„Su ponu Orbanu mes kalbėjome ir panašu, kad Vengrija, Vengrijos parlamentas pritars ratifikavimui, tikimės teigiamo sprendimo jau netrukus“, – penktadienį Prezidentūroje vykusioje spaudos konferencijoje teigė Suomijos vadovas.

„Kalbant apie Turkiją, mes visi girdėjome, kaip prezidentas Erdoganas pareiškė, kad iš jų perspektyvos Suomija nėra tokia didelė problema. Jiems didesnį susirūpinimą kelia Švedija. Kita vertus, mes manome, jog labai svarbu dirbti išvien – kartu su Švedija. Suomijai yra svarbu turėti gerą kaimynę ir, manau, tas pats galioja ir Baltijos šalims“, – akcentavo jis.

Pasak prezidento, šiuo metu su Turkija dėl NATO sutarčių dėl Švedijos ir Suomijos prisijungimo prie Aljanso vyksta intensyvios derybos – Ankaroje lankosi ir NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

„NATO generalinis sekretorius Stoltenbergas lankosi Ankaroje, artimiausiomis dienomis taip pat apsilankys Švedijos premjerė. Pažiūrėsime, kokių rezultatų pasieksime. Tačiau norėčiau pasakyti, kad esu optimistiškas šiuo klausimu ir manau, kad Turkija ratifikuos mūsų narystę, tikiuosi, kad tai įvyks kaip įmanoma greičiau“, – vylėsi S. Niinistö.

Nemano, kad prisijungus prie NATO Suomijoje bus dislokuotas branduolinis ginklas

Paklaustas apie galimybes NATO kariniam aljansui Suomijoje dislokuoti branduolinį ginklą, Suomijos prezidentas teigė nemanąs, kad toks scenarijus yra realus. Jis pridūrė, kad kol kas tokių diskusijų Helsinkyje dar nebuvo.

„Kalbant apie branduolinį ginklą, mes to Suomijoje neaptarėme. Žinoma, tos diskusijos įvyks ir jos vyks visais klausimais, kai tapsime nare. Tačiau mano paties nuomone, tai man skamba visiškai nepanašu. Nemanau, kad mes Suomijoje turėsime dislokuotą branduolinį ginklą“, – svarstė Suomijos prezidentas.

ELTA primena, kad po Rusijos invazijos į Ukrainą, gegužės mėnesį Suomija kartu su Švedija pateikė paraiškas prisijungti prie NATO. Tokiai Aljanso plėtrai turi pritarti visos 30 NATO narių. 28 jų tai jau padarė – išskyrus Vengriją ir Turkiją.

Turkijos vadovas Recepas Tayyipas Erdoganas pagrasino „įšaldyti“ Švedijos ir Suomijos narystės NATO paraiškas, jei Aljansas neįvykdys Ankaros sąlygų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją