„Tokia praktika yra ne vienoje ES, pasaulio šalyje. Lietuva irgi turbūt nėra ta išskirtinė šalis, kur tai neturėtų būti įteisinta. Tačiau kokia forma tai turėtų būti įteisinta yra kitas klausimas. Kiekviena šalis pasirenka savo kelią.

Kad moterų kuo toliau, tuo daugiau atsiranda, kurios norėtų išsakyti savo nuomonę, pasirinkti tą priimtiną gimdymo būdą – ar natūraliai, ar Cezario pjūviu. Pasirinkti ir kitas nėštumo, gimdymo priežiūros tuos aspektus, jau seniai tai vyksta. Tik turbūt tas tapo aktualiau, kadangi moterys pačios pradėjo ir net su advokatu pagalba to prašyti“, – sakė D. Ramašauskaitė.

Ji teigė, jog pati moteris turėtų nuspręsti, ar reikalingas Cezario pjūvis, ar ne. Specialistai turi moterims suteikti visą reikalingą informaciją.

„O mūsų, kaip akušerių–ginekologų, gydytojų, specialistų pareiga yra suteikti visą reikiamą informaciją ir ją suteikti objektyvią – už ir prieš. Tai svarstant apie tą pasirinkimą reikėtų suteikti informaciją apie galimas naudas ir galimas komplikacijas tiek šio nėštumo metu, tiek laikotarpiu po gimdymo, tiek ir kitų nėštumų laikotarpiu. Aišku, augančio vaiko naudai ar žalai“, – pasakojo D. Ramašauskaitė.

Santaros klinikų akušerijos ir ginekologijos centro vadovės teigimu, pagimdžius natūraliu būdu iš karto po jo, mažesnė kraujavimo, infekcijos rizika, mažesnė tikimybė atsidurti intensyvios terapijos ir reanimacijos skyriuje.

„O tokių didelių už, kodėl reikėtų rinktis Cezario pjūvio operaciją, tai nebent tai yra patogumas, nes žinai, kada tai įvyks, tai vyksta planuotai, nėra jokio netikėtumo. Galbūt tai toks didesnis psichologinis komfortas“, – kalbėjo ji.

Medikė LNK pasakojo, jog Cezario pjūvio operacijos metu mažesnė tikimybė naujagimiui patirti traumas, bet natūralus gimdymo metu niekada neįvyksta naujagimių sužalojimų įpjaunant odą.

„Jeigu žiūrėtume į tolimesnes pasekmes, po natūralaus gimdymo dažnesnis būtų šlapimo nelaikymas moteriai, bet nėra tikimybės, kad ji kitų nėštumų metų turės gimdos plyšimą. Mūsų kaip gydytojų pareiga yra pateikti tą objektyvią informaciją, kad pati moteris galėtų įvertinti ir priimti tą sprendimą – ar ji norėtų Cezario pjūvio, ar ji apsispręstų gimdymui natūraliais takais“, – kalbėjo LNK pašnekovė.

Visą LNK pokalbį su Santaros klinikų akušerijos ir ginekologijos centro vadove D. Ramašauskaite žiūrėkite čia: