojama ant karinių orlaivių – red.], skirta stambiems kariniams ir, kas itin svarbu, strateginiams objektams naikinti“, – pastebi J. Švecas.

Pirmą kartą šią raketą Didžiosios Britanijos kariuomenė panaudojo 2003 metais Irake. Kovinės galvutės masė – 450 kilogramų.

„Sprogus šiai raketai lieka 32 metrų skersmens krateris“, – minėjo JAV gyvenantis buvęs KGB karininkas J. Švecas.

Raketa „Storm Shadow“

Ši raketa skrenda 30–40 metrų aukštyje, jos greitis artimas garso sklidimo greičiui. Viena tokia raketa kainuoja 1,8 mln. JAV dolerių. Už šias raketas savo biudžeto lėšomis jau sumokėjo valstybė, kuri jas skiria Ukrainai. Kokia tai šalis, J. Švecas neatskleidžia, jis užsiminė, kad raketų skaičius bus pakankamas, kad būtų galima vykdyti strateginio lygmens užduotis.

„Aš tai vertinu kaip atgrasymo ir keršto ginklą. Priešas turi žinoti, jog Ukraina turi ginklą, kuriuo gali smogti atgal, ir tai jį galėtų sulaikyti“, – apibendrino J. Švecas.

Jurijus Švecas

Jis akcentavo, kad į šios raketos veikimo zoną pateks Kremlius bei Rusijos elito pamėgtos Pamaskvės rezidencijos, Vladimiro Putino pamėgtas Sočis, karinės Juodosios jūros laivyno bazės, kiti ekonomiškai svarbūs Rusijos miestai.

„Tai iš esmės keičia strateginę padėtį ne tik kovos lauke, bet kur kas platesniame kontekste. Raketos galės pasiekti Maskvą, vietas, kuriose būna V. Putinas, Gynybos ministeriją, Generalinį štabą. Tai labai rimtas žingsnis į priekį“, – reziumavo KGB veteranas J. Švecas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)