Politikai šiuo atveju užsižaidė. Užsižaidė savo įvaizdžio klausimuose, dalinasi oriniais medaliais ir t.t., bet iš tikrųjų problemų tik daugėja ir tai pradeda sakyti žmonės iki tol niekada viešai nešnekėję“, – „Žinių radijui“ penktadienį teigė R. Karbauskis.

Politikas atkreipia dėmesį į V. Rupšio pareiškimą apie tai, kad jis Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdyje siūlys neperduoti Lietuvos turimų haubicų ir oro gynybos sistemų, nes Lietuvai taip pat reikia pajėgumų, kuriais būtų galima gintis.

„Kariuomenės vadovo pareiškimas dėl mūsų karinės galios arba tam tikro resurso atidavimo, kai buvo pasakyta, kad mes nebeturėsime kuo gintis, jeigu tai reiktų daryti. Tai šioje situacijoje generolas tai pasakė, kad niekas iš politikų, matyt, nebekreipia dėmesio į faktinę situaciją, užsiima tik populizmu arba savo įvaizdžio klausimais ir jau generolas buvo priverstas pasakyti viešai, ko niekada nepasakytų normalioje situacijoje“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis įsitikinęs, kad iš VST vado pareigų atleisto R. Pociaus situacija indikuoja panašias problemas.

„Atleistas žmogus savo prašymu, bet, matyt, kad kantrybė trūko ir jis pradėjo šnekėti viešai tai, kas iš tikrųjų yra problema. Ir problema yra ne tik santykiai moterų ir vyrų, ką bando šiuo atveju padaryti I. Šimonytė nuvesdama klausimus nuo to. O ministrė Agnė Bilotaitė bando šnekėti, kad vadas neatvažiavo į susirinkimą arba nebuvo pasiekiamas telefonu. Jis kelia klausimus apie Lietuvos žmonių saugumą, apie tai, kaip priiminėjami sprendimai, kokie iš tikrųjų santykiai tarp atskirų institucijų. Ir VRM vadovybė šiuo atveju atrodo labai prastai“, – akcentavo politikas.

Pasak R. Karbauskio, tai pirmas toks atvejis, kai generolai jau nebetenka kantrybės tylėti ir pradeda viešai kalbėti apie problemas, su kuriomis susiduria.

„Kada mūsų saugumo tarnybų ar kariuomenės vadovai šnekėjo apie problemas visuomenėje, apie kažkokius kitus sprendimus? Niekada to nebuvo. Mes dabar priėjome iki šito, kad jie jau nebeturi kantrybės tylėti, o sprendimų, aišku, valdantieji nepriiminėja jokių, jie atsimušinėja, kad matote, nereikėjo viešai pasakyti. O ką reikia žmogui daryti, kai niekas jo neklauso, niekas negirdi“, – sakė jis.

ELTA primena, kad tarp vidaus reikalų ministrės A. Bilotaitės ir buvusio VST vado R. Pociaus įsiplieskus viešam konfliktui, R. Pocius pasidalijo informacija apie pernai rugpjūtį prie Seimo vykusias riaušes. Anot pareigūno, tarnybos buvo gavę įspėjimus apie riaušių grėsmę gerokai anksčiau, tačiau galimiems neramumams nesiruošė, o net ir riaušių metu surinkus pajėgumus, jų malšinimui niekas nevadovavo, Generolas taip pat teigė po riaušių iš ministrės ne kartą sulaukęs reikalavimo trauktis iš tarnybos vadovo pareigų ir patyrė mobingą bei žeminimą.

Vidaus reikalų ministrė R. Pociaus kaltinimus atmeta. Politikė patvirtino, kad nepasitikėjo generolu, tačiau tai nebuvo susiję su praėjusiais metais įvykusiomis riaušėmis prie Seimo. VRM pareiškė, kad R. Pocius desperatiškai bando pridengti tikrąsias atleidimo priežastis.

Vis tik, į situaciją sureagavusi opozicija reikalauja daugiau atsakymų – politikai jau parengė projektą dėl Seimo laikinosios komisijos sudarymo.